Haberler

Gaziler Günü

Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Eskişehir, Kütahya, Bilecik'te, Gaziler Günü dolayısıyla törenler yapıldı.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Eskişehir, Kütahya, Bilecik'te, Gaziler Günü dolayısıyla törenler yapıldı.

Bursa'da, Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen tören, anıta çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Bursa Muharip Gaziler Derneği Başkanı Muzaffer Uyar, törende yaptığı konuşmada, bugünün vatanı için canını ortaya koyarak savaşan ve gazilik onuruna erişen kahramanların şeref günü olduğunu söyledi.

Gazi olmanın gurur ve kıvancını bir kez daha büyük coşkuyla yaşadıklarını dile getiren Uyar, gazilere şöyle seslendi:

"Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Asil milletimizin esareti kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde sizin kutsal vatana olan aşkınız kahramanlığınız ve cesaretiniz yer almaktadır. Ülkemiz bugün dünden daha fazla iç ve dış düşmanların tehdidi altındadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası için teröre verdiğimiz onlarca şehit, hepimizi derinden yaralamaktadır. Teröre ve işbirlikçilerine kesinlikle taviz verilmemelidir."

Törenin ardından, Bursa Valiliği tarafından Merinos Atatürk Kongre Merkezi'nde (AKKM) Şehit ve Gazi ile ailelerine öğle yemeği verildi.

Balıkesir

Balıkesir'de de Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törene, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin, Garnizon Komutanı Tüm General Mehmet Akyürek, askeri erkan ve çok sayıda gazi katıldı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Gaziler Günü'nü kutlamanın gururu ve onuru içinde olduklarını ifade eden Karakuz, "Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bu günde olduğu gibi bundan sonrada da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır" dedi.

-Çanakkale

Çanakkale'de de Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törene Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Anıta çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Cevatpaşa İlköğretim Okulu Öğrencileri Hamide Sıla Özen ve Oğuzhan Demirbaş günün anlamına uygun şiirler okudu.

Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Necdet Erdinç, ülkenin bugün dünden daha fazla iç ve dış düşmanların yoğunlaşan tehdidi altında olduğunu belirtti.

Tören, muharip gazilere ve hayatını kaybetmiş gazilerin eşlerine anı madalyası takılması ve mehter takımının gösterisi ile sona erdi.

Yalova

Yalova'da,  Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törende, Atatürk anıtına çelenk sunuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Öğretmen Binbaşı Ece Işıklar, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin ebedi varlığını ve ülke topraklarını savunan gazilere şükran borçlu olduklarını söyledi.

TBMM'nin Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921 tarihinde mareşal ve gazilik unvanı verdiğini, bu tarihin Gaziler Günü olarak kutlanmaya başlandığını hatırlatan Işıklar, "Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de sağlık ve esenlikler diliyorum" dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Yalova Şube Başkanı Mustafa Ürkmez de tüm gazilerin gününü kutladığını ifade etti.

Programa Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

-Eskişehir

Eskişehir'de, Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törende, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Emre Genç, Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ertuğrul Özkütük, Atatürk anıtına çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşmayı yapan Özkütük, şehit ve gazilerin toprağı vatan yapan değerler olduğunu söyledi.

Bu vatanı bölmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Özkütük,  "Şanlı tarihimizin zaferleri ve bu zaferlerin kahramanları hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günleri ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman her yerde verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi Türk toplumunun ortak değerleridir" diye konuştu.

Programa, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, şehit ve gazi aileleri ile diğer ilgililer katıldı.

Kütahya

Kütahya'da, Zafer Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, protokol mensupları, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesini ziyaret etti.

Vali Şerif Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, ülkede birlik, beraberlik ve kardeşliği bozmak isteyen dış güçlerin ve kişilerin boş durmadığını ifade etti.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Gerek bölgemizde cereyan eden olaylara, gerekse dünya ölçeğindeki olaylara baktığımız zaman sizin önüne geçmeleri için çok neden var, bu yüzden de boş durmuyorlar, durmazlar da. Bu ülke toprakları için bugüne kadar dünya kadar şehitler verdik, gazilerimiz oldu. Daha da olacak. Biz birlik ve beraberliğimizi sağlarsak onlar içeriden ve dışarıdan ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar amaçlarına ulaşamayacaklar."

Törene,  Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Celal Başoğlu İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz, İl Jandarma Alay Komutanı Vekili Albay  Seyfi Türkan, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Gaziler Derneği Başkanı Asım Okat, daire müdürleri ve dernek üyesi gaziler katıldı.

Bilecik

Bilecik'te de Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, Atatürk anıtına çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Durak, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Durak, gaziliğin alınıp satılan, devredilen bir unvan olmadığını ifade etti.

İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Alper Sır, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, daire müdürleri, ilgililer ile gazi ve şehit ailelerinin katıldığı etkinlik, öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Bilecik Kütahya Yalova Yerel Haberler

title