Haberler

Gaziemirli Kadınlara Renkli Uğraş

Bir öğrencisinin isteği üzerine kağıt kıvırma sanatını öğrenen El Sanatları Eğitmeni Ülkü Kaskı, şimdi bu sanatı Gaziemirli kadınlara öğretiyor.

Bir öğrencisinin isteği üzerine kağıt kıvırma sanatını öğrenen El Sanatları Eğitmeni Ülkü Kaskı, şimdi bu sanatı Gaziemirli kadınlara öğretiyor. Geleneksel Türk motiflerini de bu sanatla yorumlayan Kaskı, bu dalı geniş çevrelere yaymanın mutluluğunu yaşıyor. Kağıtla yapılan bu sanatla duvar süslemeleri, takılar, davetiyeler, kitap-defter kapak süsleri çok ucuza yapılıyor.

Gaziemir Belediyesi'nin Cumhuriyet Semt Evleri'nde düzenlediği kurslarda yıllardır dekoratif el sanatları eğitmenliği yapan Ülkü Kaskı, bu yıl farklı bir kursla kadın kursiyerlerin karşısına çıkıyor. Bir öğrencisinin talebi üzerine internetten araştırmalar yaparak 'kağıt kıvırma sanatını' öğrenen Ülkü Kaskı, bu sanatın öğrenilmesi ve yaygınlaşması için Gaziemirli kadınlara bu sanat dalının eğitimini veriyor.

İlk kez 15. yüzyılda rahibe okullarında dini kitapların kapaklarını süslemek için kullanılan kağıt kıvırma sanatı, kağıdın kullanımının artmasıyla Avrupa'da yaygınlaşmaya başlıyor. Renkli kağıtları ufak şeritler halinde kesip kıvırarak yapılan süsleme sanatı olarak tanımlanan kağıt kıvırma sanatı, son yıllarda yaygınlaştığı Türkiye'de 'kağıt telkari' olarak da adlandırılıyor. Bu sanatın ülkemizdeki sayılı temsilcilerinden biri olan Ülkü Kaskı, daha önce farklı el sanatlarıyla tasarladığı Türkiye motiflerini şimdi de kağıt kıvırma sanatı ile yeniden yorumluyor.

Bu sanatla ilk tanıştığında çok heyecanlanan ve kendisini geliştirip eğitim verecek düzeye gelen Kaskı, bu sanatın yaygınlaşmasına katkı koymanın haklı gururunu yaşıyor. Daha önce verdiği kurslarda kursiyerlerin malzemelerin fiyatlarından yakındığını anlatan Kaskı, yaptığı işi şöyle anlatıyor: "Kağıt kıvırma sanatı her yerde ucuza bulunan malzemeyle yapılıyor. Rahatlıkla bulabileceğimiz renkli kağıtları yarım santimlik şeritler halinde kestikten sonra aletlerimiz yardımıyla istediğimiz şekli veriyoruz. Daha sonra şekil verdiğimiz bu kağıt parçalarını, daha önce çizdiğimiz desen üzerine yapıştırıcıyla yapıştırıyoruz. Bu şekilde parçaları birleştirerek çalışmamızı oluşturuyoruz."

Ana malzemesi kağıt olan kağıt kıvırma sanatının malzemeleri ucuz olduğu için her kes tarafından yapılabileceğini ifade eden ve sanatı öğrenmeye davet eden Kaskı, "Kağıtla yapılan bu sanatla duvar süslemeleri, takılar, davetiyeler, kitap-defter kapak süsleri, çerçeveler gibi bir çok ürün çok ucuza yapılabiliyor. Herkes bu sanatı öğrenerek evini, odasını, defterini süsleyebilir" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziemir Belediyesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title