Haberler

Gaziantep Üniversitesi'nde, Nevruz Kutlandı

Ahmet SOYDOĞAN -GAZİANTEP-DHA) GAZİANTEP Valiliği ve Gaziantep Üniversitesinin iş birliğinde düzenlenen Nevruz kutlamaları öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Ahmet SOYDOĞAN -GAZİANTEP-DHA) GAZİANTEP Valiliği ve Gaziantep Üniversitesinin iş birliğinde düzenlenen Nevruz kutlamaları öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleşen kutlamalara; Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kutlamada konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Nevruz bayramının; Türklerin, Kürtlerin, Farsların herkesin bayramı olduğunu söyledi. Tarihe bakıldığında Nevruz bayramının kökümüze kadar işlenmiş olduğunu göreceğimizi kaydeden Rektör Gür şöyle konuştu:

"Bu bayram herkesin bayramı, bu bayram; Kürtlerin de bayramı, Türklerin de bayramı, Farsların da bayramı, Müslümanların bayramı, Zerdüştlerin bayramı, Hristiyan bazı dönüşmüş toplumlarında bayramı bu yüzden dünya da bu kadar birliktelik oluşturabilen başka bir bayram yoktur. Tarihte yaşanmışlıklar, bu bayramın kökümüze kadar işlemiş argümanlarını ortaya koyuyor. İsterseniz Ergenekon'dan çıkış destanını ele alın, isterseniz Demirci Kawa'nın Azhi Dahaka karşı vermiş olduğu mücadeleyi ele alın hiç fark etmez, siz kendinizi nereye ait hissediyorsanız oradasınızdır, önemli olan bütün bir ruhların birleşmesidir. Bazı şeylere vurgu yapmak istiyorum, Orta Asya'da bu bayram kutlanıyor, günler öncesinden bahar temizlikleri yapılıyor. Bu bahar temizliği aslında Nevruz'un bize katkılarından biridir. Ayrıca Orta Asya'nın birçok yerinde 15 gün öncesinden ruh temizliği için oruç tutulmaya başlanıyor. Tarihten günümüzü kadar sıkıntılarımız hep olmuştur ama o sıkıntılarımızı; birlikle, beraberlikle sıkıntılarımızın üstesinden geliyoruz. Tarihe baktığımızda; Pers imparatorluğunun hakim olduğu alanlar, Selçuklular, Gazneliler, Babarlülerin, Osmanlıların hakim olduğunu tüm coğrafyaya bu bayram yayılmıştır. Ben görüyorum ki bu bayram ayrışan değil birleştiren bir bayramdır. Bu yüzden Türkiye'de yaşayan tüm insanlar bu bayrama sahip çıkmalıdır. Çünkü bu bayram artık milli bir bayramdır.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri tarafından AKM bahçesindeki Nevruz ateşi yakıldı. Halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu etkinlikte demir dövüldü ve ateş üzerinden atlandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şehitkamil Gaziantep Politika Güncel Haberler

title