Haberler

Gaziantep'te Vakıflar Haftası

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven düzenlediği basın toplantısıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven düzenlediği basın toplantısıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven yaptığı basın toplantısında her yıl olduğu bu yılda 5-11 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirterek, "Bizim hedefimiz 2015 yılında el atmadığımız tarihi eserin kalmaması, vakıf gayri menkul değerlerinin korunması konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Yap işlet devret modeliyle veya kurum kaynaklarıyla Gaziantep'teki tüm gayri menkulleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir kısmını değerlendirdik. Bir diğer kısımlarını değerlendirmeye devam ediyoruz" dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yarışmalar, sergiler, sempozyumlar gibi etkinlikler düzenlenen haftada, vakıf bilincinin gelişimine katkı sağlanmasının hedeflendiğini ifade eden Güven, "Genel Müdürlüğümüz bu yıl vakıfların temel konularından biri olan 'Vakıf ve İktisat' temasını belirlemiştir. İktisat; toplumumuzun en eski ekonomik, sosyal, dini ve hukuki kurumları olan Vakıfların işleyişinin ana başlıklarından biri olagelmiştir. Vakıf literatüründe 'hayrat' ve 'akar' terimleriyle anılan bu işleyiş, ülkemiz iktisadının da köklü kaynaklarından birisidir. Her ne kadar tarihsel vakıflarımız oldukça geniş pencerede çeşitlilik gösterse de temel olarak medrese, cami, tekke, zaviye gibi bir 'hayrat' ile ona gelir olarak vakfedilen han, hamam, bedesten, dükkan, bağ, bahçe gibi 'akar' mülklerin birlikte tanımlandığı bir yapıdadır. Gaziantep'te bu yapının pek çok örneği bulunmaktadır. Gaziantep çarşısının canlı ticari bölgelerinden biri olan Arasta'nın ihtiva ettiği iş yerlerinin çoğu örneğin Tahmis Kahvesi, Buğday Hanı Gaziantep Mevlevihanesi'nin akarı olarak inşa edilip vakfedilmişlerdir. Vakfeden atalarımızın, vakfettiklerinin devamlılığı ve yaşaması için gelir getirici mülkleri de hayratlarla beraber vakfederek aldıkları bu önlem, Vakıfların bir şehrin tarihine, kültürüne, mimarisine ve turizmine olduğu kadar ekonomisine de olan katkısına Gaziantep'ten güzel bir örnektir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde ekonomiyi ayakta tutan ticari yapıların çoğunluğu Vakıflar eliyle meydana getirilmiştir. Bu ticari yapılar (kervansaray, han, bedesten, arasta vb.) Anadolu'yu bir baştan bir başa kuşatmıştır. Günümüzde birer Vakıf Kültür Varlığı olarak bu yapıların pek çoğu ayakta ve ticari hayatımızda önemli yer almaktadır" diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürü Güven, vakıflar için işleyişin devamlılığı iktisadi yapıların varlığıyla mümkün olabildiğini ifade ederek, "Türk Medeni Kanunu'na göre kurulmuş yeni vakıflarımız için Vakfın devamlılığını sağlayacak iktisadi yapı farklılık ve çeşitlilik göstermekteyse de atalarımızın vakıf anlayışının, günümüzün Vakıf gönüllülerine, vakıf banilerine yol gösterici olacağı muhakkaktır. Vakıflar, geçmişte olduğu gibi bugün de, insanlar arasında yardımlaşma, karşılıklı sevgi ve saygı hislerinin geliştirilmesini ve ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına yaptıkları değerli hizmetleri en iyi bir şekilde devam ettirebilmenin çabası içerisindedir. Büyük ve özveri isteyen bir kuruluşun yönetimini üstlenen Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak vakıflarımızın amacına uygun biçimde hizmet görecekleri ortamı hazırlamayı büyük görev addediyoruz. Bu yıl Gaziantep'te kurulmuş olan Yeni Vakıflarımızla birlikte 'Vakıf ve İktisat' temasıyla kutladığımız Vakıf Haftası'nın önemli etkinliklerinden biri olarak 'Vakıfların İktisadi Hayata Etkileri' konulu ödüllü kompozisyon yarışması düzenledik. Yarışma, Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk alanı olan Gaziantep ve Kilis'teki üniversite öğrencilerine yönelik olarak, Vakıf Medeniyetiyle ilgili farkındalığı güçlendirme amacıyla gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 2014 yılı Vakıf Haftası'nın Gaziantep'e, ülkemize ve tüm Vakıf camiasına hayırlı olmasını dilerken bu vesileyle içinde hayır duygusu olan bütün yurttaşlarımızı vakıf kurmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title