Haberler

Gaziantep'te İki Avukat Aynı Kürsüde Savcıyla Oturdu

Gaziantep Adliyesi 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Orhan Gazi Ertekin, iki avukatın 'silahların eşitliği ilkesi' gereğince savcının kendileri ile aynı seviyede oturmasını istemesi üzerine kürsüye iki koltuk koydurarak avukatları kürsüde oturttu.

Gaziantep Adliyesi 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Orhan Gazi Ertekin, iki avukatın 'silahların eşitliği ilkesi' gereğince savcının kendileri ile aynı seviyede oturmasını istemesi üzerine kürsüye iki koltuk koydurarak avukatları kürsüde oturttu. ilk kez hakim ve savcı ile yan yana oturan avukatlar, kararın sembolik olduğunu ve uygulanabilirliğinin zor olduğunu ifade ederken başsavcılığın konuya ilişkin tavrını beklediklerini söyledi.

Gaziantep 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen bir duruşmada; sanık avukatları Mehmet Akif Şahin ile Muharrem Ercan, mahkeme hakiminden 'silahların eşitliği ilkesi' gerekçesi ile savcının kürsüden indirilmesini istedi. Hakim Orhan Gazi Ertekin, sanık avukatları Mehmet Arif Şahin ve Muharrem Ercan'ın talebi üzerine kürsüye iki koltuk getirtti ve avukatları yanına oturttu. İlk defa bu şekilde bir uygulama yapıldığını ve şaşırdıklarını ifade eden avukat Mehmet Arif Şahin şunları söyledi

Gaziantep Adliyesi 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi hakimliğince 11 Aralık 2014 günü Türkiye açısından devrim niteliğinde bir karar verildi. Sayın Orhan Gazi Ertekin, silahların eşitliği ilkesi gereğince savunma makamının ve iddia makamının aynı düzlemde olması gerektiğini ve yargıca aynı mesafede olmasına yönelik bir devrim niteliğinde karar vererek, savunma makamının da iddia makamı ve yargılama makamı olan hakimle beraber kürsüye çıkmasına karar verdi. Bu sembolik bir karar. Bu kararın esasında uygulanır bir karar olmadığını düşünüyoruz. 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi böyle bir karar verdi. Şu anda savunma ve iddia makamının eşitliği uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak duruşma salonuna uygun ortam hazırlanması için bir talimat verdi. Bundan sonraki süreç önemlidir.

Duruşmada hakimin yanına oturan diğer avukat Muharrem Ercan ise duruşmada yaşananları şöyle özetledi

Biz sanık müdafileri olarak 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde savcıdan kürsüyü terk etmesini aşağıya oturmasını silahların eşitliği ilkesi gereğince aynı zamanda savcının yargıcın tarafsızlığını sağlamak ödevi altında olduğuna dair gerekçelerle inmesini talep ettik ama savcı bunu kabul etmedi. Savcı, hakimin mahkeme düzeninin değişikliğine karar vermesi üzerine değişebileceğini söyledi. Biz de hakimin duruşma düzeninin değiştirmesi konusunda savcı ile hem fikir olduğumuzu ancak bunun yerine getirilememesi halinde kürsüye iki tane koltuk getirtilip kürsüye oturmamızı talep ettik ve bunu da hakim kabul etti. Biz de kürsüye geçip oturduk ve duruşma bu şekilde devam etti. Savcıların kürsüden inmesi de yetmez. Hakimler ile aynı lojmanları kullanmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Savcılar, aynı servisleri de kullanmaktan vazgeçmeli ve savcıların yerinin polis merkezlerinde olması gerekir. Bunlar da yapılırsa biz demokrat bir yargıya ulaşmış oluruz.

BARO BAŞKANI AVUKATLARI DESTEKLEDİ

Avukatların duruşmada yaptıkları davranışı desteklediğini belirten Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı ise şunları dedi

Hakim tarafından bizim avukatlarımız sanık müdafisi olarak bulunduğu dosyada, hakim bey ilk defa Türk hukuk tarihine geçecek şekilde şöyle bir karar verdi. Biz hep savunmanın eşitliğinden iddia makamı yani savcılıkla savunma makamı olan müdafinin eşit şekilde olması gerektiğini, bu marangoz hatasının düzeltilmesi gerektiğini söylüyorduk. Dünkü duruşmada da bizim meslektaşlarımızın talebi neticesinde savcıyı kürsüden indirmekten ziyade müdafi olan avukatları kürsünün soluna alarak oturttu. Bu Türk hukuk tarihinde güzel bir olay. Biz bunun emsal olarak diğer mahkemelerde uygulanmasının Türk hukuk tarihi konusunda önemli görüyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title