Haberler

Gaziantep'te 'Dünya Barışı' İçin Tek Kazanda 3 Ton 192 Kilo Aşure Pişirildi

Gaziantep'te 'Dünya barışı' için tek kazanda 3 ton 192 kilo aşure pişirildiGAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği tarafından '21 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi hedeflenen 3 ton 192 kilo aşure pişirildi.

Gaziantep'te 'Dünya barışı' için tek kazanda 3 ton 192 kilo aşure pişirildi

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği tarafından '21 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi hedeflenen 3 ton 192 kilo aşure pişirildi.

'Gelin, dünya barışı için hep birlikte pişirelim' sloganı ile 21 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek büyüklükte aşurenin yapımına dün başlandı. Gece geç saatlere kadar pişirilen aşurenin yapıldığı devasa tencerenin kapağı bugün sabah saatlerinde düzenlenen törenle açıldı.

Festival Park'ta yapılan törene AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Almanya Büyük Elçisi Martin Erdmann, Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshıdımba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohidden, Vatikan 1'inci Müsteşarı Agelo Accattıno ile Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Songül Toprak Alisinoğlu katıldı.

TENCERE VİNÇLE KALDIRILDI

27 aşçının 24 saatte yaptığı, üzerine aşure tenceresi vinç yardımıyla kaldırılarak şahitler huzurunda tartımı yapıldı. Tencereyle 3 ton 584 kilo gelen, 392 kilo olan tencere ağırlığı düşüldüğünde 3 ton 192 kilo ağırlığa sahip olan aşure için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuru yapıldı. Törende konuşan Fatma Şahin, rekor denemesinin Dünya Barış Günü'nde Gaziantep'teki barış ortamını göstermek için yapıldığını belirterek şöyle dedi: "Bugün 21 Eylül Dünya Barış Günü, bugün burada bir Guinness denemesi yapıyoruz. Bu denemeyi aşureyle yapıyoruz, 'neden aşure, neden Gaziantep' diye bakacak olursak Gaziantep tescillenmiş mutfağı olan gastronomi şehri, kültür şehri ve bir barış şehri. Biz şu anda Arap, Türk, Kürt hepsi birlikte yaşayan ve bunu bütün dünyaya ensar- muhacir ilişkisiyle, 'Biz bunu başarıyoruz, siz de başarın' diyen bir barış şehriyiz. O yüzden biz bu denemeyi aşureyle yaptık ve aşure sıradan bir tatlı değil. İçerisinde 27 çeşit malzeme var bu malzemelerin her biri dünyanın başka bir şehrinden geldi. Bu aşurenin içinde Almanya'nın cevizi var, Kahramanmaraş'ın cevizi var, Sri Lanka'nın pirinci var, Malatya'nın kayısısı var, Karadeniz'in fındığı var ve Gaziantep'in bütün baklagillerde en önde olduğumuz alan bütün baklagil çeşitlerimiz var. Tabii ki üzerinde ana vatan dediğimiz fıstıkla süslenmiş bir dünya haritası ve içerisinde narlarla döşenen Türkiye haritası ay yıldızla gösteren bir aşureyi birlikte başardık. İnşallah dünyada bir ilk bundan sonra aşureyi yapmak isteyenler bundan daha lezzetli ve 3 bin 200 kilodan daha fazla yapma iddiasıyla yola çıkmaları gerekiyor."

'CEVİZLERİ MERKEL GÖNDERDİ'

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ise Almanya'dan getirdiği cevizleri aşure tenceresinin içerisine atarak, "Bu cevizleri Angela Merkel gönderdi. Sizlere çok selamı var" dedi.

Konuşmaların ardından büyük bölümü Suriyeli sığınmacılar, yuva ve yurtlarda kalan çocuklar ile huzurevindeki yaşlılara dağıtılacak olan aşurenin tadına bakıldı. Rekor denemesinin kayıtları ise onaylanması için İngiltere'ye gönderildi. 3 ton 192 kiloluk aşurenin rekor denemesi onaylanırsa Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Barış Günü Gaziantep Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title