Haberler

Gaziantep'te 'Dünya Barışı' İçin 3 Ton Aşure Pişirilecek

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği, '21 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle, dünya ve Türkiye'nin dört yanından gelen malzemelerle aşure yapacak.

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği, '21 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle, dünya ve Türkiye'nin dört yanından gelen malzemelerle aşure yapacak. Barış için pişirilecek 3 ton aşure ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi de hedefleniyor.

'Gelin, dünya barışı için hep birlikte pişirelim' sloganı ile 21 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek büyüklükte aşurenin yapımı törenle başladı. Festival Park'ta yapılan törene Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Almanya Büyük Elçisi Martin Erdmann, Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshıdımba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohidden, Vatikan 1'inci Müsteşarı Agelo Accattıno ile Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Songül Toprak Alisinoğlu katıldı.

Fatma Şahin, Guinness Rekorlar Kitabı'nda şimdiye kadar aşure ilgili bir başlık açılmadığını ve ilk defa Gaziantep'in böyle bir başvuru yaptığını belirterek şöyle konuştu:

"Barış dolu bir gelecek için çocuklarımız ve torunlarımız için daha güzel bir dünya için bir aradayız. Yarın Dünya Barış Günü, bu günü hep birlikte kutlamak için güzel misafirlerimizle, güçlü bir katılımla bir aradayız ve aşurenin Guinness'e girmesi için deneme yapacağız. Malzemeleri farklı şehirlerden gelen 3 ton aşureyi aynı anda ıslatacağız. Hangi şehrimizin nesi ünlüyse onları rica ettik ve sağ olsunlar bize malzemeleri gönderdiler. Malatya'nın kayısısı, İzmir'in kuş üzümü, Kahramanmaraş'ın cevizi, Karadeniz'in fındığı, Aydın'ın inciri geldi. Gaziantep; zaten Anadolu medeniyetinin başkenti. Anadolu'nun gastronominin, dünyanın en güçlü mutfağı, buğdayımızdan tutun, karanfilimize, tarçınımıza, pekmezimize ana malzemeyi de biz koyuyoruz. bütün 81 ilin güzelliğini içine katıyoruz. Barış zor değil barış için azıcık çaba sarf edelim. Gelin bu aşureye herkes bir malzeme koysun. Geleceğin dünyası daha adaletli daha barış içinde olsun, kan gözyaşı savaşlar bitsin. Biz kadınlar çocuklarımız için daha güzel bir dünya inşa edelim."

Songül Toprak Alisinanoğlu da barışa bereket katmak için aşure yapmaya karar verdiklerini ifade ederek, "Yarın 21 Eylül'de, tüm büyükelçiliklerden ülkemizin dört bir yanından barış temsilcileri davet ettik temsili ürünleriyle birlikte. İnşallah bugün ürünlerimizi tek bir kazanda birleştirip yarın aşuremizi pişireceğiz . Dünya barışına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Bugün düzenlenen törenle aşure yapımı için suya konuldu. Konuşmaların ardından büyükelçiler ülkelerine has ürünleri, Fatma Şahin ise çevre illerden gelen ve Gaziantep'teki yöresel ürünleri aşurenin pişirileceği devasa tencereye attılar. 27 farklı malzemenin kullanılacağı aşureyi farklı meslek dallarından kişilerin de bulunduğu 27 kişilik ekip pişirecek. 3 ton olarak yapılıp, 30 bin kişiye dağıtılacak aşurenin Guinness'e tescili yarın gerçekleştirilecek.

- Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Barış Günü Gaziantep Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title