Haberler

Gaziantep'te Ceviz Ağaçları Sıcaktan Kurudu

Hava sıcaklığının 48 dereceyi bulduğu Gaziantep’in Araban ilçesinde ceviz ağaçlarının yaprakları ve meyveleri kurumaya başladı.

Hava sıcaklığının 48 dereceyi bulduğu Gaziantep'in Araban ilçesinde ceviz ağaçlarının yaprakları ve meyveleri kurumaya başladı.

Araban ilçesinde özellikle öğle saatlerinde hava sıcaklığının 48 dereceye kadar yükselmesi, ceviz ağaçlarının kurumasına sebep oldu. Vatandaşların büyük emekle yetiştirdikleri ve her biri 15-20 yıllık olan ceviz ağaçlarının yaprakları ve meyveleri sıcak hava nedeniyle adeta kavruldu.

Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamada, ceviz ağaçlarının serin iklimi olan bölgelerde yetiştiği, aşırı sıcakların ceviz ağaçlarına zarar verdiği bildirildi. Açıklamada, "Temmuz ayının 20'si ile Ağustos ayının 15'i tarihleri arasında artan hava sıcaklıklarının özellikle öğle saatlerinde 45-48 dereceye kadar yükseldiği Araban İlçesi ve çevresinde, ceviz ağaçları meyve ve yaprağının direk güneş ışığı alan bölümlerinde, güneş yanıklıkları oluşur. Ceviz meyvesi üzerinde güneş yanıklığı kendisini önce kabuk üzerindeki sarı ve açık kahverengi lekeler oluşmasıyla gösterir. Sıcaklıkların sürekli yüksek seyretmesi durumunda, bu lekeler zamanla içe doğru yayılır, koyu kahverengi veya siyah renkli yaralanmalara dönüşür. Meyve, olgunlaşma evresinin aşamalarına bağlı olarak meyve ya tümüyle kaybedilir ya da meyvenin pazar değerini düşüren kararmış iç oluşumu gözlenir. Ceviz bitkisindeki güneş yanıklığı zararı sadece meyve ile sınırlı olmayıp, sıcaklık stresinin su stresi ile de birleşmesi durumunda da yapraklarda da bronz ve kahverengi renkli lekeler oluşmaya başlar ve yapraklarda kavruk bir görünüm gözlenir. Güneş yanıklığının oluşturduğu bu yaralar bakteriyel ve mantar hastalıkları için de davetiye çıkarır. Cevizdeki güneş yanığı zararı yetiştirilen bölge ve hava koşulları durumuna bağlı olarak yüzde 30, yüzde 40'ları bulabilir" denildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Araban Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title