Haberler

Gaziantep'te Aşureyle Rekor Denemesi Yapılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneğinin (Gasturder) iş birliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında, Türkiye'nin farklı kentlerinden getirilen malzemelerde 3 ton aşure pişirilerek, Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi amaçlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneğinin (Gasturder) iş birliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında, Türkiye'nin farklı kentlerinden getirilen malzemelerde 3 ton aşure pişirilerek, Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Park'ta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "gazi şehir"den yeni bir rekor denemesi için bir araya geldiklerini belirterek, Guinnes'te ilk kez aşureyle bir rekor denemesi yapılacağını söyledi.

Aşurenin çokluk içinde birliği, farklılığın zenginlik içerdiğini kanıtlayan bir lezzet olduğunu ifade eden Şahin, "Birlikte yaşama kültürünün bize nasıl şirinlik, heyecan, sağlık ve kalite verdiğini gösteren bize ait tatlı çeşidimiz. Bütün dünyaya ses vermek istiyoruz. Yeni bir dünya, daha adaletli ve barış dolu bir gelecek, çocuklarımız ve torunlarımız için daha güzel bir dünya için bir aradayız. Yarın Dünya Barış Günü, aşureyle Guinness'e girmek için deneme yapacağız." dedi.

Şahin, Guinness'te aşureyle ilgili başlığı ilk kez Gaziantep'in açtığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Üç ton malzemeyi aynı anda ıslatacağız. Malzemelerin her biri farklı şehirlerden geldi. Şanlıurfa'dan mercimek, Balıkesir'den bakla, Malatya'dan kayısı, Karadeniz'den fındık, Aydın'dan incir. Ana malzemeleri de gastronomi şehri olarak biz koyacağız. Aşure, herhangi bir tatlı değil. Aşure aslında dünya barışını simgeliyor. Bu dünyada herkese yer olduğunu, barış içerisinde yaşanabileceğini, güneşin herkesi ısıttığını, gönül darlığına gerek kalmadan, kan dökmeden hep birlikte yaşayabileceğimizi ve çokluk içinde birliğin olabileceğini, lezzetin aslında bu farklılıktan kaynaklandığını bize gösteriyor. Yarın bütün dünyaya, 'Barış zor değil, barış için azıcık çaba sarfedelim' mesajı vereceğiz. 'Gelin bu aşureye herkes bir malzeme koysun ve geleceğin dünyası daha adaletli, barış içerisinde olsun; kan, gözyaşı, savaşlar bitsin' mesajı vereceğiz. Biz Hacı Bektaş'ın, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Aşık Veysel'in, Yunus Emre'nin, Hz. Mevlana'nın torunlarıyız. Aşurede sevgi, muhabbet pişecek."

"Aşurenin barışın simgesi olması hedefleniyor"

Gasturder Başkanı Songül Toprak Alisinanoğlu da, "Geli·n, dünya barışı i·çi·n hep bi·rli·kte pi·şi·reli·m" sloganıyla 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde dünyanın farklı coğrafyalarından ve Türkiye'nin dört bir yanından getirilen malzemelerin dünya barışı, birlik ve beraberlik için aynı kazanda birleşeceğini vurguladı.

Pişirilecek 3 ton aşureyle Guinness rekorunun kırılmasının ve aşure geleneğinin barışın simgesi olmasının hedeflendiğini dile getiren Alisinanoğlu, "Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü'nün gözetiminde gerçekleştireceğimiz rekor denemesi ve daha da önemlisi aşure geleneğimizin evreselleşmesi çabamızda herkesi 'Barış Kazanı'mızın etrafında görmek istiyoruz." diye konuştu.

Alisinanoğlu, etkinliğin, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na giren Gaziantep mutfağının tanıtımı ve bilinirliğinin artırılması açısından da önem taşıdığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, malzemelerin ıslatılması için Fatma Şahin, Esmaül Hüsna okunmuş 99 pirinç, mercimek ve buğdayı tencereye dökerken, etkinliğe katılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohideen, Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Angelo Accattino da kazana birer avuç buğday attı.

Bu gece pişirilecek

Etkinlik kapsamında, ıslatılan malzemeler bugün saat 23.00'de kazana aktarılarak pişirilmeye başlanacak. Yarın kutlanacak Dünya Barış Günü'nde de pişirilen aşure Guinnes rekoru için tartılacak, daha sonra etkinliğin yapıldığı Festival Park'taki vatandaşlara, Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yurtlara, huzurevlerine ve Suriyelilerin kaldığı kamplara dağıtılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Barış Günü Fatma Şahin Şanlıurfa Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title