Haberler

Gaziantep Su Ihtiyacını Komşularından Karşılıyor

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler kentte görev yapan basın mensuplarına Gaziantep'e ulaştırılan su kaynaklarını gezdirdi.

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler kentte görev yapan basın mensuplarına Gaziantep'e ulaştırılan su kaynaklarını gezdirdi.

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesindeki Çataltepe pompa istasyonu gezildikten sonra Kahramanmaraş'taki Kartalkaya Barajı'na geçildi. Baraj hakkında bilgiler veren Sönmezler, çok kurak bir dönemden geçildiği için yağmur duası etti. Duanın ardından su kaynaklarının üçüncü güzergahı Kartalkaya pompa istasyonuna gidildi.

Sönmezler, Kartalkaya Barajı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Kartalkaya Barajı'nın Cumhuriyet tarihinin en kurak sezonunu yaşadığına dikkat çekti.

Kartalkaya Barajı'nda su seviyesinin çok düşük olduğunu ifade eden Sönmezler "Su seviyesi düştüğü için yedek olarak kurduğumuz Çataltepe istasyonuyla Kartalkaya'yı besliyoruz. Kartalkaya'dan da su Gaziantep'e gidiyor. Suyumuz ileri arıtmayla Hacıbaba su istasyonundan kente dağılıyor. En kurak sezonu olmasına rağmen çok şükür içme suyu sıkıntısı yok. Önümüzdeki yıllarda Düzbağ Barajı'nı yaptığımız zaman bu sorun tamamen kesilecek." ded

Meteorolojiden aldıkları bilgiye göre, aralık ayının yağmurlu geçeceğini ifade eden Sönmezler " Aralık, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs hatta haziran aylarında barajın seviyesi yükseliyor. Haziran sonu itibarıyla sulamanın başlamasıyla birlikte havzada yağış almayınca temmuzdan kasıma kadar seviye düşüyor. Aslında bu bizim beklediğimiz rutin bir şey. Bu sene yağışlar çok az oldu. Gaziantep'e ortalama 500, 550 kg beklediğimiz yağış 300'lere kadar düştü." diye konuştu.

"Türkiye'deki kuraklıktan en çok etkilenen Gaziantep ve Kahramanmaraş havzası"

Ellerindeki verilere göre 2016 yılında kuraklıktan en çok etkilenen şehirlerin başında geldiklerini dile getiren Sönmezler, şöyle konuştu:

"Haritada gördüğünüz simsiyah gözüken bizim bölgemiz Gaziantep Maraş havzası en az yağışı aldı. Bundan dolayı su seviyesi düştü. 220 milyon metreküp su istenirken yarısı kadar su verildi. Bu bizim için yeterli değil. ve biz Çataltepe'den telafi ediyoruz. Ceyhan nehrinin bir kolu olan Aksu havzası ve Fırat nehrinin bir kolu Göksu'dan gelen suyla Karakaya Barajı'nı besliyoruz. Fırat'ın bir kolu olan Düzbağ Barajı bittiğinde suyu direkt Gaziantep'e vereceğiz. Barajın bitmesiyle yeterli ve kaliteli suyu uygun maliyette vermiş olacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Kahramanmaraş Kartalkaya Gaziantep Adıyaman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title