Haberler

Gaziantep'in Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon ve plaket töreni düzenlendi.

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon ve plaket töreni düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki resepsiyonun ardından, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından düzenlenen plaket törenine geçildi.

Vali Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada, 94 yıl önce yaşanan Antep Savunması'nın Anadolu'nun kurtulmasında insanlara büyük bir öz güven verdiğini, bugün de Karayılan, Şahinbey ve Şehitkamil gibi kahramanların torunlarının ödüllendirildiğini belirterek, "Onları her zaman minnetle yad ediyoruz. Tüm bu aziz toprağımız altında yatan şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Anadolu'nun kurtuluşunun dünyaya model olduğunu ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Gazi şehrimizin kurutuluşu bir farkındalıktır. Dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biriyiz. UNESCO bizi ödül ile taçlandırdı. Dünyanın 184 ülkesine ihracat yapıyoruz. 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde Gaziantep, diğer kentleri ateşlemek adına 30 milyar dolar ile iddialı olduğunu söylüyor. Bu yaşadığımız zaman diliminde 350 bin komşusunu ensar ruhu ile kucaklayan dünyada başka bir kent yok. Böyle bir tarihe şahit olduğum için, ensar bir kentte o ensarlık duasına ve sevabına ortak olmaktan büyük onur duyuyorum. Biz Antepliyiz. Sevdiğimizi Allah için seviyoruz. Ticaret yaparken dürüstlüğü hep düşünerek dünyaya açılıyoruz. 2023 ve 2071 hedeflerine de bu şehir adını altın harflerle yazdıracaktır."

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül de Gaziantep'i daha iyi noktalara taşımak ve şehitlere layık olmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

Verilen mücadelelerle Gaziantep'in bugün dünyanın beşinci rekabetçi şehri olduğuna dikkati çeken Gül, "Sanayicisiyle, işçisi işvereniyle büyük bir aileyiz ve bu hepimiz için gurur verici. Kurtuluş mücadelesinin meşalesini yakan bu gazi şehrimiz 94 yılda dünyaya şunu öğretti; imanla, inançla, azimle Anadolu coğrafyasına hiçbir istilacı el bulaşamayacak. Biz de bu ruhu daha iyi yerlere taşıyacağız. İnşallah bu güzel günlerimizi yeni nesle de ulaştırmak dileği ile kurtuluş bayramımızı kutluyorum"  diye konuştu.

"Asla ümitsizliğe düşmeyeceğiz"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de 94 yıl önce bugün Antep'te büyük bir destan yazıldığını ifade ederek, gösterilen kahramanlığın başka destanlara benzemediğini, büyük bir inanç, aşk ve kararlılıkla yazıldığını anlattı.

Şahin, şunları söyledi:

"Çünkü hasta adam dedikleri, hesaba göre çok kolay olan, bugün yaşananlara benzer şeylerin yaşandığı bu topraklar birilerinin emellerine ulaşacağı topraklar olarak görülüyordu. Ama bilemedikleri ve hesaplayamadıkları şey, özgürlük, hür olmak Gaziantepli'nin kanında vardı. Ekmek, su, toprak ve hava kadar önemli olan özgürlük için büyük bir mücadele verildi. O yüzden herkes bir araya geldi. Kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle bu toprakların geçilemeyeceğini, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'ya istiklal ya ölüm' dediği kararlılığı önce bu topraklar gösterdi."

Geçmişten aldıkları emanet ve ve bu mirasın verdiği sorumluluk bilinciyle çalıştıklarını  vurgulayan Şahin, "Her şeye rağmen, bütün güçlüklere rağmen, donanımlı ve dirençliyiz. Bir ve beraberiz. Çünkü muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut. Asla geriye bakmayacağız. Asla ümitsizliğe düşmeyeceğiz. Asla bardağın boş tarafı ile uğraşmayacağız. Bardağı doldurup atalarımız ne yaptıysa torunları olarak aynı yolda ilerleyeceğiz" diye konuştu.

GTO Başkanı Eyüp Bartık da gazi şehrin yiğit insanlarının 94 yıl önce verdiği mücadeleyi bugün de kalkınma alanında verdiklerini kaydetti.

Oda olarak 2006'dan beri Gaziantep'in kurtuluş yıl dönümünde etkinlik düzenlediklerini anlatan Bartık, "Bu etkinliklerde Antep Savunması'nda kahramanlık gösterenlerin yakınlarına ödül veriyoruz. Bugüne kadar 177 kahramanımızın yakınını ödüllendirdik. Bugün de 23 kahramanımızın yakınına ödüller veriyoruz. Bu geleneği önümüzdeki dönemlerde de devam ettireceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından, Antep Savunması'nda mücadele veren 23 kahramanın yakınlarına ve Gaziantep'in tanıtımına katkıda bulunan eski bakanlardan Vehbi Dinçerler ve Hasan Celal Güzel'in de aralarında bulunduğu, bürokrat, sanatçı ve akademisyenlere plaket verildi.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Ticaret Odası Gaziantep Üniversitesi Fatma Şahin Şahinbey Yerel Haberler

title