Haberler

'Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu" Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin sahip olduğu siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin sahip olduğu siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak, "En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. Bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programı ile detaylı şekilde açıkladık. Bunlar yapılırsa, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz" dedi.

Babacan, "Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu"nda yaptığı konuşmada, Gaziantep'in çok hızlı ilerlediğini, hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hem Türkiye genelinde hatta dünyaya örnek gösterdikleri ve "gerçekten gurur duydukları" bir il olduğunu söyledi.

Babacan, Gaziantep'in sanayide, tarımda, turizmde, her bir alanda hızla değiştiğini ifade etti.

Bir ülkede ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz şartın siyasi istikrar olduğunu belirten Babacan, "Ekonomi ancak sağlam bir siyasi istikrar zemininde büyüyor. Temel sağlam olduktan sonra, binayı daha kolay inşa edebiliyorsunuz. Siyasi istikrar şu anda Türkiye'nin sahip olduğu en büyük varlık, en büyük servet. Bunun parayla da ölçülür karşılığı yok" diye konuştu.

Makro ekonomik istikrarın üç temel ayağını "kamu maliyesi, bankacılık ve para politikalarının" oluşturduğunu anlatan Babacan, "Türkiye'nin kamu maliyesi çok sağlam. Bankacılık sistemi güçlü sermaye yapısı ve likidite pozisyonu ile Avrupa'daki en sağlam bankacılık sitemi konumunda. Merkez Bankası'nın çalışmaları da çok önemli" ifadelerini kullandı.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şeyin başı siyasi istikrar, üzerine makro ekonomik istikrarı, daha sonra binanın fonksiyonel bölümlerini inşa ediyoruz. Burada da mikro ekonomik reformlar, özellikle yapısal reformlar en önemli konumuz. Türkiye'de çok şükür siyasi istikrar zemini sağlam tutuyoruz. Üzerine makro ekonomik istikrarı da sağlam tutmaya çalışıyoruz. En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. ve bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programı ile detaylı şekilde açıkladık.

Türkiye şu anda G20'nin başkanlığını yapıyor. Bu G20 ülkeler içerisinde ben size şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, hiçbir ülkede şu anda Türkiye'deki kadar detaylı bir reform hazırlığı yok. 25 dönüşüm programı altında 1248 tane eylemden bahsediyoruz. Bunların hepsinin tarihi açıklandı, 2018 sonuna kadar da bunların hepsinin tamamlanacağını taahhüt etmiş durumdayız.

Bu, Türkiye için çok önemli bir adım. Bunlar eğer gerçekten yapılırsa, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz. Nasıl 12 yılda çok büyük bir değişim oldu, aynı hızdaki değişimin önümüzdeki dönemde de gerçekleşeceğini göreceksiniz."

Yargı reformu ve eğitim reformundan bahseden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargı reform stratejisini açıkladıklarını, bunun çok kapsamlı ve Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu bir reform

olduğunu bildirdi. Ayrıca, ilkokuldan yükseköğretime kadar pek çok alanda Türkiye'nin eğitimde reforma ihtiyaç bulunduğunu, eğitimde en önemli konunun iyi öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Babacan, ayrıca sanayiciler, işadamları, işkadınlarıyla ilgili son açıklamış oldukları bazı yeniliklerden ve uygulamalardan bahsetti.

İŞADAMLARININ SORULARINI YANITLADI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha sonra, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'nun moderatörlüğünde yapılan oturumda, işadamlarının sorularını yanıtladı.

Babacan, dünya ekonomisine ilişkin bir soru üzerine "Dünya ekonomisi enteresan dönemlerden geçiyor. 2008-2009 krizi tam geçmiş değil. Belki krizin en kötü dönemi geride kaldı, yavaş yavaş toparlanma söz konusu. Ama bu toparlanma güçlü değil. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren bir tablo var, maalesef kırılganlıklar da var. Hale normalleşmemiş bir dünya ekonomisinden bahsediyoruz" yanıtını verdi.

Başka bir soru üzerine Babacan, "Kur konusu şu anda Türkiye'nin ne kadar önemli ve üzerinde tartıştığı bir konuysa, aynı tartışma Asya, Amerika ve Almanya'da da yaşanıyor" diyerek, döviz kurundaki dalgalanmanın dünya genelinde yaşandığına ve sebebinin ağırlık olarak dışardan kaynaklandığına işaret etti.

Amerika Merkez Bankası'nın ekonomideki iyileşme ile faizleri artıracağı bir döneme gireceğini, Avrupa Merkez Bankası'nın ise tam tersine genişletme politikası izlediğini anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla kurların dalgalanmasının çok yoğun olduğu bir ortamdayız. Fakat en son yaptığımız toplantılarda gördüm ki, aslında hiç kimse bu oynaklıktan memnun değil. Böyle bir ortam Türkiye'yi de etkiliyor, çünkü dışa açık bir ekonomiyiz. Ama önemli olan burada neye dikkat ediyoruz; bu dalgalanmalar kalıcı bir hasara sebep olmasın, ülkemiz ekonomisinde Allah korusun 'kriz' diye tanımlayacağımız bir safhaya ülkeyi sokmasın. Bir süre kurda hareketlilikte yaşamak durumundayız. Dünya sakinleşince biz de daha sakinleşeceğiz. Ama kendi içimizde de doğru politikaları uygulamaya devam etmemiz şart."

Babacan, Suriyeli çalışanlara ilişkin başka bir soruyu yanıtlarken de, Türkiye'nin her yerinde Suriyeli misafirlerin olduğunu, bunların çalışma ortamının daha resmi bir formata kavuşturulması talepleri bulunduğunu, önümüzdeki dönemde Meclis açılınca bunların çözümüne ilişkin bir düzenleme olacağını düşündüğünü kaydetti.

Oturumun sonunda GSO Başkanı Konukoğlu, Babacan ve Şimşek'e foruma katıldıkları için teşekkürlerini sunarak, "Biz; önümüzdeki dönemde de vaat ettiklerinizi, ortaya koyduğunuz 25 dönüşüm program reformlarını gerçekleştireceğinize inanıyoruz. Çünkü, 2002-2015 yılları arasında yaptıklarınız ortada. İnşallah 2023'e de el birliğiyle devam ederiz" sözlerine yer verdi.

Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu'na, Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep milletvekili adayı Abdulhamit Gül, AK Parti Milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Forumu düzenleyen oda ve borsaların başkanları da katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Ali Babacan Gaziantep Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title