Haberler

Gaziantep Bakan Avcı: Gelecek Zaten Oluşmuştur, Biz Bunu Ancak Tahmin Etmeye Çalışabiliriz

Bakan Avcı: Gelecek zaten oluşmuştur, biz bunu ancak tahmin etmeye çalışabilirizMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlığın büyük kayıplara uğradığını belirterek, 21'inci yüzyıl boyunca ekonomik anlamda daha hızlı ve çok kazanabilmek için yüz kızartıcı kitlesel cinayetler işlendiğini söyledi.

Bakan Avcı: Gelecek zaten oluşmuştur, biz bunu ancak tahmin etmeye çalışabiliriz

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlığın büyük kayıplara uğradığını belirterek, 21'inci yüzyıl boyunca ekonomik anlamda daha hızlı ve çok kazanabilmek için yüz kızartıcı kitlesel cinayetler işlendiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki heyet Şahinbey Karataş Spor Salonu'nda düzenlenen 10'uncu Uluslararası Robot Yarışması'na katıldı. Yarışmanın açılışında konuşan Bakan Nabi Avcı, geleceği insanlığın rüyasına uygun şekilde gayretleri yerine, rekabet ve saldırganlığın öne çıkarıldığını söyledi. Yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlığın büyük kayıplara maruz kaldığını kaydeden Avcı, 21'inci yüzyıl boyunca kitlesel cinayetler işlendiğini belirterek şunları dedi:

"Onun artçı dalgalarını bugün de yaşıyoruz. Gelecek zaten oluşmuştur. Biz geleceğe doğru giderken bunu ancak tahmin etmeye çalışabiliriz. 20. yüzyılın başından itibaren ise bu algıda köklü değişiklikler yaşandı. Buna göre, geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle şekillendirilebileceği ve muhtelif gelecek tasarımlarının yapılabileceği görüşleri ağırlık kazandı. Zaten teşekkül etmiş bir geleceği okuyarak ona hazırlanmak yerine, geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle istenilen yönde oluşturulması görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Bu yeni görüşe dayanarak, geleceği bekleme yerine onu şimdiden şekillendirmeye, bilgi ve teknolojiye hakim olarak geleceği kuşatma iddiaları belirdi. Bu iddiaların pek çok ülkede ve pek çok devlet yapılanmasında adeta bir ihtirasa dönüştü. 20. yüzyılda nazizm, faşizm, bolşevizm anlayışlarının arkasında bu iddiaların da büyük payı var. Bunların elde edilen imkanları, bütün insanlığın yararına sunmak yerine, elde etme, ele geçirme ve bir merkezde yoğunlaştırma yoluna girdi. Böylece sahip oldukları teknolojik imkanları kullanarak geleceği istedikleri gibi şekillendirebileceklerini zanneden bu anlayış, geçen yüzyılda savaşlara, yıkımlara felaketlere yol açtı. Onun devamını, tortularını, son melanetlerini de bugün yaşamaya devam ediyoruz.ö

Endülüs'te, Semerkant'ta, Harran'da, İstanbul'da medreselerde yetişen ve temel bilimlerin kurucusu olan alimlerin, insanlığın aleyhine olacak hiçbir düşünceyi dizayn etme gayretlerinin, hırslarının olmadığını belirten Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uygarlığımızın bilginlerinin, astronomi ve matematik çalışmaları yaparken, ilk rasathaneleri kurarken, gelecek tasarımını asla düşünmemişler. Ancak dünya sahnesinde etkili olabilecek ve 'dur' diyebilecek güçten ve örnekler sergileme imkanlarından mahrum olmuşlardır. Şimdi yeni bir bin yılın başlarında teknolojinin dünyayı dönüştürmeye devam etmektedir. Robot teknolojisinden üç boyutlu yazıcılara, yapay zeka araştırmalarından yüksek teknolojiye uzanan bir yelpazede geliştirilen yeni ürünler, geleceğin çerçevesini çiziyor. Açıkça görülüyor ki, bugün şaşırtıcı olarak gördüğümüz pek çok yenilik, yerini çok geçmeden daha da başkalarına bırakıyor. Hiçbir teknolojik ürün, artık bizi eskisi kadar şaşırtamayacak. Ancak 20. yüzyılın başında olduğu gibi bilgiyi ve teknolojiyi savaşın, yok etmenin emrine verecek miyiz? Geliştirdiğimiz robotları, tıbbın emrine mi vereceğiz, yoksa savaşlarda mı kullanacağız? Teknolojide temin ettiğimiz ilerlemeyi, başka milletleri kültürleri esir etmek yok etmek için mi kullanacağız yoksa teknolojinin nimetlerini bu imkanlara sahip olmayan milletlerle mi isterlerse paylaşacağız? Biz bakanlık olarak bütün bu yeni nesil gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. Geleceğin tasarımında artık gençlerimizin de yer almasını, etkili olmasını istiyoruz. Ülke olarak bu alanda en azından başkalarının kötü emellerine teslim olmayacak bir imtihanı elimizde bulundurmak istiyoruz. İnanıyorum ki, bizim millet olarak rol alacağımız gelecek, elbette başka yerlerde kotarılan gelecek tasavvurlarından çok daha iyi, hayırlı ve insani olacak. Yarışmaya katılan ve bu alanlarda hünerlerini sergileyen gençlerimiz, teknolojiye yeni ve daha insani bir yön kazandıracak ve geleceği insanlığın lehine olacak şekilde tasarlanmasında, hayal edilmesinde görev alacaklar.ö

Konuşmaların ardından 19 farklı ülkeden 27 öğrencinin katıldığı yarışmada Bakan Avcı ve beraberindekiler, 7 farklı kategoride yarışan robotların performanslarını izledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nabi Avcı Şahinbey Karataş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title