Haberler

Gaziantep AB Bakan Yardımcısı Şahin Geri Kabul Anlaşması ile Türkiye Mülteci Cennetine Dönüşmeyecek

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AB arasında yapılan görüşmeler ve geri kabul anlaşması ile Avrupa'daki mültecilerin Türkiye'ye gönderileceği yönünde oluşan algının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AB arasında yapılan görüşmeler ve geri kabul anlaşması ile Avrupa'daki mültecilerin Türkiye'ye gönderileceği yönünde oluşan algının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Geri kabul anlaşmasının mültecilerin Avrupa ülkelerine gittiklerinin ispatı ile mümkün olacağını belirten Şahin, "Bu anlaşma ile Türkiye yabancı veya mülteci cennetine dönüşmeyecek. Bu yılın Ekim ayından itibaren de Türk vatandaşların Avrupa ülkelerinde vize almadan seyahati başlayacak" dedi.

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin memleketi Gaziantep'te restore edilerek lokantaya dönüştürülen Yemişhan'ı ziyaret etti. Aşçı kıyafeti giyerek mangal başına geçerek kebap pişiren Ali Şahin, Gaziantepli vatandaşların yemek yapmayı çok sevdiğini, kebap yapmanın ise insanı psikolojik olarak rahatlattığı için karın doyurmasının yanında rehabilite özelliği bulunduğunu kaydetti. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Bakan Yardımcısı Şahin, Türkiye ile AB arasında yarından itibaren başlayacak görüşmeler ile Türkiye'ye 3 milyar Euroluk kaynağın aktarımı ve Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat konularında önemli aşamalar sağlanacağına inandığını söyledi.

Geçen yıl Ekim ayında AB makamları ile yapılan görüşmeler Türk vatandaşların Avrupa ülkelerine vizesiz seyahatinin öngörüldüğünü ve bu konuda istenen müktesebatların önemli ölçüde tamamlandığını anlatan Ali Şahin, "Bu yılın Ekim ayında başlayacak vize serbestisi dönemi ile Türklerin AB ülkelerine vize almadan seyahatini öngörüyor. Ön görüşmeler geçen yıl Ekim-Kasım aylarında tamamlanmıştı. AB'nin önümüze koyduğu yol haritaları ve tamamlanması gereken müktesebatlar var. Geçen yıldan bu yana önemli mesafeler kat edildi. İlgili yasalar TBMM'ye sunuldu yine 72 maddelik beklenti listesinin büyük çoğunluğu karşılandı. Vize serbestisi için geri kabul anlaşmasının devreye girmesi gerekiyordu. Son olarak Yunanistan'a Türkiye üzerinden gittiği belirlenen 300 kişinin geri kabulünü gerçekleştirdik ve bu uyguma da fiilen devreye girdi. Pazartesi günü Başbakanımız başkanlığındaki heyetimizin AB yetkilileri ile yapacağı temaslar önümüzdeki Ekim ayında gerçekleşecek vize serbetisi için önemli olacak ve süreci belirleyecek" dedi.

Suriye'deki ateşkes ve mülteci konularının da ana gündem maddeleri olacağını vurgulayan Ali Şahin, 3 milyar Euroluk desteğin Türkiye'ye ödenmesinin de görüşmelerde konuşulacağını dile getirerek, "Zaman zaman Avrupa'da bu paranın nasıl verileceği ve takibi yapılacağı konusunda anlamakta güçlük çektiğimiz dirençlerle karşı karşıyayız. Bizden istenen ihtiyaç analiz listelerini hazırlayıp AB'ye ilettik. Yarın yapılacak görüşmelerde bu paranın Türkiye'ye akış sürecini de belirleyecek. Ben bu noktada çok zaman beklenmeyeceğini ve önümüzdeki bir iki ayda işler hale gelmiş olacağını umut ediyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE MÜLTECİ CENNETİ OLMAYACAK

Geri kabul anlaşması ile Avrupa ülkelerindeki mültecilerin iade edilerek Türkiye'nin yabancı cennetine dönüşeceği şeklinde bir algının oluşturulmaya çalışıldığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Şahin şöyle dedi: "Geri kabul anlaşması Suriye krizinden önce AB ile Türkiye arasında yapılan bir anlaşma ve 2014 yılında bizim parlamentomuzdan geçmiş. Bu anlaşma direk Suriyelileri hedef almıyor. Bu anlaşma; Türkiye üzerinden illegal yollarla Avrupa'ya geçmiş olan yabancı insanların geri kabulünü öngörüyor. Avrupa Birliği ülkeleri önüne gelen illegal dolaşım içindeki yabancıları Türkiye'ye geri göndererek ülkemizin illegal göç ülkesi haline geleceği algısı doğru değil. Geri kabulünü yapacağımız illegal göçmenlerin Türkiye üzerinden Avrupa ülkesine girdiğinin ispatını istiyoruz. Bu ülkemizde kaldığını ispatlayan bir otel veya harcama faturası olabilir. Öncelikle Avrupa ülkesinden bu belgeler Türkiye'ye gönderilecek. Bize geldikten sonra ülkemizde kurulu olan komisyon bu belgeleri inceleyecek ve onay vermesiyle süreç başlayacak. Zaten ikili anlamda birçok ülke ile bu anlaşma geçmişte imzalanmıştı. Yunanistan ile de aramızda yıllar önce geri kabul anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma kapsamında Yunanistan'ın bize gönderdiği 100 bine yakın geri kabul için isim listesi vardı. Ancak komisyonumuzun yaptığı inceleme sonrası bunların sadece 2 bininin Türkiye'ye girmesi uygun görüldü. Biz 2 bin kişiyi kabul edeceğimizi beyan ettik ama Yunanistan sadece 100 kişi gönderebildi. Bilinmeli ki; bu süreç algılandığı gibi kolay bir süreç değil, belli kural ve kaidelere bağlı. Kimse yanlış algıya kapılmasın Türkiye yabancı veya mülteci cennetine dönüşmeyecek. Belli kurallar var; hem karşı taraf hem biz işleteceğiz ve ülkemizde kurulu komisyon onay verirse mültecileri geri alacağız."

Şahin, Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat konusunda sıkıntı olmadığını, Türkiye'den istenen müktesabatların karşılandığını TBMM'deki bütçe görüşmelerinin ardından; kişisel verilerin korunması kanunu ile İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulması ile sürecin tamamlanacağını ve Ekim ayından itibaren Schengen Bölgesi'ne Türk vatandaşların vize almadan gitmeye başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Gaziantep Ali Şahin Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title