Haberler

Gazi Üniversitesi Gamaum Müdürü Ağıldere: "Fas'ta Türk Kültürüne Karşı Son Derece Büyük Bir İlgi Var

Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, merkezin Afrika’da yaptığı faaliyetleri değerlendirerek, “Fas’ta Türk kültürüne, tarihine ve diline karşı son derece büyük bir ilgi var” dedi.

Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, merkezin Afrika'da yaptığı faaliyetleri değerlendirerek, " Fas'ta Türk kültürüne, tarihine ve diline karşı son derece büyük bir ilgi var" dedi.

Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, Türk Kültür Haftası kapsamında bulunduğu Fas'ta uygulama merkezinin Afrika'daki faaliyetlerini değerlendirdi. Suna Ağıldere açıklamaları kapsamında geçtiğimiz yıl düzenlenen Afrika Günü etkinliklerinin Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildiğini ifade ederek, "32 Afrika üniversitesi rektör ve rektör yardımcısını üniversitemizde ağırladık bu vesile ile aynı zamanda 26 Afrika büyükelçisini üniversitemizde misafir etmek imkanı bulduk ve bu tip aktivitelerin yani şu an bulunduğumuz Fas Türk kültür günlerini organize etme fikri doğdu. Bu vesileyle biz Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi olarak akademik danışmanlığını söz konusu programın akademik danışmanlığını yürütüyoruz. Bunun içerisinde bağlantıda olduğumuz, ilişkide olduğumuz Fas'taki üç üniversite bunlar Muhammed 5 üniversitesi Rabat'ta şu an TİKA'nın büyük bir oditoryumu tefriş ettiği üniversitesi aynı zamanda Kazablanka'da Hasan 2 üniversitesi ve Marakeş de Kadayat üniversitesi ile önemli işbirliklerimiz var. Bu büyük üniversitelerde Afrika'nın gençleri eğitilmekte. Söz konusu gençler daha sonra Afrika'da önemli daha sonra yerlere gelmekteler, üst düzey yönetici olmaktalar. O yüzden bizim için Fas son derece büyük önem arz ediyor" açıklamalarında bulundu.

Fas'ın eskiden İslam coğrafyasının en batısı olarak adlandırıldığını kaydeden Ağıldere, "Dolayısıyla burasının ilim ve kültür geleneği açısından bizim için son derece önemi var. Özellikle şu an bulunduğumuz Fes şehrinde sayısız medreseler inşa edildi ve bu medreselerde uzun yıllar İslam coğrafyasına önemli alimler yetiştirildi. Bugün gideceğimiz Karavin Üniversitesi dünyanın en eski üniversitelerinden bir tanesi. Merkezimizin en önemli amaçlarından bir tanesi Türk dil kültürünü, tarihini Afrika'da tanınırlığını artırmak. Aynı şekilde Afrika'nın dil tarihini ve kültürünü Türkiye'de tanıtmak ve Fas halkının Türkiye'ye karşı çok büyük bir ilgisi var. Dolayısıyla bunu Türk Kültür Haftasında da gördük Afrika da özellikle de kuzey Afrika'da Fas'ta son derece büyük bir ilgi var Türk kültürüne, tarihine ve diline karşı, bunu ilgili artırmak bizim merkezimizin en önemli amaçlarından bir tanesi. Özellikle de böyle ilim kültür geleneğin temsilcisi olan bir ülkede" dedi.

Prof. Dr. Suna Ağıldere Gazi Üniversitesi'nin TÖMER merkezinde Ankara'da 70'e yakın Afrikalı diplomatın eşine ve ailesine Türkçe dersleri verildiğini kaydederek, "Türk kültürünü ve dilini tanıtıcı. Bunu yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklarının destekleriyle yapmaktayız. Burada öğrencilerimiz mutlu bir şekilde ders almaktalar. Türk kültür ve dilini Afrika'da tanıtmak sadece akademik merkezlerin görevi değil. TİKA başta olmak üzere Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları ve en önemli paydaşlarımız olan ve anlaşmamamız olan üniversitelerle yapıyoruz. Çünkü sahada da paydaşlarımızın olması bizim için son derece önemli bizim için, karşılıklı etkileşimle olabilecek bir şey. Kültürel etkileşim tek taraflı değil karşılıklı olması gereken bir şeydir. Dolayısıyla şu an Fas'taki Türk kültür günlerinin bunun bir parçası olduğunu düşünüyoruz bundan sonra da Afrika'da başka ülkelerde devamını diliyoruz" açıklamasını yaptı. - RABAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Gazi Üniversitesi Afrika Fas Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title