Haberler

Gazi Osman Paşa'nın Hatırası Müzede Yaşatılacak

Tokat'ta, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, dönemin mekteplerinde okutulan kitaplara yer verilen müze, Paşa'nın vefatının 115'inci yılı dolayısıyla yarın ziyarete açılacak.

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, dönemin mekteplerinde okutulan kitaplara yer verilen müze, Paşa'nın vefatının 115'inci yılı dolayısıyla yarın ziyarete açılacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devegörmez Mahallesi'ndeki Atatürk Evi'nin kuzey bitişiğinde 1900 yılında inşa edilen tarihi konak, İl Özel İdaresi tarafından birkaç sene önce satın alındı.

Tarihi konak, 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi ve geçen yılın ilk aylarında burada Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi'nin kurulması için İl Özel İdaresi tarafından çalışma başlatıldı. Bir süre sonra belediyeye devredilen 300 metrekarelik konak, yaklaşık bir yılda müze haline getirildi.

Gazi Osman Paşa'nın vefatının 115'nci yılı dolayısıyla yarın açılacak müzede, Paşa'nın Çorum'da yaptırılan bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, Plevne Savaşı'nın canlandırıldığı alan ile Osmanlı mekteplerinde okutulan bazı kitaplar bulunuyor.

"Müzeye gelenler, Gazi Osman Paşa'yı hasretle anacak"

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, kentte her sene 5 Nisan'da düzenledikleri etkinliklerle Gazi Osman Paşa'yı andıklarını söyledi.

Plevne kahramanı olarak bilinen Gazi Osman Paşa'nın bu savaşta olağanüstü bir mücadele gösterdiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Rus komutan bu mücadeleyi övmüş. Kitaplarımızda bugün bile bu kahramanlığı okuyoruz. Geçmişini bilmeyen, geleceğini inşa edemez. Geçmişimizi iyi bilmeliyiz. Biz de Gazi Osman Paşa'yı yaşatmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Onun kahramanlığı çocuklara da anlatılıyor. Bunun çok yeterli olmadığını gördük. İlimizde Gazi Osman Paşa'nın ne evi ne de müzesi vardı. Onun için Plevne kahramanımıza müze hazırladık. Geleneksel Tokat mimarisine ait bir binamızdaki müzemiz iki kattan oluşuyor. Son derece güzel ve şirin bir müze."

Eroğlu, bu müzeyle Gazi Osman Paşa'nın yaşamı ve kahramanlığının daha iyi anlaşılacağını anlattı.

Paşa'nın torunu olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Eroğlu, "Bu müze, Tokatlıların Gazi Osman Paşa'ya vefasının en güzel örneğidir. Ona da bu vefayı göstermemiz lazımdı. Müzemiz inşallah uzun yıllar vatandaşlarımıza hizmet edecek. Bu müzeye gelen her insan hasretle Gazi Osman Paşa'yı anacak" ifadesini kullandı.

Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa

Tokat'ta 1832 yılında doğan Gazi Osman Paşa, Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mektebi Harbiye okullarını bitirerek Osmanlı Devleti'nde çeşitli görevlerde bulundu. Paşa, 1877'deki Osmanlı-Rus Savaşı'nda büyük başarı gösterdi ve mareşalliğe yükseltildi.

Sırp Ordusu karşısında alınan yenilgiden sonra Ruslar tekrar Osmanlı'ya savaş ilan edince Vidin ve Rahova'yı savunmakla görevlendirilen Osman Paşa, bunun üzerine Tuna'ya ilerleyerek Plevne'yi ele geçirdi. Osman Paşa, Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne'yi kuşatması karşısında yaklaşık 5 ay süren ve dünya çapında askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunma yaptı fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü.

Rus Çarı 2'nci Aleksandr, bu büyük Türk askerine saygı gösterip kılıcını almadı. İstanbul'a dönünce de Sultan 2'nci Abdülhamid, Osman Paşa'ya "gazi" unvanını verip kılıç hediye etti. 2'nci Abdülhamid döneminde siyasi görevlerde de bulunan Paşa, 5 Nisan 1900'de vefat etti ve vasiyeti üzerine cenazesi Fatih Sultan Mehmed'in türbesinin yanına defnedildi.

Gazi Osman Paşa'nın doğum yeri Tokat'ta, anıtının yanı sıra adını taşıyan stadyum ve cadde bulunuyor. Ayrıca kentteki üniversiteye ve bazı okullara da adı verilen Paşa, her yıl 5 Nisan'da düzenlenen törenlerle anılıyor.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Eyüp Eroğlu Tokat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title