Haberler

Gazetelerin Resmi İlan ve Reklamlarının Kesilmesi

Basın İlan Kurumu: "Gazetelerin resmi ilan ve reklamlarının muhalif oldukları gerekçesiyle kesildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır"

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) gazetelerin resmi ilan ve reklamlarının muhalif oldukları gerekçesiyle kestiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

BİK'den yapılan açıklamada, gazetelere ilan kesme düzenlemesinin Orhan Birgit döneminde yapıldığını hatırlatıldı.

Kurumun gazetecilikteki etik kurallara uymayan yayınlara verdiği ilan kesme cezasının, Birgit'in BİK Yönetim Kurulu Başkanı olduğu 60'lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlandığı belirtilen açıklamada, yapılan düzenlemelerde Birgit'in de imzalarının bulunduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Basın İlan Kurumu, medyada yer alan açıklamalarında BİK'nin gazetelere ilan kesme yetkisinin olmadığını savunarak, 'Basın İlan Kurumu yönetiminde görev alanlar kuruluş yasalarında bulunmayan ancak son yıllarda bir genel kurul kararı ile yönetmeliğe eklenen hükümleri uygulamaya kalkmıştır' diyen Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'i, 50 yıllık arşiv belgeleriyle yalanladı. BİK'nin arşivinde yer alan belgelere göre, gazetelere resmi ilan kesme cezasını içeren basın ahlak esaslarıyla ilgili ilk düzenleme, Birgit'in Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı olduğu 1962-1965 döneminde yapılıyor. Birgit'in ıslak imzasını taşıyan 6 Nisan 1964 tarihli 15 numaralı yönetim kurulu kararında, gazetelere uygulanacak yaptırımlar madde madde yer alıyor. Bu maddeler, 1976 ve 1994'de yapılan değişikliklerle günümüze kadar geldi."

Türkiye'de, medyanın kendi içinde bağımsız bir özdenetim mekanizması kuramadığı için kurumun, 2 Ocak 1961 tarihli 195 Sayılı Kanunun 49. Maddesi'nde yer alan hükümlere dayanarak gazetecilik meslek etik kurallarını, evrensel hukukun ilkelerini gözeterek uyguladığı vurgulanan açıklamada, bu sayede şimdiye kadar birçok kişi, kurum ve kuruluşun mağduriyetinin giderildiğine işaret edildi.

Aynı şekilde haklarında suçlamalarda bulunulan birçok yayın organı ve gazetecinin de haklılığını kanıtlama imkanı bulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Dolayısıyla, gazetelerin resmi ilan ve reklamlarının muhalif oldukları gerekçesiyle kesildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" denildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Birgit Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title