Haberler

Gazetede Örgüt Propagandası Davası

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği tarihteki yayınlarıyla, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan dil bilimci Ayşe Necmiye Alpay'ın yargılandığı davada, mahkeme, bu davanın, "Özgür Gündem ana davası" ile birleştirilmesi...

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği tarihteki yayınlarıyla, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan dil bilimci Ayşe Necmiye Alpay'ın yargılandığı davada, mahkeme, bu davanın, "Özgür Gündem ana davası" ile birleştirilmesi talebiyle dosyanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ayşe Necmiye Alpay ve avukatları katıldı.

Duruşmada, sanık avukatlarının celse arası verdikleri bu dava dosyasının, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen "Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava" dosyasıyla birleştirme talebi değerlendirildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Fikret Demir, sanık Ayşe Necmiye Alpay'ın 5 Haziran 2016 tarihinde Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle üzerine atılı, "terör örgütü propagandası yapmak ve terör örgülerinin yayınlarını basmak ve yayınlamak" suçlarından yargılandığını hatırlatarak, sanığın İstanbul 23 Ağır Ceza Mahkemesinde de "silahlı terör örgütüne üye olma, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma ve terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından "Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava"da yargılandığını söyledi.

Sanığın hem bu dosyada hem de İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyasında terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan yargılanması ve suç tarihlerinin çok yakın olarak gösterilmiş olması nedeniyle de her iki dosya arasında fiili, hukuki ve şahsi irtibat bulunduğunu ifade eden Demir, delillerin birlikte değerlendirilmesi ve hüküm birliğinin sağlanması amacıyla her iki dosyanın birlikte görülmesinde fayda olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, bu davada tek kişi olarak yargılanan Alpay'ın, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyada 8 sanık ile birlikte yargılandığını vurgulayarak, söz konusu dosyanın kapsamlı olması nedeniyle bu dava dosyasının birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceğinin İstanbul 23 Ağır Ceza Mahkemesinden sorulmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, celse arasında gelecek cevaba göre, duruşma günü beklenmeksizin birleştirme kararı verilip verilmeyeceğinin değerlendirilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği tarihteki yayınlarla terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanan Alpay hakkında önceki duruşmada verilen mütalaada, "terör örgütlerinin yayınlarını basmak ve veya yayınlamak " ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti.

Alpay, "Silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan "Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava" kapsamında bir süre tutuklu kaldıktan sonra 29 Aralık 2016'daki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Necmiye Alpay fikret demir İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title