Haberler

Gazeteci-yazar Bülent Ağcabay Öğrencilerle Buluştu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay öğrencilerle bir araya gelerek, “Cumhuriyetin ilk yıllarında Gaziantep Kültür Yaşamından Küçük Bir Kesit” adlı konferans verdi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay öğrencilerle bir araya gelerek, "Cumhuriyetin ilk yıllarında Gaziantep Kültür Yaşamından Küçük Bir Kesit" adlı konferans verdi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkan gazeteler hakkında bilgi veren Ağcabay, Antep'te çıkan ilk gazetenin azınlıklar tarafından 1872 yılında çıkartılan 'Ayıntap Gazetesi' olduğunu, bundan 31 yıl sonra 1903 yılında Hüseyin Cemil Göğüş tarafından şapirograf tekniğiyle hazırlanan Mecmua-i Maarif Gazetesinin sadece Gaziantep'te değil Güneydoğu Anadolu'da Türklerin çıkarttığı ilk gazete olduğunu söyledi.

1905 Yılında Celal Kadri Barlas tarafından çıkartılan 'İmam Baba' isimli gazetenin bölgede çıkan ilk mizah gazetesi olduğunu söyleyen Ağcabay, 1908 yılında Sait Sabit Erel tarafından 'Palyaço' isimli ikinci mizah gazetesinin yayın hayatına başladığını, günümüzde ise Gaziantep'te mizah gazetesi olmadığını söyledi.

Konferansta, Cumhuriyet'in ilanından sonra Gaziantep'teki eğitim seferberliğine dikkat çeken Ağcabay, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep'te de eğitim seferberliği başlatıldığını ve ilk olarak okul olabilecek yerler tespit edilerek kısıtlı imkanlarla eğitim verilmeye başlanıldığını söyledi.

Ağcabay, "Antep'in İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal edildiği günlerinde iki okulumuz bulunmaktayken; 1923 - 1924 Eğitim öğretim yılında Gaziantep merkez ve ilçelerde toplam 63 ilkokulda eğitim verilmeye başlandı. Bu okullardaki toplam öğretmen sayısı 136, öğrenci sayısı ise 2 bin 696'dır. Rakamlar oldukça dikkat çekicidir, her okula yaklaşık iki öğretmen ve 20 öğrenci düşmektedir. Cumhuriyetin 15. Yılında gelindiğinde ise okul sayısı 73'e, öğretmen sayısı da 172'ye yükselmiştir. Mezun öğrenci sayısı da yaklaşık üç kat artarak 8 bin 614'e ulaşmıştır. Cumhuriyetin ilk 10 yılında ise Gaziantep'te lise bulunmamaktadır. Bu yıllarda lise çağına gelen gençler daha çok Adana Lisesi'nde eğitim görmüşlerdir. Yine o yıllarda şehir nüfusu bakımından bizden daha az sayıda insan yaşayan kimi kentlerde liseler açıldığı halde Gaziantep Lisesine 1933 yılının Ocak ayında Atatürk'ün Gaziantep'i ziyaretinden sonra Ata'nın Gaziantep'e armağanı olarak şehrimiz lisesine kavuşmuştur" şeklinde konuştu.

İslahiye Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşinin sonunda Ağcabay, öğrencilerin yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, öğretim elamanları ve Yüksekokulu Sekreteri Bilal Erdoğan'a teşekkür etti.

Konferansın sonunda "Kara Gelinlik" adlı son kitabını imzalayan Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay'a günün anısına hediye takdim eden GAÜN İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen konferans kapsamında Ağcabay'a teşekkür ederek, bu tür kültürel faaliyetlerin devam edeceğini söyledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 25 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NİSAN 2024: Faiz kararı CANLI YAYIN! MB faiz oranı yüzde kaç oldu? Konyaspor Başkanı Fenerbahçe ile ilgili ne söyledi? Fenerbahçelileri kızdıracak sözler! DİLAN POLAT ÇIKTI MI? Dilan Polat, tahliye edildi mi? Dilan Polat aylık kazancı ne? SON DAKİKA: Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? MB Faiz oranı açıklandı mı? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ne olur? Faiz sabit kalırsa altın düşer mi, yükselir mi? SON DAKİKA: PPK kararı ne? PPK kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı sonrası açıklama geldi mi? FAİZ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası Nisan ayı faizi sabit tuttu; Peki dolar ne olacak? Faiz sabit kalırsa ne olur? MB Nisan ayı faizi sabit mi bıraktı? SON DAKİKA: Faiz artarsa altın ne olur? #129689 Merkez Bankası faiz kararı kuru etkiler mi? Altın ne olur? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Nisan ayı faiz oranı ne oldu? Faiz arttı mı? FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI SON DAKİKA! TCMB faiz kararında son durum ne? Faiz kararı ne oldu? Reynmen Renklensin şarkı sözleri | Reynmen'in yeni şarkısı ne? Yeterince düşmanım var benim şarkısının adı ne? Merkez Bankası faizi ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası faiz kararını saat kaçta açıklayacak? Green Card ne zaman açıklanacak? Green Card sonuçları ne zaman belli olacak? Green Card 2024 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title