Haberler

Gazeteci Hersh'ün Türkiye'ye Yönelik İddiası

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Güneş: "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye'ye barışın gelmesini istiyoruz ve silahlardan arınmasını istiyoruz.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye'ye barışın gelmesini istiyoruz ve silahlardan arınmasını istiyoruz. Hele hele kimyasal silahtan kesinlikle arınmasını istiyoruz. Esed'in elindeki, kimyasal silahların iade edilmesi ve bertaraf edilmesini kesinlikle destekliyoruz" dedi.

Güneş, CHP Eskişehir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ün Suriye rejiminin geçen yıl 21 Ağustos'ta düzenlediği kimyasal saldırının arkasında Türkiye'nin olduğuna yönelik iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Çok önemli ve ciddiye alınması gereken bir iddia" diyen Güneş, ABD'li yetkililerin, Hersh'ün yaptığı yayını inkar ettiklerini ve yalanladıklarını söyledi.

"Anadolu Ajansı sormuş mesela, Ulusal İstihbarat Ajansı İletişim Direktörü Shawn Turner, bir yazılı açıklamayla bunun doğru olmadığını söylemiş. Yine aynı biçimde ABD Dışişleri Sözcüsünün de bunu yapanlarla ilgili yalanlaması var. 21 Ağustos'taki Suriye'deki kimyasal saldırıda kullanılan silahların kesinlikle Esed'in kullandığı silah olduğunu söylüyorlar. Amerikalı gazeteci de şunu söylüyor diyor ki 'ABD, Türkiye'nin müttefiki olduğu için ve Türkiye'de bir NATO ülkesi olduğu için, İngiliz istihbarat kaynaklarının Amerika'yı ihbar etmesi sonucu, Amerika bu bilgiye sahip ama Türkiye'yi zor durumda bırakmak istemiyor' diyor. Şimdi biz CHP olarak, konunun takibindeyiz."

Hersh'ün iddiasına göre, 16 Mayıs 2013'de Erdoğan ve Obama görüşmesinde Obama'nın, "Türk hükümetinin tehlikeli ve kırmızı hattı geçen işlerin içinde bulunduğunu" söylediğini öne süren Güneş, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye'ye barışın gelmesini istiyoruz ve silahlardan arınmasını istiyoruz. Hele hele kimyasal silahtan kesinlikle arınmasını istiyoruz. Esed'in elindeki, kimyasal silahların iade edilmesi ve bertaraf edilmesini kesinlikle destekliyoruz. Fakat öyle anlaşılıyor ki, bu kimyasal silahlar, Esed'in stoğunda bulunan kimyasal silahlardan değil. Yani Suriye'deki iki büyük patlamada kullanılan kimyasal silahlar, Esed'in stoğunda olan silahlar değilse, bunun ortaya çıkması gerekiyor. Türkiye, Suriye bataklığının içinden hızla çıkmalı, aksi takdirde son dönemde ülkenin başına gelen ve ülkenin içinden geçmekte olduğu bu olağanüstü olumsuz durumlar ve olaylar da aydınlığa ve temizliğe çıkmayacak gibi gözüküyor."

Suriye'deki radikal unsurların, Türkiye'nin geçiş noktası olmaması gerektiğine dikkati çeken Güneş, şöyle devam etti:

"Türkiye asla Suriye'deki radikal unsurların destekçisi olmamalıdır. Türkiye'nin Suriye'de izleyeceği politika, barış ve demokrasi olmalıdır. Suriye'de barış bir an önce sağlanmalı ama hemen akabinde Suriye'ye tam demokrasi gelmelidir. Türkiye'nin ve dünyanın yararına olan da budur. Amerikalı yetkililerin açıklamalarını bir müttefik anlayışıyla, müttefik kollaması olarak karşılayabiliriz. ' Türkiye'yi zor durumda bırakmamak için biz, Türkiye ile ilgili elde ettiğimiz istihbaratı kamuoyuyla paylaşmıyoruz' diyebilirler. Eğer ki gerçekten Türkiye böyle bir bataklığın içine batmışsa, gerçekten Milli İstihbarat Teşkilatı, Suriye'de yanlış işlerin içine bulaşmışsa, hükümetin derhal buna son vermesi ve Suriye bataklığından kendisini arındırması gerekir. Bu gazetecinin iddiaları ciddiye alınmalıdır. Bu, gazetecinin söylediklerinin doğru olduğu anlamına gelmez ama doğru olmadığı kanıtlanmadığı takdirde de şüpheler devam eder "

- Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyla ilgili olarak Güneş, "Bizim ülkemizde tarihimizde, ülke tarihimizde ilk defa parlamentoda siyasal parti liderine böylesine açık bir saldırı oldu. Bu Türk parlamenter yaşam için çok üzücü bir olay. Bu kadar aleni, bu kadar herkesin içinde Cumhuriyet tarihinin en köklü ve siyasal partisi olan CHP Liderine doğrudan bir saldırıda bulunulması hakikaten çok üzücü bir durum. Olayın en azından bir tarafı aydınlanmış bulunuyor. Fail, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üyesi. Edindiğim bilgi kadarıyla Hüseyin Çelik, bu kişinin partiden ihracı için hemen işleme geçtiklerini söylüyor" ifadelerini kullandı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Hurşit Güneş Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title