Haberler

MİT TIR'ları Haberleri Nedeniyle Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı

Güncelleme:

MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

TUTUKLANMA GEREKÇESİ

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, gazetede, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdikleri gerekçesiyle haklarında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

SİLİVRİ'YE GÖNDERİLDİLER

Soruşturmayı yürüten savcılıkça tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Dündar ve Gül'ün sorgusu sona erdi. Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına karar verdi. İki gazeteci daha sonra Silivri Cezaevi'ne nakledildi.

Mahkemeden çıkarıldıktan sonra sağlık kontrolüne götürülen Dündar ve Gül'ü getiren araçlar, 23.30 sıralarında Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne giriş yaptı.

BERBEROĞLU: TUZAK SORULAR SORDULAR

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nde yapılan duruşmada, Dündar ve Gül'e, "devletin güvenliğini düşünmediniz mi" dendiğini, tutuklamaya zemin hazırlayacak tuzak sorular sorulduğunu açıkladı.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından, kararı öğrenen kişiler mahkeme salonunda "Özgür basın susturulamaz" şeklinde slogan attı. Dündar ve Gül, kararın açıklanmasının ardından duruşma salonunda bulunanlara el sallayarak veda etti. O anlar, Can Dündar ve Erdem Gül'ün arkadaşları tarafından cep telefonuyla kaydedilerek, sosyal medyada paylaşıldı.

ÖRGÜT VE TERÖR SUÇLAMASI

Dündar ve Gül, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'a ''şüpheli'' sıfatıyla yaklaşık 2 saat ifade vermişti.

İfade işlemlerinin ardından Başsavcıvekili Fidan, Dündar ve Gül'ü, ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmamakla birlikte bilerek veya isteyerek yardım etmek'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK" DEMİŞTİ

Can Dündar ve Genel Yayın Yönetmeni olduğu Cumhuriyet Gazetesi hakkında dava açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT'e ait TIR'lara ilişkin görüntülerin yayınlanmasının bir yerde "ajanlık ve casusluk faaliyeti olduğunu" söylemişti.
Haziran ayında TRT yayınına katılan Erdoğan, "Bunlarla ilgili avukatıma talimatı verdim, davayı anında açtım. Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek" demişti.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım tırlarıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CHP'Lİ TANAL: BASINA DARBE YAPILMIŞTIR

Dündar ve Gül'ün tutuklamalarını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Basına darbe yapılmıştır. Buradaki yargılama hukukun yargılanmasıdır, adaletin yargılanmasıdır. Adalet arayanların, özgürlük arayanların, demokrasi arayanların herhangi bir fikir ayrımı yapmadan birleşmesi lazım." dedi.

Tanal, "Burada bulunan basın mensupları, Basın Kanunu'nun 26. Maddesini çok iyi bilirler. Derki; basınla ilgili işlenen tüm suçlarda 4 ay içinde dava açılması gerekir. Eğer 4 ay içinde dava açılmamışsa o kişi yargılanmaz. Netice itibariyle Can Dündar'ın ve Erdem Gül'ün MİT TIR'ları ile ilgili haber 29 Mayıs ve 12 Haziran'da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştır. Yayınlandığı tarihte o gün, adına saray mı dersiniz ne dersiniz, buradaki basın suçları ile ilgili savcılığa bir nüshası teslim edilir. O tarihten itibaren süre başlar. 4 ay içinde dava açılmadıktan sonra muhakeme şartı yoktur. Onun için dava şartı olmayan, özel talimatlarla, özel emirlerle burada bir soruşturmanın başlatılması, tutuklama kararı verilmesi hukukun katlidir. " ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dilekçesini hatırlatan Tanal, "Şunu herkes bilsin; bugün bu emri verenlerin adil yargılanmasını yine isteyeceğiz, mutlak surette yargılanacaklar. Herhalde Cumhurbaşkanı 'devlet benim' diyor. Bu şekilde şikayet dilekçesini vermekle devletin sırrı mı, yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın sırrı mı ihlal edildi? Bu davaların takipçisi olacağız, bu suçu işleyenler mutlak surette yargılanacaklar." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet Gazetesi Mahmut Tanal Can Dündar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (413)

ögretmen:

ülkemiz bugüne kadar ne cektiyse, kemelistzlerden cekmistir.

39
347
yanıtYanıtla
ŞAHMAT:

EVET TAYYİB AMCA SEN YAVAŞ YAVAŞ KENDİ AYAĞINA SIKMAYA DEVAM ET 49 OYU İYİ OKUMADIN SEN MİLLET UYARDI AMA ANLAŞILAN SENİN GİZLİ AJANDAN VARMIŞ

210
41
yanıtYanıtla
162200:

tek onlarla kalmasın devamı gelsin

30
210
yanıtYanıtla
babaali:

bu adam çoktan hak etmişti geç bıle kalmışlar

40
115
yanıtYanıtla
ISMAIL:

Rothschild Ailesine çalışan Vatan Haini için geç verilmiş İSABETLİ bir KARAR.

13
103
yanıtYanıtla
abizer:

diktatorlugun adimlari bunlar ak koyunlar bizler inandiramadik ama putin inandiracak galiba sonu yaklasmaya basladi tayipin

98
17
yanıtYanıtla
...TAŞOVA...:

SOL KIZILBASLAR....HEP AĞLIYACAKSİNİZ...

76
23
yanıtYanıtla
he he:

darısı bu ülkeye ihanet edenlere

34
61
yanıtYanıtla
Ali:

Olacak iş değil. Hayaldi gerçek oldu akpye muhalif kim varsa içeri atılacak.

75
20
yanıtYanıtla
rıza:

aktrollar sanki türkiyeyi onlar kurtardı emparyalizmın destekçı yalakaları

54
22
yanıtYanıtla
Tüm 413 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title