Haberler

Gazeteci Baransu'nun Telefonlarının Dinlenmesi

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Gazeteci Mehmet Baransu ve eşinin, "terör örgütü PKK üyesi gösterilerek" alınan mahkeme kararı doğrultusunda dinlendiği iddiasıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 2. duruşmasına, sanıklar eski Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Vecihi Halil İyigün, eski İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar, uzman çavuşlar Murat Gürsoy ve Osman Berk ile terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş katılmadı.

Duruşmaya müşteki olarak katılan gazeteci Mehmet Baransu, ifadesinde, mahkeme kararı ile 3 ay boyunca dinlenen telefonlardan ikisinin kendisine, diğerinin ise eşine ait olduğunu belirterek, görevli bulunduğu gazetede, 2007 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri ile terör örgütü PKK'nın Dağlıca ve Aktütün'deki karakollara yaptığı baskınlarla ilgili çok sayıda haberinin yayımlandığını söyledi.

Baransu, telefonlarının dinlendiği dönemde vatani görevini yaptığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Yaptığım haberlerden rahatsız olanların, haber kaynaklarımı öğrenmek amacıyla beni dinleme yoluna başvurmuş olabileceğini düşünüyorum. Sanıklardan Muharrem Yaşar ve Murat Gürsoy savunmalarında, 'Memati' adında bir kişiden söz ediyorlar. Yalnız her ikisi de 'Memati' ile karşılaşma noktasında yaşadıklarını iddia ettikleri olayları farklı anlatmışlardır. Sanıkların bu beyanları, 'Kurtlar Vadisi' dizisini çok izlediklerini ya da beni dinleme noktasında iradelerinin ne kadar net olduğunu göstermektedir. "

Kendisinin dinlenildiğine dair belgelerin, Van İl Jandarma Alay Komutanlığından tanımadığı bir kişi tarafından posta yoluyla gönderildiğine dikkati çeken Baransu, bu belgelerin kendisine ulaşmasının ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) dinlemeyi teyit ettirdiğini bildirdi.

Sanıkların, kendisi aleyhindeki bilgi ve belgeleri mahkemeye eksik gönderdiğini savunan Baransu, dosyada dinlemeyi yapan istihbarat birimindeki bilgisayar kayıtlarının olmamasının en büyük eksiklik olduğunu ifade etti.

Baransu, delillerin tam olarak toplanmadığını, bu nedenle de sanıkların delilleri etkilememesi için tutuklanmaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Sanıklardan 5'i başka illere tayin olmuşlarsa da askerleri şehit eden terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hala görevinin başındadır. Sanıkların, bu 6 kişi ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Dinleme kararı, yalnızca yerel komutanlığın mahkemeden aldığı kararla icra edilen bir durum değildir. Bu sebeple dönemin komutanları ve içişleri bakanının izniyle dinleme yapılmış, ailemin mahremiyeti ihlal edilmiştir. En azından ben, dinlendiğim yönündeki haberi yaptıktan sonra Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığının, beni ve eşimi haksız, hukuksuz şekilde dinleyenleri görevden almaları gerekirdi. Bunu yapmadıkları için görev suçu işlediklerini düşünüyorum. "

Mahkeme heyeti, Baransu'nun, aralarında İl Jandarma Alay Komutanı İyigün'ün de bulunduğu sanıkların tutuklanması talebinin reddine, tüm aramalara rağmen halen bulunamayan terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hakkında ise yakalama emri çıkartılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Gazeteci Mehmet Baransu ve eşinin telefonlarının dinlenmesiyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, eski Van İl Jandarma Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün, İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar, uzman çavuşlar Murat Gürsoy ve Osman Berk ile terör örgütü PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hakkında, "resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve haberleşme hürriyetini ihlal" suçlamasıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

- VAN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title