Haberler

Gayrimenkulu Asfalt Görmeyen Katılım Bedeli Ödemeyecek

Güncelleme:

Ankara 4. Vergi Mahkemesi, belediyenin yola cephesi olmayan gayrimenkulden 'Asfalt katılım bedeli' olarak daire sahiplerinden aldığı vergiye 'dur' dedi.

Ankara'da, yüksek meblağdaki 'asfalt katılım bedeli' 2014'te en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri oldu. 750 TL ile 8 bin TL arasında değişen 'asfalt katılım bedeli' ile tebligatlar daire sahiplerine ulaşınca büyük tepki çekmiş, vatandaşlar soluğu mahkemelerde almıştı. Bu konuda bir çok dava devam ederken, Ankara 4. Vergi Mahkemesi, belediyelerin, "Asfalt katılım bedeli" olarak vatandaşlardan vergi alınmasını örnek bir kararla durdurdu. Mahkeme, "Bedeli, gayrimenkulün cephesinin olmadığı yolların maliyetini dahil ederek hesaplayamazsın. Bu durumda yol harcaması için katılım payı alınması hakkaniyet ölçütlerine aykırı" olduğu gerekçesiyle bu kararı verdi.

SOKAKTA ÇALIŞMA YOK

Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Bağlıca Mahallesi sakinlerine, asfalt ve yol çalışması yapıldığı gerekçesiyle "yol katılım bedeli" adı altında bin ila 3 bin lira arasında değişen oranda vergi ödemelerini tebliğ etti. Kendisinden 2 bin 490 lira istenen mahalle sakinlerinden Didem B., avukatı Şahin Dost aracılığı ile "Asfalt kaplama için istenen paranın fahiş olduğu, evinin bulunduğu sokakta çalışma yapılmadığı" gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı. Davaya bakan Ankara 4. Vergi Mahkemesi, Didem B.'yi haklı buldu. Mayıs ayında karar alan mahkeme, gerekçeli kararını tamamladı. Mahkeme, kararını şu gerekçelere dayandırdı:

MAHKEME DUR DEDİ

"Mükellefin hissesine düşen yol harcamalarına katılım payı hesaplanırken, sadece mükellefe ait gayrimenkulun cephesine düşen yolun inşa, tamir ve genişletme maliyetinin hesaplanarak, sadece o yola cephesi bulunan mükelleflerin hissesi oranında adına tahakkuk yapılması gerekmektedir. Davacı adına yol harcamalarına katılım payı hesaplanırken, sadece davacının evinin bulunduğu sokağa ilişkin yapılan işin maliyeti esas alınarak hesaplama yapılması gerekirken, davacıya ait gayrimenkulün cephesinin olmadığı diğer yolların maliyetlerinin de dahil edilerek toplam maliyet üzerinden yol harcamalarına katılım payının hesaplanması, hakkaniyet ölçütlerine aykırı olduğu gibi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun yukarıda anılan hükümlerine de aykırıdır."

EMSAL BİRİ KARAR OLDU

Davayı açan Avukat Şahin Dost, Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok yerinde belediyelerin benzer uygulamalar adı altında vatandaşlardan yüksek miktarlarda vergi aldığını, mahkemenin bu konuda emsal bir karar verdiğini söyledi. Dost, "Yüksek miktarlarda vergi talep edilen her vatandaş dava açabilir ve parasını geri alabilir" dedi.

GÖKÇEK: BİZ DE ALMAK İSTEMİYORUZ

Tepkiler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 12 Ocak 2015'teki toplantısında ödemelerin peşinde bir yıl, taksitte ise 5 yıl faizsiz ertelenmesi kararı alındı. Oy birliğiyle kabul edilen başkanlık yazısında 'asfalt katılım bedeli' ile ilgili TBMM'de yasa değişikliği hazırlığı olduğuna dikkat çekildi. Meclis kararının ardından konuşan Başkan Gökçek, "Biz de vatandaşımız gibi bu paranın alınmamasını istiyoruz, yetkimiz bu kadar" dedi. Gökçek, katılım bedeli alınmasına yönelik kararın 2010 yılında MHP'li Belediye Meclis Üyelerinin baskısı sonucu gündeme geldiğini savunmuştu. Gökçek şu iddiada bulunmuştu : "2010 yılına kadar asfalt parasını almamak için es geçiyorduk. Ancak 2010 yılında, MHP Genel Merkezi'nden Ankara'da asfalt paralarının toplanmadığına dair MHP Belediye Meclis üyelerine soru sormaları için baskı yapıldı ve sual soruldu. Biz de bunu mecburen teftişe havale etmek zorunda kaldık ve bu arada İçişleri Bakanlığı'na da suç duyurusunda bulundular. İçişleri Bakanlığı ayrıca bir teftişe başladı ve teftiş neticesinde de sorumluların ortaya çıkartılarak, ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması ve toplanmayan paraların da yöneticilere zimmet çıkartılması istendi." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İçişleri Bakanlığı Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (15)

AngaralımobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Belediye bu hizmetleri zaten parasız yapmak zorunda oy isterken yol yapıcaz diye bas bas bağırıyorlar oyu kaptıktan sonrada kaz gibi yoluyorlar

18
0
yanıtYanıtla
turan alpmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yakında nefes alıyorsunuz diye hava vergiside alır bunlar. Asfalt yol devletin zaten asli görevi bunun için neden vergi ödüyoruz?

15
0
yanıtYanıtla
ileri mi geri mi ?:

bırak gökçek almayı istemiyormuş kimi kandırıyorsun benim ilkokul 3. sınıf çocuğumun kitabına yazmışlar belediyenin görevi yol yapmak diye bence iyi yol yaptın oğlunun 25-30 tane asfalt firması ve her biri başka bir yandaşının üzerinde yapılan sokakta yapılan tamirat 2000 mt ise 20, 000 mt parası veriyorsun güzel yol yapıyorsun . .

13
2
yanıtYanıtla
demirci:

sen ölcdünmü dıngıl

yanıt1
yanıt3
D€RD@L@N:

soyguncu belediyelerinin tümünün Allah belasını versin karaltılarını kaldırsın

14
0
yanıtYanıtla
ahmet:

güldüm ya vallahi sabah sabah gökçek istemiyoruz demişya.

11
1
yanıtYanıtla
işin doğrusu:

mhp baş örtüsünde bile chp ile bır oldu merve kavakcıyı atın dışarı seslerıne karıştılar ne oluyor musluman ülkeyiz eğitim li bilgili kızlarımız bayan vekıllerınız olsun diyemedi mhp bende mhp liyim ülkücüyumde yozgatlıyımda ama akpartinin ekonomık yatırımları adaletı ve baş örtüsünü kaldırdı kızlarımız bılgılı unıversıte mezunu olsun cocugunuda ıyı yetıstıren cahıl bırakmayan anneler cogalsınkı gerı kalmış cahıl ükle olmayalım lider ülke olalım hukumetı çok takdır ettım oyumda akp ye

3
8
yanıtYanıtla
ali:

deli dumrul parası. .

10
0
yanıtYanıtla
milliyetçiMobil-ANDROID:

sanki mhp lilerin her dediği ni yapıyorsunuz ya.. para dıye ölüyorsunuz..

7
1
yanıtYanıtla
işin doğrusu:

bu mhp zaten ekıbı yok bılgısı olsa vatandasını dusunur bende asfalt parasını veremedım verecekde hıc durumda degılım ama yınede şükür diyorum mevlaya ama melıh gokcekde asfalt parasını ödemeyeceksiniz diye televızyonda konuştu dinledim oysa vatandaş evini satıyor önce asfalt paranı öde sonra gel diyor tapu dairesi anlaşılan asfalt parasını vatandaş tite tite ödeyecek gökcekde ödeyeceksiniz kardeşim desenize agırda bir vergi

3
3
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title