Haberler

Gaün'de Coşkulu Nevruz Kutlaması

Gaziantep Üniversitesi'nde baharın müjdecisi nevruz coşkuyla kutlandı.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve protokol üyelerinin Nevruz ateşini yakması ile başlayan kutlamalarda, bereket tepsisini ateşe atmasının ardından halaylar çekilip, ateşin üzerinden atlandı. Protokolün örste demir dövdüğü etkinlikte, GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı halk oyunları ekiplerinin gösterisi sırasında ise renkli görüntüler yaşandı. Nevruz ateşinden atlayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, tören sonunda katılanlara Özbek pilavı ikram etti. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Nevruz Bayramının dünya coğrafyasında geniş bir alanda kutlandığını belirterek, "dünya coğrafyasında bu kadar yayılan din, dil, ırkları aşan ve bunları bir araya getiren başka bir bayramımız yok. Adriyatik'ten Çin Settine, Balkanlardan Orta Doğu'ya, Orta Asya'dan Afrika'ya birçok alanda kutlanan ve tarihi mitolojilere dayanan böyle bir bayram hala bizi birleştiriyor ve birleştirmeye devam edecek. Türklerin de, Kürtlerin, Farsların, Müslümanların, Zerdüştlerin, Hıristiyan bazı dönüşmüş toplulukların da herkesin bayramı. İşte o yüzden dünyada bu kadar birliktelik oluşturabilen başka bir bayram yok" diye konuştu.

Nevruz Bayramı'nın tarihte yaşanmışlıkların argümanlarını ortaya koyduğunu aktaran Prof. Dr. Gür, Orta Asya kültüründe bu bayramın çok önemsendiğini kaydetti. Gür, günler öncesinden ev temizlikleri, bahar temizliklerinin başladığını da hatırlatarak, "Bahar temizliği dediğiniz şey Nevruz Bayramının bize kattığıdır. Tarihte çok fazla sıkıntılarımız olmuştur ama biz bu sıkıntılardan kurtulmak için birlikte, beraberlikle tek yumruk halinde o örsün üzerinde demire inen yumruk gibi sıkıntılarımızı da ortadan kaldırıyoruz. Sıkıntılarımızı oruçla, sabırla, nefsimizi ve kendimizi arındırarak aynı zamanda da demir üzerindeki sıkıntılarımızı birlik, beraberlik ruhumuzla eziyoruz ve geleceğe bir umut taşıyoruz" dedi.

Programa Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Sönmez, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Akyılmaz, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Türk Dünyasında Nevruz Paneli'ne Yoğun İlgi

Nevruz Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Sahnesi'nde düzenlenen Türk Dünyasında Nevruz konulu panelde konuşan Prof. Dr. Babek Kurbanov, dünyadaki ulusların, milletlerin ve halkların kitlesel-sosyal olaylar gibi değerlendirilen şenlikleri, törenleri, bayramları olduğunu belirterek, bu türlü sosyal-tarihsel olayların insan birliklerinin tarih karşısında bir göstergesi olduğunu ifade etti. Nevruz Bayramı'nın mevsime bağlı bir uygulama olduğunu aktaran Doç.Dr. Mehmet Erol, genel itibariyle Nevruz'un 21 Mart günü kutlandığını, bu tarihin günle gecenin eşitlendiği ve kış mevsiminin bitip bahar mevsiminin başlangıcı olduğunu belirtti. 21 Mart'ın özellikle yakın tarihe kadar süren hayat tarzları dikkate alındığında Türkler için doğanın izin verme zamanının bir bayram olarak kutlandığını ve bunun bir nevi şükür olarak algılanabileceğini kaydetti. Nevruz'u genel çerçevede Türk, dostluk ve bahar bayramı olarak tanımlayan Yrd. Doç.Dr. Dilaram Akramova ise, Orta Asya'da bütün halkın, insanların birlikte çok canlı güzel bir şekilde kutladığı bir bayram olduğunu söyleyerek, "Nevruz canlanma ve baharın gelmesiyle beraber diğer taraftan da dini nitelikte kazanmış. Şu an Orta Asya'da herkes iyi niyetlerin beslendiği, yeni yılın ilk günü olarak ve Yaradan'dan ailesine, halkına bereket duaları eder. Nevruz aslında Orta Asya halkları için büyük bir umut" diye konuştu.

Panel öncesinde GAÜN Azeri Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev tarafından katılımcılara mini bir dinleti sunuldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Nevruz Bayramı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
title