Haberler

Gaü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kıbrıs'ın Başarılı İş Kadınlarını Ağırladı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla organize edilen, "2017’nin En Başarılı İş Kadınları; 21’inci Yüzyılda Başarı ve Zorluklar" başlığı altında, Kıbrıs’ın başarılı iş kadınları GAÜ’de bir araya geldi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla organize edilen, "2017'nin En Başarılı İş Kadınları; 21'inci Yüzyılda Başarı ve Zorluklar" başlığı altında, Kıbrıs'ın başarılı iş kadınları GAÜ'de bir araya geldi.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi, Girne Kampüs Millenium Senato Kongre Merkezinde gerçekleşen organizasyona Kıbrıs'ın başarılı iş kadınları; Rozen Erdal (House of Desing), Sedef Altınbaş Akacan (Altınbaş Kuyumculuk), Ayşen Ramadan Cemil (Sezer Ramadan Cemil), Meryem Çerkez (Korineum Golf Club), Hazal Eziç (Eziç Restourant) ve Yeşim Çangar (Çangar Motors) katıldı.

Organizasyonda açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, Kıbrıs'ın çok değerli iş kadınlarını GAÜ'de ağırlamaktan dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, "Bugün aramızda olan Kıbrıs'ın değerli iş kadınlarına bakaak, kadınların ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliyoruz. Salondaki bütün kadın katılımcıların kadınlar gününü kutluyorum ve geldikleri için teşekkür ediyorum. Erkeklere destekledikleri için teşekkür etmek istemiyorum. İş kadınlarımızın anlatacakları konular çok önemli, bulundukları noktaya gelene kadar yüzleştikleri engeller ve sorunları dinlemek çok önemli" dedi.

GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Akademisyeni Dr. Feyza Arman Bhatti ise konuşmasında, 2000'li yıllarda cinsiyete dayalı araştırmalara katıldığını söyleyerek, yüksek lisans eğitimine başlarken yaşadığı zorluklardan bahsetti. Bhatti, "Bu test ve sözlü sınavla başlayan bir süreçti. İki teste girdim ikisini geçtim. Bana master programında yer vermek istemediklerini söylediler, çünkü küçük bir çocuğum vardı. Beni bir risk olarak gördüler, yüksek ihtimalle dersten çekilebileceğimi düşündüler ve üniversitelerinin başarı derecesini düşüreceğimi düşündüler. Başka bir günümü onları ikna etmek için harcadım. Bu da yeni ve gereği olmayan başka bir süreçti. Ondan sonra cinsiyete dayalı araştırmalara katılmaya başladım. Şimdi o sınavı yapanlara müteşekkirim çünkü şu an yaptığım araştırmalardan çok keyif alıyorum ve bu araştırmalara onlar sayesinde başladım" dedi.

"Bugün birçok erkek, kadınları desteklemek için organizasyona katıldı"

GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lawrence Emeagwalı, bugün birçok erkeğin, kadınları desteklemek için organizasyona katıldığını belirterek, etkinliğin temelde kadınların iş hayatındaki başarısını ve kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorlukları konu aldığını söyledi.

Sezer Ramadan Cemil işletmelerinden Aysel Ramadan Cemil ise, 1978 yılında Londra'da doğduğunu ve ilkokul eğitmini Girne'de 23 Nisan İlkokulunda aldıktan sonra, İsviçre Cenova'da eğitmine devam ettiğini söyledi. Ardından, Londra Amerikan Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi okuduğunu belirten Ramadan Cemil, mezuniyetinin ardından 4 ay Amerikan Ticaret Odası'nda staj yaptığını söyledi. Aysel Ramdan Cemil konuşmasının devamında, eğitim hayatının ardından aile şirketleri olan Ramadan Cemil'de 17 yıldır finans bölümünde çalıştığını ve bugün 2 çocuk annesi olduğunu dile getirdi.

Korineum Golf Resort Tesis Koordinatörü Meryem Çerkez ise konuşmasında, çalışmış olduğu şirket hakkında bilgiler vererek, işletmenin her kısmına dahil olduğunu ve kadın olmasa dahi, işin büyük zorluklar içerdiğini söyledi. Çerkez "Evlendikten sonra ve çocuğumuz olduğunda konuşma ve dil terapistliğinin yanında Korineum'daki işine devam ettim. Daha sonra bir kadın olarak ikisinden birini seçmek zorunda olduğum noktaya geldim. Korineum'u seçtim. Çünkü çalışma saatleri ailemle zaman geçirebilmem için gereken zamanı veriyordu. Bu çoğu kadının kariyer aşamalarında karşılaştığı zor bir karar. Ben bu fırsatım olduğu için şanslıydım veya bu fırsatı çok çalışarak kendim yaratmıştım. Ben Korineum'u golf sezonu olmadığı zamanlarda bir düğün mekanı olarak önerdiğimde birçok erkek itiraz etti. Oranın çok uzak olduğuna ve kimsenin gelmeyeceğini düşünerek ama insanlar geldi. Harika bir takım kurduk. Demek istediğim girişken görünmekten korkmayın, başarı sadece iyi bir fikir ve çok çalışmayla gelir" dedi.

"Denge başarıda çok önemli"

House of Desing ortağı Rozen Erdal ise şunları söyledi:

"Lisansımı Grafik Tasarım üzerine yaptım. Eğitimim boyunca beni ne iş yapmak mutlu eder bunu düşünmeye odaklandım ve tüm ruhumu ve enerjimi şuan yapmış olduğum işe adadım. 5 yıl boyunca seyahat ederken farklı kültürleri farklı ülkeleri keşfetmeye odaklandım. Bildiğiniz üzere denge başarıda çok önemli. Hedefim A'ları ya da B'leri bulmak değildi. Bilgili biri olmak için her yerde bilgili olmalısınız. Sizi ne daha bilgili yapar? Kendinize sorun. Kaç dil öğrenebilirsiniz? Astroloji hakkında yeterince biliyor musunuz? Gezegenler, dünya hakkında. Bilinen tek atmosferi olan, oksijeni olan ve sıvı suyu olan gezegeni. Başarı olmak istiyorsanız önce yaşadığımız dünyayı öğrenin. Eğer aldığınız eğitim üzerine başarılı olmak istiyorsanız anahtar dengedir. Her şeyden biraz öğrenmeye çalışın. Ben işime 3 ay önce ortağımla başladım. House of design bir giyim butiği ancak biraz farklı. Giyim üzerine kurulu ama esas fikir sanatı ve tarihi birleştirmek. Bazen oturup bir kahve içebileceğiniz bazense alışveriş yapabileceğiniz bir yer. Her odasının farklı bir markayı farklı bir tasarımcıyı temsil ettiği bir ev. Amacımız bu mekanın bir ev gibi hissettirmesi. O yüzden yakında butik cafemiz ve oyun alanımız çocuklar için açılacak. Ne tür bir çalışma ortamı kadınlar için daha yatkın olur? Gerçekçiliğe dönelim. İş dünyası bir takım işidir ve inanıyorum ki artık çok fazla şirket kadın yöneticiler tarafından yönetiliyor.".

"Karşılaştığımız zorluklar ne olursa olsun hedefimize ulaşmak için herşeyi yapmalıyız"

Çangar Motors BMW ve Mini Genel Müdürü Yeşim Çangar ise, 2 çocuğu olduğunu, aynı zamanda tam zamanlı anne ve tam zamanlı iş kadını olduğunu söyledi. Çangar konuşmasının devamında, "Genel Müdürlük ve şirket sahibi gibi ünvanlar ağır sorumluluk getiriyor ve bunlar günlük hayatınızın her alanına entegre olmak zorunda. Karşılaştığımız zorluklar ne olursa olsun hedefimize ulaşmak için herşeyi yapmalıyız. Bunun dışında otomativ sektörü genellikle erkekler tarafından yönetiliyor. Çangar motorda dahi satışlar erkekler tarafından yapılıyor. Erkek ve kadın çalışanlarımız arasında farkettiğim farklardan biride, erkekler daima kadınların yaptığı satışlarda bir hata arıyor. Bazı erkek müşteriler özellikle eski jenerasyonlar, kadın satış elemanlarını kabul etmiyor ve erkek satış elemanı soruyorlar" dedi.

Eziç Restoran'dan Hazal Eziç ise, 26 yaşında olduğunu ve 6 yıldır çalıştığını belirterek, 2011 yılında Konaklama ve Gıda Yönetimi üzerine İngiltere'den mezun olduğunu söyledi. Eziç "Aslında hayatım boyunca çalışıyordum. Çünkü bir aile işimiz var. Her zaman aileme yardım ediyordum. Bana önceden konaklama sektöründe barınmanın zor olduğu söylenmişti. Çünkü çok uzun çalışma saatleri var, stresli ve zor bir iş. Buna gülüp geçiyordum. Çünkü erkekler yapıyorsa kadınlar da yapabilir diye düşündüm. Evlenip çocuk sahibi olduğunda çalışamayacağımı düşündüler. Çünkü evde daha çok vakit geçirmek zorunda kalacaktım. Ancak hala bu işi yapıyorum ve iyi bir eş olduğumu düşünüyorum. Eğer kendinize ve yapabileceğinize inanırsanız, hiçbir limit olmaksızın yapabilirsiniz" diye konuştu.

Altınbaş Kuyumculuk'tan Sedef Altınbaş Akacan ise konuşmasında şunlara değindi:

"İlk olarak danışmanım Lawrence'a teşekkür etmek istiyorum. Bana bu üniversiteye başladığımdan beri bütün sınıflarımda yardımcı oldu. Şu anda phD öğrencisiyim GAÜ'de. Kıbrıs'da doğdum, eğitimime İngiltere'de devam ettim ve uluslararası işletme okudum. Babamın işinden dolayı Türkiye'ye gittim. Annem Kıbrıslı ve annem de gitmeyi kabul etti. Eğitimim bititkten sonra Türkiye'ye gittim. Creditwest'de 6 ay analist olarak çalıştıktan sonra babama bu işi yapmak istemediğimi ve daha fazla kazanmak istediğimi söyledim. Hergün işe gidip geldiğim yer 40 kilometreydi ve kazandığım parayla sadece faturalarımı ödeyebiliyordum. Daha çok çalışmaya ve masterıma başladım. Babama daha çok kendimden göstermeliydim ve güvenini kazanmalıydım. Daha sonra planlarım değişti çünkü eşimle tanıştım. Kendisiyle evlendikten sonra Kıbrıs'a geri taşındım ve aile işinde çalışmaya tekrar başladım ancak bu sefer mücevher işinde. Hayattaki en önemli şey yaşarken mutlu olmak ve mücevher işinde çalışmak beni hiç olmadığım kadar mutlu ediyor. Her kadın mücevher istiyor, her kadın güzel gözükmek istiyor, küpeleri seviyorlar, yüzükleri seviyorlar ve erkekler onları mutlu etmek istiyor" dedi.

Etkinliğin sonunda, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, katılım gösteren Kıbrıs'ın başarılı iş kadınlarına teşekkür belgesi ve çiçeklerini takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kıbrıs Girne Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title