Haberler

Garanti, İklim Değişikliği Eylem Planı'nı Açıkladı

Garanti Bankası, iklim değişikliğiyle mücadele için hazırladığı İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladı.

Garanti Bankası, iklim değişikliğiyle mücadele için hazırladığı İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre Garanti, duyurduğu İklim Değişikliği Eylem Planı'nda iklim değişikliğiyle mücadelesini; "karbonu fiyatlandırmak ve yenilenebilir enerji yatırımlarını önceliklendirmek", "ormansızlaşmayı azaltmak", "iklim değişikliği adaptasyonuyla su risklerini yönetmek" ve "yeşil ofis standartları oluşturmak" başlıkları altında 4 konuda yoğunlaştırıyor.

Banka aynı zamanda küresel ilkeler tarafından oluşturulan karbon fiyatı konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri'ne (UN Global Compact's Business Leadership Criteria on Carbon Pricing) imza atan ilk Türk şirketi oldu.

Plan, aralıkta Paris'te gerçekleşecek 21. Taraflar Toplantısı öncesi iş dünyasının karbonun fiyatlandırılmasına desteğini temsil ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, banka olarak sürdürülebilirliğe büyük hassasiyetle yaklaştıklarını bildirdi.

İklim değişikliğiyle mücadele için hazırladıkları eylem planının sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarında kayda değer etkiler yaratacak aksiyonları içerdiğini aktaran Erbil, "Ülkemizin öncü kurumlarından biri olarak ve paydaşlarımızı da çabamıza ortak ederek gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun bilinciyle, sürdürülebilirlik alanında topluma ve çevreye faydalı çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

- Garanti, portföyündeki yenilenebilir enerji projelerinin oranını artıracak

Bankanın İklim Değişikliği Eylem Planı'nda belirlediği başlıklar kapsamında, piyasa dinamikleri değerlendirilerek belirlenecek karbon fiyatlaması uygulamasıyla yenilenebilir enerji finansmanı Garanti Bankası için daha öncelikli hale gelecek.

Bankanın portföyünde halen yüzde 50 olan yenilenebilir enerji projeleri oranı en az yüzde 60'a çıkarılacak.

Termik santral yatırımlarında en yüksek çevresel standartların ve minimum sera gazı emisyonunun sağlanmasına yönelik Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Süreci uygulanacak.

Karbon salımının azaltılması için en gelişmiş teknolojilerin kullanılması talep edilecek. Ayrıca sera gazı dışında insan sağlığını tehdit eden NOx, SO2 ve toz emisyonlar için de AB standartlarına uyum istenecek. Karbon salımının kamuoyuna açık şekilde raporlanması istenecek.

Banka, enerji verimli ve çevre dostu yeşil ofislerde çalışan Garantili sayısını artırmaya devam edecek. Şu anda Türkiye'deki çalışanlarının yüzde 100'ü ISO14001 sertifikalı binalarda görev yapıyor.

Garanti, WWF-Türkiye'den Yeşil Ofis Diploması almaya hak kazanan ilk Türk bankası ve bu diplomayı alan ofis sayısını arttırmak için ilerleme kaydetmeye devam edecek.

Tüm ofislere yaygınlaştırdığı Çevre Yönetim Sistemi kapsamında her lokasyonda sera gazı hedefleri verilmesini sağlayan banka, 2014 yılında karbon emisyonlarını 77,8 bin tondan 66,1 bin tona indirerek yüzde 15 azalttı. Böylece her bir Garantili başına düşen toplam karbondioksit emisyonunu 4,18'den 3,5'e düşürdü.

İklim değişikliğinin Türkiye'deki ana sonuçlarından biri, su döngüsü üzerindeki olumsuz etkisi. CDP Su Programı'nın ana sponsoru olan Garanti, "İklim Değişikliği Adaptasyonu: Su Risklerinin Yönetilmesi" aksiyonuyla hem doğrudan, hem de dolaylı su tüketimini en kapsamlı şekilde yöneterek Türkiye'nin iklim değişikliği mücadelesine destek olacak.

Banka bunlara paralel olarak Çevresel ve Sosyal Kredi Politikaları gereği sürdürülebilir olmayan ve ağaç kesimi içeren 20 milyon dolar ve üzeri projelerde, projenin risk seviyesine göre kesilen her ağaç için en az 4-5 ağaç dikilmesini talep edecek.

Fosil yakıt kullanılan yeni projeler için ise işletmeye alımı takiben en az 10 yıl boyunca, tesisin yıllık enerji üretim miktarındaki her 10 MWh için 1 ağaç dikilmesi istenecek. Bu miktar kurulu gücü bin 230 MW bir termik santral için 10 yıl boyunca her yıl yaklaşık 1 milyon ağaca denk geliyor. Garanti, halihazırda finanse ettiği projeler kapsamında 2025 yılına kadar 32 milyon ağacın dikilmesini sağlayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Garanti Bankası Türkiye Erbil Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title