Haberler

Garanti Bankası'nın Kobilgi Toplantıları

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, Türkiye'de bankacılık sisteminin GSMH'nın yüzde 100'ünü geçtiğini, ancak aynı başarının sermaye piyasası boyutuyla elde edilemediğini belirterek, "Bugün borsada işlem gören 423 şirketin toplam piyasa değerinin GSMH'ya oranı yüzde 35-40 civarında. Bu oran dünyada gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 70-75'ler civarında" dedi.

Garanti Bankası'nın KOBİLGİ Toplantıları, Borsa İstanbul'un gelişme potansiyeline sahip girişimcilere yönelik kurduğu Özel Pazar ve Girişimcilik Platformu'nun tanıtıldığı buluşmayla devam etti.

Toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye'de bankacılık sisteminin GSMH'nın yüzde 100'ünü geçtiğini, ancak aynı başarının sermaye piyasası boyutuyla elde edilemediğini söyledi.

Bugün borsada işlem gören 423 şirketin toplam piyasa değerin GSMH'ya oranının yüzde 35-40 civarında olduğu bilgisini veren Yılmaz, "Bu oran dünyada gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 70-75'ler civarında" dedi.

Bu imkanları daha da artırmak için yola çıktıklarını, 2012'den itibaren başta İSO 1000 şirketleri olmak üzere ziyaretlere başladıklarını aktaran Yılmaz, eylül 2012'den bu yana gerçekleştirdikleri ziyaretlerin sayısının 550'ye ulaştığını bildirdi.

Ziyaretlerinde şirketlerin belli çekinceleri olduğunu gördüklerini vurgulayan Yılmaz, bu şirketleri de nasıl sermaye piyasasına kazandırabileceklerini düşündüklerini ve BIST Özel Pazar'ın bu şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

BIST Özel Pazar'ı Girişimcilik Platformu olarak adlandırdıkları, gelecek dönemde hayata geçirecekleri çok daha büyük bir olgunun parçası olarak tasarladıklarına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde 'Girişimcilik Platformu' adı altında eğitim, mentorluk ve danışma hizmetlerini de bir araya toplayacağımız daha büyük bir olguyu hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Geçen ay sonu itibariyle BIST Özel Pazar'a üye kabulüne başladık. Kasım ayının ortası gibi, bu pazarın aktif olarak işlemlerin gerçekleştirilebileceği bir noktaya getirilmesini hedefliyoruz. İlk etapta yükselen şirketler dediğimiz biraz daha büyümüş şirketleri hedefleyeceğiz. Ocak 2015'ten itibaren ise hem erken aşama, hem de startup dediğimiz şirketleri bu platform üzerinden işlem gördürmeye başlayacağız."

"Girişimcilik ekosistemini desteklemenin, global ölçekte rekabet gücünün artması için büyük önem taşıdığını görüyoruz"

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ise girişimcilik ekosistemini desteklemenin, global ölçekte rekabet gücünün artması için büyük önem taşıdığını gördüklerini söyledi.

Borsa İstanbul'un BİST Özel Pazar'ı kurduğunu anımsatan Karadere, BİST Özel Pazar'ın yeni giris¸imciler, büyüme potansiyeli tas¸ıyan erken as¸ama giris¸imci s¸irketler, büyüme egˆilimi yüksek ve halka açılmayı planlayan s¸irketlere yönelik faaliyet göstereceğini kaydetti.

Henüz halka açılmamıs¸ giris¸imci s¸irketlere, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerinden muaf olarak, finansman ve likidite imkanı sagˆlayacağını aktaran Karadere,  "Platformun temel fonksiyonu ise giris¸imcilerin projeleriyle yatırımcıların sermayesini, tecrübe ve is¸ bilgisini, daha kolay, hızlı ve düs¸ük maliyetle bulus¸turmak olacak" dedi.

Türkiye'nin genç nüfusu ile büyük bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Karadere, "Küresel Girişimcilik Monitörü'nün raporuna göre ülkemizde yüzde 12 olan girişimcilik aktivite oranı AB ortalaması olan yüzde 8'in üzerinde, ABD ortalaması olan yüzde 13'ün ise sadece 1 puan altında" dedi.

Yeni girişimcilerin şirket kurma aşamasında ve ilk yıllarında karşılaştıkları bilgi ve tecrübe eksikliği, nakit yönetimindeki zayıflıklar, projelerine fon ve ortak bulma sorunlarının sürdürülebilirligˆin önündeki en büyük engelleri oluşturduğuna işaret eden Karadere,  sözlerine şöyle devam etti:

"Bu engellerin kaldırılması için, ekosistemde yer alan tüm kurumların ve giris¸imcilerin maksimum güç birligˆi yapması ve etkiles¸imde bulunması gerektigˆine inanıyoruz. Biz de Garanti Bankası olarak Türkiye'nin her yerinde, her kulvardan giris¸imci ve KOBI·'yi ürün ve hizmetlerimizle destekliyoruz. I·s¸imi Kuruyorum Destek Paketi'yle giris¸imcilerin kurulus¸ as¸amasında ihtiyaç duydugˆu finansman sahip olmasını sagˆlıyoruz. Giris¸imcilerin ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırladıgˆımız Giris¸imci El Kitabı, is¸e bas¸larken, büyürken ve olgunlas¸ırken giris¸imci adaylarına rehberlik ediyor, bas¸arı hikayesi yazmalarını kolaylas¸tırıyor.

Farklı sektörlere yönelik destek paketleri ve bankacılık is¸lemlerinin her an, her yerden, hızlıca yapılabilmesine olanak sagˆlayan kurumsal cep s¸ubesiyle, hizmet alanımızı genis¸letiyoruz. Tüm s¸ubelerimizdeki müs¸teri ilis¸kileri yöneticileri aracılıgˆıyla her türlü danıs¸manlık hizmetini sunuyor, giris¸imci ve KOBI·'lerin samimi 'çözüm ortagˆı' oluyoruz. Bunun yanında Garanti Anadolu Sohbetleri ve Kadın Giris¸imci Bulus¸maları gibi etkinlikler düzenliyoruz. TOBB ile birlikte sektörden önemli rol modellerini gençlerle bir araya getiren Genç Giris¸imci Bulus¸maları'nı hayata geçiriyoruz. Amacı, giris¸imcilik kavramının tohumlarını üniversitede atmak, gençleri, hayata hazırlandıkları dönemde bu kültürle bulus¸turmak olan Giris¸imcilik Vakfı'yla is¸ birligˆimiz de bu kapsamda hayat buldu. Öte yandan, KOBI· müs¸terilerimizi yatırımcılarla bulus¸turmayı, giris¸imcilerin finansmana ulas¸masına her fırsatta destek olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, Bogˆaziçi Üniversitesi Mezunlar Dernegˆi (BUMED) tarafından gerçekles¸tirilen, melek yatırımcılarla gençleri bulus¸turan 'BUMED Business Angels' (BUBA) ile stratejik ortaklık yapıyoruz."

Konuşmalardan sonra Borsa İstanbul Kotasyon Endeks ve Veri Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu ise "Özel Pazar, Girişimcilik Platformu ve Gelişen İşletmeler Piyasası" konulu bir sunum gerçekleştirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Garanti Bankası Borsa İstanbul Kemal Yılmaz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title