Haberler

Gambiya'da Devlet Başkanı Seçimine Doğru

Gambiya'da halk, devlet başkanını seçmek üzere 1 Aralık Perşembe günü sandık başına gidecek.

Gambiya'da halk, devlet başkanını seçmek üzere 1 Aralık Perşembe günü sandık başına gidecek.

Mevcut Başkan Yahya Jammeh'ın seçimdeki en güçlü rakipleri, Mamma Kandeh tarafından mayıs ayında kurulan Gambiya Demokratik Kongresi (GDC) ve Adama Barrow liderliğindeki Birleşik Demokrat Partisi (UDP) olarak gösteriliyor.

Ülkede 1 Aralık'taki seçim öncesi muhalefet ve uluslararası kuruluşlar, Yahya Jammeh ve hükümetin baskısına maruz kaldıklarını iddia ediyor. Nisan ayında muhalefetin bir araya gelerek oluşturduğu ana muhalefet partisi GDC'nin sözcüsü Essa Jallow, seçim kampanyası süresince devlet radyo ve televizyonlarında muhalif adayların halka seslenmelerine ve vaatlerini anlatmalarına izin verilmediğini ileri sürdü.

Öte yandan ülkenin ilk kadın başkan adayı Isatou Toruay da bu seçimde ter dökecek.

Dış basında ilgi gören Toruay, devletin resmi yayın organlarındaki seçim kampanyalarında sansüre uğradığını öne sürüyor.

Gazetecilere yönelik tutuklamalar

Gambiya'da muhalefet, gazetecilere iktidar tarafından sansür uygulandığı yönünde iddialarda bulunurken devlet televizyonu ve radyosunda çalışan Momodou Sabally, Bakary Fatty ve gazeteci Alhagie Manka'nın güvenlik güçlerince tutuklanması da tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Bazı insan hakları gözlemcileri söz konusu kişilerin, muhalefet parti adaylarını, seçim kampanyaları kapsamında televizyon ve radyo yayınlarına çıkardıkları için tutuklandıklarını savunuyor.

ECOWAS ve AB'den seçim boykotu

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Avrupa Birliği (AB) bir süre önce yaptıkları açıklamalarda, Gambiya'daki devlet başkanlığı seçiminin şeffaf bir ortamda gerçekleştirilmediğini belirterek, ülkedeki seçimlerin takibi için gözlemci gönderilmeyeceğini bildirdi.

Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Mamar Njai, ECOWAS ve AB'nin bu kararından dolayı üzüntü duyduklarını söyledi. ECOWAS, 2011'deki devlet başkanlığı seçimlerini de boykot etmişti.

Gambiya Polis Müdürü Yankuba Sonko ise Devlet Başkanı Jammeh'in başında olduğu Vatansever Kalkınma ve Yeniden Uyarlanma İçin İttifak Partisinin (APRC) muhalefet taraftarlarının saldırılarına uğradığını kaydederek, halkın sağduyulu olmasını istedi.

Muhalefet Jammeh'e karşı birleşti

Seçimlerde 7 muhalif partiyi tek çatı altında birleştirerek yarışacak UDP ise devlet başkanlığını kazanmaları halinde Gambiya'nın, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve İngiliz Milletler Topluluğuna yeniden taraf olacağını açıkladı.

Gambiya, eski İngiliz sömürgesi ülkelerin bir araya gelerek oluşturduğu İngiliz Milletler Topluluğu'ndan 2013 yılında "neo-kolonyal bir organizasyonun üyesi olmayacağız" diyerek ayrılmıştı.

Ayrıca UDP, seçimden galip çıkması halinde tüm siyasi mahkumların serbest bırakılacağını ve medyayla ilgili kanunların yeniden düzenleneceğini de duyurdu.

UDP'nin vaatleri arasında devlet başkanının yetkilerinin kısıtlanması da bulunuyor.

Jammeh'in 1994'den bu yana iktidarda olduğu Gambiya'da yaklaşık 800 bin seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gambiya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title