Haberler

Galatasaray Flaması Yakan Fenerbahçeli Taraftarın Davası

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçen yıl oynanan maç öncesinde, stat dışında Galatasaray flaması yaktığı ve cansız kadın mankene Galatasaray forması giydirdiği öne sürülen Fenerbahçeli taraftarın, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçen yıl oynanan maç öncesinde, stat dışında Galatasaray flaması yaktığı ve cansız kadın mankene Galatasaray forması giydirdiği öne sürülen Fenerbahçeli taraftarın, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Serdar Murat Eyigör ile avukatı katıldı. Duruşmada, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği temsilcileri de hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Eyigör, Fenerbahçe taraftarı olduğunu belirterek, "Olay günü Fenerbahçe ve Galatasaray futbol takımları arasında oynanacak olan maç saatini beklerken stat yakınındaki bir mekanda arkadaşlarımla buluştum. Rakip olan takım Galatasaray aleyhine tezahüratta bulundum. Orada rakip takımın bayrağını yaktığım doğrudur. Ancak Galatasaray forması giydirilmiş cansız kadın manken ile ilgim yoktur. Onu yakmış değilim. Mankeni bulunduğumuz yerin korkuluklarına bağlayan ben değilim. Suçlamayı kabul etmiyorum." dedi.

Sanık Eyigör'ün avukatı Faris Berber de, müvekkilinin suçsuz olduğunu savunarak, olaya konu cansız mankenin müvekkiliyle ilgisinin olmadığını öne sürdü.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği avukatı Birsen Atakan da, "Taraftar kendi takımlarını güçlendirecek tezahürat yapmak yerine karşı takımı aşağılamak için kadın bedenini aşağılama aracı olarak kullanmıştır. Bu davranışlar kadına şiddeti meşrulaştırmakta ve teşvik etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz. Davaya katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Mahkeme, suçtan zarar görme olasılığı nedeniyle Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nin davaya katılma talebini kabul etti.

Tanıklar dinlendi

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Yücel Yücegün, "Olayın meydana geldiği yere gittiğimde Galatasaray bayrağı giydirilmiş cansız kadın manken korkuluklarda asılıydı. Sanığın Galatasaray bayrağı yaktığını gördüm ancak cansız mankeni yaktığını görmedim. Manken ile cinsel çağrışımda bulunacak eylemler yaptığını da görmedim." şeklinde konuştu.

Bu sırada mahkeme hakimi Hüseyin Öztürk, tanığa "Bu olay medyaya yansıdı. Ben spor suçlarına bakan hakimim ama maçlara gitmiyorum. Böyle şeyler oluyor mu maçlarda? Fenerbahçe bayrağı giydirilmiş bir kadın manken oluyor mu, gördünüz mü hiç?" şeklinde soru yöneltti.

Tanık Yücegün soruya "Benzer eylemlerde bulunuluyor ama bu şekilde kadın forması giydirilen cansız kadın manken kullanıldığına tanık olmadım." yanıtını verdi.

Tanık Cüneyt Abca da, sanık Eyigör'ün arkadaşı olduğunu belirterek, "Galatasaray bayrağını yaktığı doğrudur. Bahsi geçen cansız kadın manken daha önce oraya asılmıştı. Yakılmış değildir. Görüntülerde yakılıyormuş gibi gözükse de, kamera çekim açısındandır." ifadesini kullandı.

Tanıkların beyanlarının ardından söz alan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği avukatı Birsen Atakan, "Neden maçlarda kadın manken kullanıyorlar? Neden kadınlara küfür ediliyor? Bunun açıklamasını yapsınlar." diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme hakimi Öztürk de, "Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Bu dosyanın özünü alalım, üniversitelere gönderelim. Üniversitelerde araştırılsın." diye konuştu.

Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianemeden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 25 Ekim 2015 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan müsabakada, Fenerbahçe taraftarının Galatasaray forması giydirilmiş cansız kadın mankeni ateşe verdiği şeklinde sosyal medyada ve internet sitelerinde haber yapıldığının belirtilmesi üzerine, resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, bu kapsamda yapılan çalışmada, soruşturmaya konu olayın müsabaka öncesinde stada yakın bir iş yerinin önünde cereyan ettiğinin belirlendiği, Serdar Murat Eyigör'ün söz konusu eylemi gerçekleştiren kişi olduğunun görüntülerle belirlendiği aktarıldı.

Eyigör'ün yanıcı ve yakıcı nitelikteki meşaleyle rakip takımın formasını yakarak 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a aykırı eylemde bulunduğu savunulan iddianamede, şüphelinin ayrıca cansız kadın mankene rakip takımın formasını giydirip demir parmaklıklara bağladıktan sonra buna yönelik küçük düşürücü eylemlerde bulunduğu, bu şekilde rakip takımı küçük düşürmede kadın cinsiyetini aşağılayıcı unsur olarak kullandığı belirtildi.

İddianamede, Eyigör'ün "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" ve "Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması" suçlarından, 9 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Galatasaray Fenerbahçe Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title