Haberler

Gacer İçin Hazırlanan Proje İçin 350 Bin TL'lik Kaynak Aranıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sancar Bulut, Develi İlçesi'nde yetişen ve obeziteyle mücadelede önemli bir mücadelede kullanılabileceği öne sürülen 'Gacer' bitkisinin yaygınlaştırılması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Bir hububat ürünü olan Gacer'in, adeta obezitesavar olduğunu ifade eden Bulut, 'Gacer'e özel ekipman ve altyapı ihtiyacı tasarlaması yaptırıldığını söyledi. Batur, gelinen noktada bahsedilen temizleme, eleme ve paketleme fabrika altyapısının Develi'ye kurulması için 350 bin TL'lik fonun bulunması gerektiğini söyledi. Kayseri'nin Develi Belediyesi'nce ilçede yetişen gacer bitkisinin sağlık yönünden faydalı olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç.Dr. Sancar Bulut, gacer, üretiminin yaygınlaşması için bir süredir çalışma yaptıklarını söyledi. Protein yönünden zengin ve lezzetli gacerin özellikle ekmeğiyle gündeme geldiğini ve bu ekmeğin obeziteyle mücadelede de önemli bir fayda sağlayacağını belirten Bulut, ekmeğin, kepekli olarak öğütülen Gacer bitkisinden elde edilen unla yapıldığını belirtti.

"OBEZİTE İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ÜRÜN"

Gacer'den yapılan ekmeğin sağlık açısından faydalı olduğuna dikkat çeken Bulut, bunun  kılçıklı yabani bir bitki olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Üretimi yaygın değil. Zaten üretimindeki zorluklar nedeniyle az üretiliyor. Develi bölgesinde yazlık buğday olarak da adlandırılıyor. Gacer, proteini yüksek ve lezzetli besleyici bir ekmek. GDO tartışmalarının yapıldığı, obezitenin tartışıldığı ve geleceğin tehlikesi olarak görüldüğü bir ortamda alternatif olarak pirinç ve bulgurun yerine de kullanılabilir. Bu ürün bir obezitesavar olarak da nitelendirilebilir. Bunun yanında Gacer'in sadece ekmeği değil, pirinç ve buğdayla yapılan tüm yemeklerde Gacer ile yapılıyor. Örneğin dolma, pilav, bunun yanı sıra çorbası, helvası, böreği de yapılıyor."

"MUTLAKA ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRILMALI"

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde sınırlı oranda üretilen Gacer'in, daha geniş alanlara yayılması ve üretiminin artırılması için bir süredir çalışmalar yaptıklarını ve projeler hazırladıklarını belirten Bulut, bu alanda yatırım yapmak isteyen iş çevrelerinden de destek istedi. Bu sağlık açısından önemli olan buğday türünün mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini dile getiren Bulut, şunları söyledi:

""Günümüzde nesli korunmak için 7 yıldır değerlendirmeye alınan Gacer için yeni gelişmeler olmaya devam ediyor. Öncelikle bu bitkinin yörede tanıtımının sağlanmasının ardından bilimsel olarak mevcut durumu ve üretim olanaklarını yükseltmeye dönük 'Develi Gacer Buğdayının Tohumluk Miktarı ve Gübrelemeye Tepkisi' konulu bir yüksek lisans tezi de tamamlandı. Çalışma sonrasında yüksek girdiye fazla tepki vermeyen Gacer'in organik tarıma uygunluğu test edilmiş oldu. Öte yandan başta bulgur gibi kullanımının yaygın olması ve lezzetinden dolayı tercih edilirliği fazla olan bu buğdayın tüketicilere mutlaka sunulması gerekmektedir. Bu bitkinin kullanımının ve üretiminin yaygınlaştırılması için biçerdöver hasadı sonrasında ayrılmayan kavuzlarının ayrılmasını sağlayan bir tesisin üretimin şu an için yapıldığı Develi-Epçe mahallesine mutlaka kurulması gerekmektedir. Aksi takdirde el yordamı ile harmanlandığından kullanımı pratik olmadığı gibi fiyatı da ucuzlatılamamaktadır."

"PROJE HAZIR, DESTEK BEKLİYORUZ"

Gacer üretimi konusunda bazı fonlardan yararlanılması ve tesisin kurulması için bütçenin sağlanması konusunda girişimlerde bulunduklarını da belirten Bulut, "Ne kadar bütçe gerektirdiği ve hangi altyapı ihtiyacı olduğunu belirlemek üzere Adana ve Mersin illerinde bulunan ve bu bitkinin kavuzlarının ayrılmasında kullanılabilir olan fabrika ve tesislere yöre çiftçisinin de katılımı ile teknik geziler de düzenledik. Özellikle çeltiğin pirince işlenmesi esnasındaki aşamanın Gacer kavuz ayrımına benzemesi nedeniyle çeltik fabrikalarına kavuzlu üründen numune götürülerek ayıklanma işleminde başarı sağlandı. Bununla yetinilmeyip büyük bir makine imal fabrikasına örnek götürülerek sadece Gacer'e özel ekipman ve altyapı ihtiyacı tasarlaması da yaptırıldı. Gelinen noktada bahsedilen temizleme, eleme ve paketleme fabrika altyapısının Develiye kurulması için gereken miktar 350 bin TL'lik bir kaynak. Eğer bu kaynağı elde edersek projeyi hayata geçireceğiz. Gerek proje kaynaklarından gerekse yatırımcılar kanalıyla bu tesisin Gacer'in yaşatılması ve bu üstün lezzetin tüketicilerle tekrar buluşturulması için mutlaka kurulması gerekiyor. Buradan yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızdan da destek istiyorum. Çünkü bu sağlık açısından önemli bir iş. Bu sağlıklı ürünü mutlaka önce ülke geneline sonra da dünyaya tanıtmalıyız" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Develi Belediyesi Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title