Haberler

Gabriel Garcia Marquez Hayatını Kaybetti

Güncelleme:

87 yaşındaki Kolombiyalı Nobel ödüllü ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez yaşamını yitirdi.

Kanser hastalığına yakalanan ünlü yazarın, son günlerde durumunun “çok hassas” olduğu açıklanmıştı. 6 Mart 1927 doğumlu Gabriel Jose Garcia Marquez, "Yüzyıllık Yalnızlık", "Kolera Günlerinde Aşk" ve "Albaya Mektup Yazan Kimse Yok" gibi unutulmaz eserlere imza atmış ve 1982 yılında Nobel ödülünü kazanmıştı.

GABRİEL GARCİA MARQUEZ KİMDİR

1928'de kuzey Kolombiya'da küçük bir şehir olan Aracataca'da doğdu. Márquez 12 yaşında kazandığı bir burs sonucu başkent Bogota'nın 30 km kuzeyindeki Zipaquirá şehrinde Compañía de Jesús 'da eğitim gördü.1946 yılında ebeveynlerinin isteği üzerine Universidad Nacional de Colombia 'da hukuk eğitimi almaya başladı. Márquez burada, daha sonra karısı olacak Mercedes Barcha Pardo ile tanıştı. 

OKULU YARIM BIRAKTI, ŞİİR VE EDEBİYATLA İLGİLENMEYE BAŞLADI

Hukuk eğitiminden sıkıldığından 1950 yılında okulu yarım bırakan Márquez, şiir ve edebiyatla igilenmeye başladı. Özellikle igilendiği eserler Ernest Hemingway, James Joyce, Virginia Woolf ve William Faulkner 'a ait olanlardı. Ama yazarın üzerinde en fazla etkiye sahip yazar Franz Kafka ve onun öyküsü "Dönüşüm" olmuştur.. 

"YÜZYILLIK YALNIZLIK" ADLI ROMANI 10 MİLYON ADETTEN FAZLA SATTI

1954 yılından sonra küçük öykü ve film senaryoları da yazdığı "El Espectador" gazatesinde çalışmaya başlamıştır. Gazatecilik mesleği onu Roma, Polonya, Macaristan, Paris, Karakas ve New York gibi yerlere sürüklemiştir.Bu arada da sürekli öykü ve senaryo yazmaya devam eden yazar 1967'de yazdığı "Yüzyıllık Yalnızlık" adlı romanı 10 milyon adetten fazla satınca yazarlığa başarılı bir geçiş yapmıştır. 

BATMAK ÜZERE OLAN BİR DERGİYİ SATIN ALDI

Gabriel Marquez editörlerin ricası ile batmak üzere olan Cambio adlı dergiyi satın alarak kendisi de bu dergide haberci olarak çalışmaya başlamıştır. Dergiyi satın alışını "Nobel ödülü aldıktan sonra çok para isterim diye kimse beni işe almak istemiyordu. Neyse, dergi aldım da bu dertten kurtuldum." söyleri ile açıklamıştır. 

Yazarın 70. yaşgünü kutladığı 1997 yılı medya tarafından Gabriel Marquez yılı olarak ilan edilmiştir.

EN TANINMIŞ ROMANINI MEKSİKA'DA YAZDI

Yayınlanan ilk önemli yapıtı Yaprak Fırtınası idi. 1961 de yayınlanan Albaya Mektup Yazan Kimse Yok adlı romanını, Hanım Ana’nın Cenaze Töreni(1962) adlı öykü kitabı ve Kötü Saatte(1962) izledi. Yazar en tanınmış romanı Yüzyıllık Yalnızlık’ı(1967) Meksika’ya ilk gidişinde yazdı.

YÜZYILLIK YALNIZLIK ESİN KAYNAĞI OLDU

Yüzyıllık Yalnızlık’taki bir bölümden etkilenerek yazdığı öykülerini İyi Kalpli Erendina(1972) adlı kitapta toplayan yazar daha sonra sırasıyla Mavi Bir Köpeğin Gözleri (1972), Başkan Babamızın Sonbaharı (1975), Kırmızı Pazartesi (1981), Kolera Günlerinde Aşk (1985), Labirentindeki General (1989) yayınladı.

İNTERNETTE REKOR KIRAN VEDA MEKTUBU

Gabriel Garcia Marquez'in ölmeden az önce tüm insanlığa hediye gibi bıraktığı Veda Mektubu internette okunma rekorları kırıyor.

 İşte o mektup :
 
"Tanrı bir an için paçavradan bebek olduğumu unutup can vererek beni ödüllendirse, aklımdan geçen her şeyi dile getiremeyebilirdim, ama en azından dile getirdiklerimi ayrıntısıyla aklımdan geçirir ve düşünürdüm. Eşyaların maddi yönlerine değil anlamlarına değer verirdim. Az uyur, çok rüya görür, gözümü yumduğum her dakikada, 60 saniye boyunca ışığı yitirdiğimi düşünürdüm. İnsan aşktan vazgeçerse yaşlanır. Başkaları durduğu zaman yürümeye devam ederdim. Başkaları uyurken uyanık kalmaya gayret ederdim. Başkaları konuşurken dinler, çikolatalı dondurmanın tadından zevk almaya bakardım. Eğer Tanrı bana birazcık can verse, basit giyinir, yüzümü güneşe çevirir, sadece vücudumu değil, ruhumu da tüm çıplaklığıyla açardım. Tanrım, eğer bir kalbim olsaydı nefretimi buzun üzerine kazır ve güneşin göstermesini beklerdim. Gökyüzündeki aya, yıldızlar boyunca Van Gogh resimleri çizer, Benedetti şiirleri okur ve serenatlar söylerdim. Gözyaşlarımla gülleri sular, vücuduma batan dikenlerinin acısını hissederek dudak kırmızısı taç yapraklarından öpmek isterdim. Tanrım bir yudumluk yaşamım olsaydı… Gün geçmesin ki, karşılaştığım tüm insanlara onları sevdiğimi söylemeyeyim. Tüm kadın ve erkekleri, en sevdiğim insanlar oldukları konusunda birer birer ikna ederdim. Ve aşk içinde yaşardım. Erkeklere, yaşlandıkları zaman aşkı bırakmalarının ne kadar yanlış olduğunu anlatırdım. Çünkü insan aşkı bırakınca yaşlanr. Çocuklara kanat verirdim. Ama uçmayı kendi başlarına öğrenmelerine olanak sağlardım. Yaşlılara ise ölümün yaşlanma ile değil unutma ile geldiğini öğretirdim. Ey insanlar! Sizlerden ne kadar da çok şey öğrenmişim. Tüm insanların, mutluluğun gerçekleri görmekte saklı olduğunu bilmeden, dağların zirvesinde yaşamak istediğini öğrendim. Yeni doğan küçük bir bebeğin, babasının parmağını sıkarken aslında onu kendisine sonsuza dek kelepçeyle mahkûm ettiğini öğrendim. Sizlerden çok şey öğrendim. Ama bu öğrendiklerim pek işe yaramayacak. Çünkü hepsini bir çantaya kilitledim. Mutsuz bir şekilde… Artık ölebilir miyim?"

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Ernest Hemingway Kolombiya Mercedes Kültür Sanat Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli? Muhammed Akbey kimdir? Zafer Partisi Erzurum Pasinler Belediye Başkan Adayı Muhammed Akbey kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (10)

semihrehbner9@hotmail.com:

vah vah tüh tüh

3
17
yanıtYanıtla
mehdi tanrıkulumehditanrikulu@hotmail.com:

INSANLIĞIN BAŞI SAĞOLSUN

14
3
yanıtYanıtla
ameleabdullah_1146666@hotmail.com:

dünyayı ve hayatı cizgi filmlerdeki gibi zannetmiş... çok şey ögrendigini zanneden nobelci hz. peygamberi ögrenseydi ögrendigi şeylerin boş oldugunu ögrenirdi... dünyadan bir islam düşmanı eksilmiş....

3
11
yanıtYanıtla
yok artıkzdf@murtiz.de:

5dk önce bu adam gelmişti aklıma şimdi haberi gördüm

3
11
yanıtYanıtla
el turkozalzerdesht@yahoo.com:

dalga gecmeyin bu adan iyi bir yazar durust namuslu bir insandi

10
2
yanıtYanıtla
FARUKfaruk_06@hotmail.com:

DARISI ORHAN PAMUK'A

5
7
yanıtYanıtla
Kemalkmlbrl@hotmail.com:

Bende orhan pamuk öldü sanmiştim tuh.

4
6
yanıtYanıtla
sokmacs_can.nato@Hotmail.com:

yok artik atma kolimbiyanin basisagolsun

3
7
yanıtYanıtla
ömertavarindi67@gmail.com:

Burada çok önemli bir yazar ölmüş, bazı salakların yaptığı yorumlara bak; 'vah vah, tüh tüh', 'dünyadan bir islam düşmanı daha eksildi'... Bakış açılarına bak! İki kelime etkileyici birşey yaz desem yazamassınız, geçmişsiniz klavyenin karşısına atıp tutuyorsunuz, insanlıktan nasibinizi alsaydınız azıcık saygı gösterirdiniz, insanlığın demo versiyonları...

4
0
yanıtYanıtla
anonimbestpri@hotmail.com:

Gerçek ve hayal arasındaki ince çizgide yazı yazabilen bir adamı kaybettik.Hayatın acı gerçekleri gelir bir gün vurur bir anda. İnsanlığın başı sağolsun.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title