Haberler

G7 Zirvesi

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya ile 2016'da Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA)/Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) konusunda mutabakata ulaştıklarını açıkladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya ile 2016'da Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA)/Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) konusunda mutabakata ulaştıklarını açıkladı.

Abe, G7 Zirvesi'nin yapıldığı Ise-Şima'da düzenlediği basın toplantısında ortak açıklama imzaladıklarını duyurdu.

Kapsamlı, yüksek düzeyli ve adil bir anlaşmayı bu yıl içinde imzalamayı hedeflediklerini belirten Abe, tarafların müzakerecilerine konuyla ilgili talimatların iletildiğini aktardı.

İmzalanacak anlaşmanın sadece iki tarafın yararına olmakla kalmayıp küresel ekonomi için de sürdürülebilir ve sağlam bir büyüme anlamına geleceğini ifade eden Abe, söz konusu hedefler için G7 liderleriyle yakın işbirliği içinde olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Zirve tapınak ziyaretiyle başladı

Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Japonya'nın ev sahipliğinde Ise-Şima'da düzenleniyor.

Sabahki resmi karşılamanın ardından başlayan programın ilk durağında liderler, zirvenin yapıldığı kentte bulunan Büyük İse Tapınağı'nı ziyaret etti.

Ev sahibi ülkenin başbakanı olarak Abe, her lideri tapınağın girişinde karşıladı. Ardından liderler beyaz elbiseler içindeki rahiplerin rehberliğinde kemerli, ahşap köprüyü geçerek tapınağa geldi. Köprüden en son ABD Başkanı Barack Obama geçti. Abe, geçişi sırasında Obama'ya eşlik etti.

Köprünün diğer yakasında bir araya gelen liderler çocuklar eşliğinde ağaç dikme törenine katıldı.

Şinto inancı için önemli olan tapınakta, kendisine ilahlık izafe edilen imparatorluk ailesinin atalarından Amaterasu Omikami'nin mezarı da yer alıyor. İbadet mekanı olarak görülen tapınak önemli günlerde kraliyet ailesinin yanı sıra devlet erkanı tarafından ziyaret ediliyor.

Tapınak ziyaretinin dini nitelik taşımadığını belirten Japon yetkililer, ziyaretle liderlerin tapınaktaki atmosferi hissetmelerinin ve Japon inancını daha yakından tanımalarının amaçlandığını söyledi.

Tapınak ziyaretinin ardından programa çalışma yemeğiyle devam edildi.

Yemekten sonra, aralarında yakıt pilleri ve sürücüsüz araçların da bulunduğu ileri teknoloji Japon ürünleri tanıtıldı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kanada Başkanı Justin Trudeau, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk sürücüsüz araçlarda kısa birer test sürüşü yaptı.

Yarın da devam edilecek zirvenin öncelikli gündemini ekonomik ve ticari konular oluştururken, Kuzey Kore'nin nükleer programı ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiası, sığınmacı krizi, küresel terörle mücadele ve Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Ukrayna'daki faaliyetleri de görüşülecek diğer önemli konular olarak dikkati çekiyor.

Rusya'nın gruptaki üyeliği, Kırım'ı işgal etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı hareketleri desteklemesi üzerine askıya alınmıştı. 2014'te Soçi'de yapılması planlanan G8 Zirvesi iptal edilerek Brüksel'de düzenlenmişti. AB ve ABD, söz konusu eylemlerinden dolayı Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam ediyor.

"Krizin yönetiminde eğer biz öncülük yapmazsak kimse yapmaz"

İklim değişikliği, enerji, salgın hastalıklarla mücadele, antimikrobiyal direnç, kadınların eğitim durumları ve etkinliklerinin artırılması da zirvenin gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Zirveye katılan Avrupa Birliği temsilcileri, G7 ülkelerinin sığınmacı krizine ilişkin daha etkin bir politika benimsenmesi gerektiğini savunuyor. Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Krizin yönetiminde biz öncülük yapmazsak kimse yapmaz." ifadesini kullandı.

Obama'dan Hiroşima'ya tarihi ziyaret

Kuzey Kore'nin nükleer programı, ev sahibi ülke Japonya'nın en hassas olduğu konuların başında geliyor. Tokyo yönetimi, nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili daha ciddi adımlar atılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor.

ABD Başkanı Obama'nın yarın ABD tarafından atom bombası atılan yerlerden biri olan Hiroşima'yı ziyaret edecek olması zirvenin en çok konuşulan konularından biri olarak dikkat çekiyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa bir ABD Başkanı atom bombasının düştüğü yeri ziyaret edecek. Obama, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya attığı atom bombaları için özür dilemeyeceklerini daha önce söylemişti.

1970'lerde yaşanan ekonomik krizle mücadele etmek amacıyla oluşturulan grup, Japonya ve Kanada'nın da katılmasıyla G7 ya da Yedili Grup olarak anılmaya başladı. Grup, 1998'de Rusya'nın da katılımıyla G8 ismini aldı ancak Moskova yönetiminin Kırım'ı işgal etmesinin ardından alınan yaptırım kararıyla 2014'te Rusya'nın üyeliği askıya alındı. G7, Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Japonya Fransa İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title