Haberler

G20 Liderler Zirvesi'ne Doğru

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, teröre karşı küresel tepki verilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun yanında uygulama da çok önemli. Sadece lafla olmuyor bu işler.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, teröre karşı küresel tepki verilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun yanında uygulama da çok önemli. Sadece lafla olmuyor bu işler. Bazı meselelere dünyanın artık daha etkili şekilde müdahale ediyor olması ve bunun, ulusal menfaatlerin önüne geçilebilmesi lazım" dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündeminin Uygulanması: Uluslararası Politika Meseleleri" panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Paris'teki terör saldırılarının sorulması üzerine Yılmaz, terörizmin, G20'nin gündem maddelerinden biri olduğunu hatırlattı. Buna ilişkin ayrı bildirge yayımlanacağına işaret eden Yılmaz, "Şimdi bu konu daha da güncel hale geldi. Mutlaka daha güçlü bir bildirge olacaktır" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu saldırılar nedeniyle Türkiye programını iptal ettiğini anımsatan Yılmaz, kendisine gelen bilgilere göre diğer liderlerin programlarında değişiklik olmadığını söyledi.

Yılmaz, kim tarafından ya da hangi gerekçeyle olursa olsun, saldırıların herkese yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünyanın artık bunu anlaması gerekiyor. Maalesef uluslararası düzeyde terörizme karşı çok güçlü iş birliği olduğundan bahsedemeyiz. Yıllarca bunun acısını yaşamış bir ülke olarak söylüyorum. Burada bir kez daha şunu görüyoruz, hiçbir kötülük bir yerde durmuyor. Bir şekilde sınırları aşıyor ve tüm dünyayı, herkesi etkiliyor. Burada yapılan saldırıyı da böyle, hepimize yapılmış bir saldırı olarak görmemiz lazım ama bu saldırı üzerinden teröristlerin amaçladığı hedeflere ulaşmaması lazım. Bir taraftan da bu saldırı nedeniyle mültecilere bakışın olumsuz yere gitmesi de doğru değil. Mülteciler de sonuçta tüm bu yaşanan sorunların kurbanları."

Medeniyetler ve inançlar arasında istismar zeminleri oluşturmaya çalışanlara karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, terörün bir inanç grubunun, bir ideolojinin veya bir siyasi görüşün meselesi olmadığını ifade etti.

"Teröre karşı küresel tepki verilmeli"

Yılmaz, "Teröre karşı küresel bir tepki verilmeli" diyerek, saldırıları İslamofobi gibi birtakım hadiseler için kullanmaya çalışanlara karşı da dikkatli olmaları gerektiğini anlattı.

G20 Liderler Zirvesi'nden teröre karşı nasıl bir mesaj çıkabileceğine ilişkin soru üzerine de Yılmaz, bir bildirgeyle terörizmin bitmesini beklemenin gerçekçi olmadığını ancak buradan güçlü ses çıkmasının önemli olduğunu söyledi.

Yılmaz, "Bunun yanında uygulama da çok önemli. Sadece lafla olmuyor bu işler. Dolayısıyla Birleşmiş Milletlerden başlayarak, diğer uluslararası kuruluşlara ve tek tek ülkelerin politikalarına varıncaya kadar uygulamanın güçlenmesi gerekiyor. Bazı meselelere dünyanın artık daha etkili şekilde müdahale ediyor olması ve bunun, ulusal menfaatlerin önüne geçilebilmesi lazım" diye konuştu.

Bugün yaşanan birçok sorunun temelinde Suriye'deki gelişmelerin olduğuna işaret eden Yılmaz, "Dolayısıyla bu hadiseler konusunda uluslararası toplumun çok daha duyarlı olması lazım. Sebep-sonuç ilişkisi olarak söylüyorum, bu Suriye'deki hadise çözülmediği sürece terörizmle ilgili de çok etkili sonuçlar almak mümkün değil" ifadesini kullandı.

"Mülteci sorununa karşı bir zirve yapılacak"

Türkiye'nin mültecilere ilişkin Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine de Yılmaz, konuya ilişkin zirve yapılacağını bildirdi.

Bu zirvenin önemini vurgulayan Yılmaz, uluslararası toplumun, Türkiye ve bölge ülkelerinin yaşadığı soruna karşı "gözlerini kapattığını" ifade etti.

Bu yükün Türkiye gibi bölge ülkelerine yüklenmemesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, uluslararası hukuk açısından bakıldığında da mültecilerin tüm ülkelerin meselesi olduğunu söyledi.

Yılmaz, yapılacak zirveden somut bazı önerilerin çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

"Dünya büyüyor ama bu büyüme dengeli ve yeterli değil"

G20'nin ekonomik gündemine ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmaz, dünyada büyüme yaşandığını ancak bu büyümenin dengeli ve yeterli olmadığını kaydetti.

Dolayısıyla daha yüksek, daha dengeli ve daha kapsayıcı büyümenin, G20'nin temel beklentilerinden olduğunu aktaran Yılmaz, her ülkenin, büyürken refahı topluma yayabilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin dönem başkanı olarak, 3 ana konuyu G20 Zirvesi'ne getirdiği bilgisini paylaşan Yılmaz, kapsayıcı büyüme, uygulama ve yatırımların güçlü şekilde sonuç bildirgesine yansıyacağını ifade etti.

"Antalya Eylem Planı ilan edilecek"

Bunların dışında hazırlanan "Antalya Eylem Planı"nın ilan edileceğini açıklayan Yılmaz, "Çok kapsamlı... Büyüme perspektifini içeren ama işin içinde kadınların, gençlerin olduğu kapsayıcı bir büyüme perspektifini içeren, yatırımlarla ilgili beklentileri ortaya koyan, değişik ülkelerin yapısal reform gündemlerini içinde barındıran bir eylem planı. Bu da G20'nin büyüme perspektifini güçlendirecek inşallah" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin, "Acil eylem planını dünyaya mı ihraç edeceksiniz?" sorusuna da Yılmaz, "Dünyanın da gerçekten buna ihtiyacı var. Sözlerle, laflarla olmuyor. Ortaya koyduğunuz politikayı somut eylemlerle desteklemeniz lazım. Bu anlamda, böyle bir eylem planı daha önce hiçbir G20 zirvesinde açıklanmamıştı" yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dönem başkanı olarak istihdam konusunu da çok önemsediklerini vurguladı.

Özellikle genç ve kadın istihdamı konusunda çalışıldığını anlatan Yılmaz, mültecilerin de istihdam tartışmalarının parçası olabileceğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Cevdet Yılmaz Türkiye Fransa Paris Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title