Haberler

Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj

Güncelleme:

Füze ihalesinde Çin'in rakipleri Türkiye'yi caydırma çabasına girdi.

Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başladığı, ‘uzun menzilli hava savunma füzesi’ ihalesinde ABD ve Avrupalı savunma şirketlerinin Türkiye’yi kararından vazgeçirme çalışmaları sürüyor.

Çin’in rakibi olan savunma şirketlerinin, askeri ve diplomatik temaslarının yanında Türkiye’nin büyük savunma firmalarıyla da görüşerek “Devleti bu karardan vazgeçirin” telkininde bulunduğu kaydedildi. 

RAKİPLER İÇİN SON TARİH 30 NİSAN

Türkiye’nin rakip firmalara tanıdığı yeni teklif süresi ise 30 Nisan’da dolacak. 26 Eylül 2013’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türkiye uzun menzilli füze ihalesi için Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldı. 

ABD, NATO ve Avrupa’dan Türkiye’nin Çin kararına yönelik eleştirileri  sürerken rakip firmalar da  ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI gibi büyük savunma şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşüyor.

ABD VE AVRUPALILAR TEHDİT EDİYOR

Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin büyük savunma firmalarının kapısını çalan ABD’li Raytheon, Lockheed Martin ile Avrupalı MBDA, Eurosam temsilcileri, “Türkiye, Çin’den füze alırsa bazı alanlardaki ortaklıklarımız biter” notunu iletti. 

Teklif yenileme çalışmalarının da olduğunu aktaran yabancı firmalar, ortak üretime de Çin kadar olmasa bile girebileceklerini kaydetti. 

TÜRKİYE İLE OLAN ORTAKLIKLAR SORGULANACAK

Türkiye’nin milyar dolarlık askeri projelerinde ortak olan firmalar, yakın zamanda netleşecek Çin füzesi kararına göre ortaklık paylarını tekrar gözden geçireceklerini bildirdi. Türkiye’nin bu firmalarla savaş uçaklarından helikopterlere kadar geniş yelpazede ortaklıkları bulunuyor.

Patriot füzelerini üreten ABD’li Raytheon şirketi, füzelerin en önemli parçalarından birini ASELSAN’a ürettiriyor. Patriot füzelerinin “Antenna Mast Group (AMG)” adı verilen parçaları Türkiye’de üretiliyor.

SÜRE YİNE UZUYOR

Füze ihalesinde Çin ile masaya oturan Türkiye, 31 Ocak’a kadar beklediği yeni teklif verme süresini 3 ay daha uzatmıştı. 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 30 Nisan’ın ardından tekrar bir süre uzatımının gündeme gelebileceğini kaydetti. Uzun menzilli Füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla 1. sırayı alan Çin’in FD-2000 sisteminin ardından 2. sırada Avrupa’nın Eurosam SAMP/T, 3. sırada ise ABD’nin Patriot füzeleri yer alıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (51)

gestapounalfilibe@hotmail.com:

avrupa sen sadece türk düşmanısın kapında dilencilik yaptırıp sokağına sokmazsın,elindeki füzeleri bizden al diye baskı yaparsın.ama inanıyorumki birgün bu ülke insanını davul zurna ile davet etsen bile gelmeyeceğiz.en çok ihtiyacımız olan şeye az kaldı ülkedeki kardeşliğimizin kutsallığına bizim birliktelikteğimizi hep bozmak istediniz bir gün bunun cezasınıda çekeceksiniz.

34
2
yanıtYanıtla
CHESSchess083@hotmail.com:

TÜRKİYE NİN TEK İSTEDİĞİ ÜRETİMİ YAPARKEN TÜRK MÜHENDİSLERDE OLSUN BÖYLECE ÖĞRENSİNLER FAKAT AVRUPA BUNU İSTEMİYOR ÇÜNKÜ BUNU ÖĞRENİNCE İLERDE KENDİMİZ ÜRETMEMİZİ İSTEMİYORLAR.ÇİN BU KONUDA OLUMLU YANIT VERİYOR HEM UCUZ HEMDE ORTAK ÜRETEBİLİRİZ DİYOR.BENCE TÜRKİYE ÇİN İ TERCİH ETMELİ BIRAK AĞLASIN AVRUPA.

35
1
yanıtYanıtla
kapkaraahmetbaykara33@hotmail.com:

kendi başımızın çaresine bakmak zorundayız ömür boyu bu iki yüzlülere güvenemeyiz...

35
1
yanıtYanıtla
Tehdittortum_osman@hotmail.com:

Lan Amerika Sanane lan Nerden Füze Alırsak Alırız İyice Köpek Oldu Bunlar....

32
2
yanıtYanıtla
VALR MORGHULİSazizziz@hotmail.com:

DÜNYADA SÖZ SAHİBİ BİR ÜLKE FARKINDA MISIN BİLMEM ? ADAMLAR AMARİKA KITASINDAN TAAA ASYA KITASININ BATI UCUNDA BULUNAN TÜRKİYE'NİN KARADENİZ'İNE FARKLI ZAMANLARDA ÜÇ TANE AYRI AYRI SAVAŞ GEMİSİ GİRİP ÇIKARTTI. ŞİMDİ BİR TANE DAHA VAR MÖNTRÖ GEREĞİ 21 GÜN KALIP GİDECEK. MALIM UKRAYNA-RUSYA GERİLİMİ VAR.

yanıt0
yanıt0
TEHDİTtortum_osman@hotmail.com:

Sözünün Geçmesi Bizi İngilendirmez Amerikanın Yıkılması Allah'ın İzniyle Yakındır Okadar Mazlumun Gözyaşları ve Kanları Üzerinde Bir Devlet Fazla Yaşamaz....İnneddine İndallahil İslam(Allah Nezdinde Hak Din İslamdır)

yanıt0
yanıt0
SONMESAJstarcepsalih@hotmail.com:

Türkiye kendi kafasına göre hareket edemiyecekmi? istediği yerden istediğini almalı ne oluyor bunlara anlamıyorum...

32
1
yanıtYanıtla
bir dostsweet_eyes07@hotmail.com:

sen ermeni tasarısını senatodan geçirirsen böyle ağlarsın amerika

32
1
yanıtYanıtla
byrbayram_1996@msn.com:

Bunlar böyle agladıklarına göre doğru yoldayız

32
1
yanıtYanıtla
can bedircanbedir@hotmail.com:

HİÇ DURMAYIN HEMEN ÇİNLE ANLAŞMAYI YAPIN DESTEK ÇIKIN DAHA ÇİNDE DAHA ÇOK TÜRK ÖLDÜRSÜNLER DAHA ÇOK TÜRKE ZULM ETSİNLER..TÜRK DEVLETİYİZ YA...

8
23
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title