Haberler

    Fransız Uçakları Irak'ta Uçuşa Hazır

    Fransa Savunma Bakanı Le Drian, Paris'te düzenlenen IŞİD Zirvesi'nden hemen önce Fransız uçaklarının Irak'ta keşif uçuşları yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

    Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Birleşik Arap Emirlikleri'nde Zafra Askeri üssünde Fransız askerlerine yaptığı açıklamada, 'Bu sabahtan itibaren Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarının onayıyla ilk keşif uçuşlarına başlayacağız' ifadelerini kullandı. Fransa, Abu Dabi Emirliği'nde bir askeri üsse sahip.

    Fransa Dışişleri Bakanı Loren Fabius da, Europe1 Kanalı'na yaptığı açıklamada, 'Iraklılara hazır olduğumuzu söyledik ve onlardan yetki istedik' dedi. Fabius, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın açıklamalarını da doğruladı.

    Masum: Arap ülkelerinin katılımına gerek yok

    Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Arap ülkelerinin, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı hava saldırılarına katılmalarının gerekmediğini söyledi.

    IŞİD'e karşı küresel mücadele planının masaya yatırıldığı Paris'teki konferansa katılmak üzere Fransa'ya gelen Masum, Associated Press'e, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan'ın hava saldırılarına katılmalarının "gerekli" olmadığını belirtti.

    Fuad Masum, IŞİD'e karşı hızlı biçimde hava saldırıları çağrısı yaptı. Masum, hava saldırılarının yapılmaması durumunda IŞİD'in daha büyük alanları ele geçirebileceği uyarısında bulundu.

    Irak Cumhurbaşkanı,  İran'ın Paris'teki konferansa davet edilmemesinden üzüntü duyduğunu da dile getirdi.

    Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ve bazı Arap ülkelerini kapsayan gezisinin ardından konferansa katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'e geçti. Kerry gezisinin son durağı Kahire'de, uluslararası camianın yeni Irak hükümetini desteklediğini bunun da IŞİD'e karşı mücadelede en önemli unsur olduğunu söylemişti.

    Paris'teki konferansta IŞİD'e karşı küresel mücadele planı masaya yatırılacak, örgütün mali kaynaklarının kurutulması, sınır güvenliği ve Irak'ta IŞİD saldırıları yüzünden yerlerinden olanlara yapılacak insani yardım gündeme gelecek.

    Caferi'nin açıklamaları

    Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin internet sayfasından Paris Konferansı'na ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: 'Bizim amacımız, bu konferansta sadece Irak'ta barış ve güvenlik isteyen ülkelerin toplanması değil, dünyadaki tüm ülkelerin IŞİD fenomenine dikkatlerini çekmek. IŞİD uluslararası bir konu haline geldi. ve aynı şekilde barış isteyen tüm ülkeler için bir tehdit haline geldi. Vereceğimiz tepkinin IŞİD tehlikesini engelleyecek güçte olmasını umuyoruz.'

    Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı konferansa yaklaşık 30 ülkeden ilgili bakan iştirak edecek.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title