Haberler

    Fransız Eğitim Sisteminde "Problème" Nerede?

    Jean Moulin ortaokulu Fransa'nın Marsilya şehrinin sosyal olarak en sorunlu mahallelerinden birinde yer alıyor.

    Jean Moulin ortaokulu Fransa'nın Marsilya şehrinin sosyal olarak en sorunlu mahallelerinden birinde yer alıyor.

    Öğrencilerin çoğunluğunun ailesinin geliri 1000 Euro'nun altında ve çocuklar da sosyal yardım alıyor.

    Arnaud Sallaberry eğitimde öncelikli bölgenin bir parçası konumunda olan okulun öğretmenlerinden:

    "Buradaki sınıflarda biraz daha az saıyda öğrencimiz var ve bu çok önemli. Ortalama bir okulda, 27, 28, 29, 30 öğrenciniz olur. Burada ise 24 ile sınırlı ve bu da rahatlatıcı bir durum. Ayrıca bazı özel ihtiyaç grupları da belirledik, uzmanlık gruplarına ayırdık. 2 sınıftan 3 farklı grup oluşturduk."

    Öncelikli eğitim bölgesi sistemi daha fakir bölgelerdeki okullara yardımcı olunması amacıyla 1982 yılında uygulamaya konuldu ve 2015 yılında yapılan reformlarla son şekli verildi.

    Okulun 5 yıldır müdürlüğünü yapan Dominique Duperray'e göre yaşanan değişim oldukça çarpıcı boyutta:

    "Reformdan önce öğrencilerimizin ancak yüzde 40'ı bitirme sınavında başarılı olurdu ve bunların da ancak yarısı liseye devam ederdi. Şimdiyse bu oran yüzde 70'e yükseldi. Bazı güzel yıllarda bunların da tamamı liseye devam ediyor. Bir bölümü genel liselere bir bölümü de meslek liselerine. Yani bu ek kaynak sağlanması, konuyla ilgilenilmesi, ve yeni pedagojik yöntemler üzerinde çalışılması öğrencilerin eğitim hayatında belirgin gelişmeye yol açıyor."

    Fakat Fransız eğitim sisteminin geneline baktığımızda bu okulun bir istisna konumunda olduğu görülüyor. Özellikle OECD ülkelerinin eğitim sistemini ele alan bir rapora göre okullararası eşitsizlikte Fransa zirvede.

    Öncelikli eğitim bölgesi kapsamına alınan 9000'den fazla ilk ve ortaokul bulunuyor. Ülkedeki her 5 çocuktan 1'i bu okullarda eğitim görmek durumunda.

    euronews ekibi Paris yakınlarındaki Bobigny'de Marie Curie ilkokuluna gittiğinde çekim yapma isteği okul yönetimi tarafından reddediliyor. Gerekçe olarak da özellikle raporun yayınlanmasının ardından aşırı derecede bu yönde talep aldıklarını ve bunları karşılayamayacaklarını söylüyorlar. Valerie Zabriskie müdür Véronique Decker ile okul dışında görüştü. Decker 30 yıldır Bobigny'de çalışıyor. Okullarının öncelikli bölge kapsamına alınmasına rağmen çok az bir maddi yardım alabildiklerini söylüyor.

    Öğrencilerinin tamamı göçmen kökenli ve aileleri de sosyal konutlarda yaşıyor. O Fransa'nın sıralamadaki yerini şaşırtıcı bulmuyor:

    "Devlet okullarıyla özel okullar arasında eşitlik yok. Özel okullar velilerden para alabildiği için öne çıkabiliyorlar. Bize ne mutlu ki velilerden bir ücret almıyoruz. Özel okullar öğrencilerini seçebiliyorlar ve yine bize ne mutlu ki biz öğrencimizi seçemiyoruz. Fakat maalesef özel ve devlete ait okullar aynı şartlarda olamıyor.

    Hatta devlet okulları içerisinde de bir denge görünmüyor. Fransız devleti de kendi toprakları üzerinde bazı mahallelerin daha kötü şartlarda olduğunu ve burada olan okulların da gettolaştığını kabul ediyor."

    Velilerden Laurence Blin ise bu durumu kabullenmeyenlerden ve adalet istediğini söylü

    Auteur:

    Tags:Gepost: 25 november 2016

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Marsilya Fransa Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title