Haberler

Fransa Milli Kütüphanesindeki Türkçe El Yazmaları

Fransız Milli Kütüphanesi'nin Türkçe matbu ve yazma eserlerden sorumlu görevlisi Sara Yontan, " Kanuni Sultan Süleyman'ın I. François'a yazdığı ilk mektup Fransızca bölümündeydi. Onu bir şekilde Türkçe bölümüne soktuk." dedi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Kütüphane'de Yunus Emre Salonu'nda "Fransa Milli Kütüphanesi'nde Bulunan Türkçe El Yazmaları" konulu bir konferans düzenledi.

Fransa Milli Kütüphanesi Türkçe matbu ve yazma eserlerden sorumlu görevlisi Sara Yontan, konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Yontan ve Fransa Milli Kütüphanesi (BNF) Doğu El Yazmaları Bölüm Başkanı Laurent Hericher, YEE ve BNF arasında işbirliğinin sağlanması ve çeşitli projelerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'yi ziyaret ettiklerini bildirildi.

Sara Yontan, konuşmasında Türkiye'deki masonların, masonluk sertifikalarının da kütüphanede bulunduğunu vurgulayarak, "Fransız Mason locasının arşivi bizde (BNF). Türkiye dosyası var." ifadesini kullandı.

"Kanuni Sultan Süleyman'ın I. François'a yazdığı ilk mektup Fransızca bölümündeydi. Onu bir şekilde Türkçe bölümüne soktuk." diyen Yontan, "Kütüphanemizde İbranice harflerle İstanbul'da yazılmış bir Arapça-Türkçe sözlük de bulunmaktadır." dedi.

BNF'de Türkçe el yazma eserlerin arasında tarih, İslam, tezkire, hikaye ve şiir gibi çeşitli türlerden eserlerin bulunduğunu belirten Yotan, 2015 yılında matbu ve süreli yayın cilt sayısının 13 milyonun üstünde olduğu bildirdi.

Yontan, BNF'in tarihçesine değindikten sonra kütüphanede bulunan eserlerin bir kısmının dijital ortamda bulunduğu, kalan eserlerin kopyalarına kütüphaneye başvuru yoluyla ulaşabileceğini belirtti.

Sara Yontan, Türkçe el yazma eserlerin sadece 244 tanesinin dijital ortamda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Yunus Emre Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title