Haberler

Fransa DİTİB Binası Hizmete Açıldı

Güncelleme:

Fransa'nın başkenti Paris'te, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği binası hizmete açıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) binası hizmete açıldı.

Paris'in banliyölerinden Bangolet'e de yer alan DİTİB binası açılış törenine Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar, Paris Başkonsolosu Turgut Kural, Din Hizmetleri Müşaviri İzzet Er, Din Hizmetleri Ateşesi Gençağa Sayan ve beraberinde birçok davetli katıldı.

Konuşmasına, Soma faciasında hayatını kaybedenleri anarak başlayan Bülbül, açılışa Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'le gelmeyi planladıklarını ancak yaşanan üzücü olaydan dolayı İşler'in katılamadığını söyledi. Bülbül, Soma'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerken karışık duygular içinde olduklarını sevinç ve hüznün aynı anda yaşandığını dile getirdi. DİTİB hizmet binasını açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Bülbül, Türk milletinin daha önce olduğu gibi bu badirenin de üstesinden geleceğine inandığını kaydetti.

Bülbül, Türk milletinde, vakıf ve sivil toplum geleneğinin oldukça eskiye dayandığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Bizim milletimiz vakıf ve sivil toplum geleneğinden gelen bir millettir. Sivil toplumu çok güçlü bir millet. Biz vakıf medeniyetinin çocuklarıyız. Bugün merkezi modern devlet tarafından yapılan pek çok aktivite daha 100-150 yıl öncesinde bizzat bu milletin evlatları, vakıfları tarafından yerine getiriliyordu. Sivil toplum denilince bizim toplulumuzun dünyaya örnek olacak bir toplum olabilecek bir toplum olduğunu düşünüyorum. 200 yıl önce dağlardaki yırtıcı hayvanlar dağlardan şehirlere inerek insanlara zarar vermesin diye onların ihtiyaçlarını karşılamak için vakıflar kuran bir milletin çocuklarıyız."

Bülbül, son 100 yılda vakıf ve sivil toplum geleneğinin hala devam ettiğini ancak etkisini kaybettiğine de işaret etti. Bugün dünyada vakıflaşma konusunda bir geriye dönüş yaşandığına vurgu yapan Bülbül, büyük devletlerin önceden olduğu gibi pek çok hizmeti yeniden sivil toplum örgütleri üzerinden yürütmeye başladığını kaydetti. Bülbül, bu çerçevede YTB'nin, DİTİB'in, çatı kuruluşların ve diğer derneklerin çok çalışması gerektiğini ve daha alınacak çok yol olduğunu sözlerine ekledi.

Açılış töreni, önceki Diyanet İşleri Müşavirlerinden Hacı Ahmet Önal'ın ettiği duayla sona erdi. - Arkansas

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title