Haberler

Fransa'da Anayasa Mahkemesi İstihbarat Yasasını Onayladı

Fransa'da Anayasa Mahkemesi ülke genelinde tartışmalara neden olan istihbarat yasasını onayladı.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, istihbarat yasasının, 3 maddesi dışında anayasaya uygun olduğu belirtildi. Açıklamada, istihbarat servislerine acil durumlarda hükümetin izni dışında operasyon yapma yetkisi veren yasanın anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

Yasanın istihbarat servislerine uluslararası gözetleme yetkisi veren maddesi ise yöntemlerin net olmaması ve kişilerin temel haklarını garanti etmemesi nedeniyle reddedildi. Yasasın istihbaratın finansmanını ilgilendiren maddesi de onaylanmadı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, kararın istihbarat yasasının hak ve özgürlüklere uygun olduğunu gösterdiğini bildirdi. Hollande, mahkemenin reddettiği maddelerin söz konusu yasasının bütünlüğünü bozmadığını, değişikliklerle ilgili de harekete geçeceğini kaydetti.

Başbakan Manuel Valls ise Twitter sosyal paylaşım sitesinden yayımladığı mesajda, mahkemenin kararını "mutlak bir ilerleme" olarak nitelendirdi. Valls, Fransa'nın terörizmle mücadelede artık güvenli ve özgürlüklere saygılı bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Hollande, geçen ay parlamentonun onayladığı  istihbarat yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı almıştı. Elysee Sarayı'ndan, konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa tarafından garanti altına alınmış özel yaşama saygı ilkesinin, yeni yasa ile ihlal edildiği yolundaki parlamentodaki tartışmalara" atıfta bulunulmuş ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın bu gerekçeyle anayasaya uygunluğunun denetlenmesi için yasayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı aldığı ifade edilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi'nden dün yapılan açıklamada, istihbarat servislerine teknik takip alanında geniş yetki veren yasanın "endişe verici olduğu" ifadesine yer verilmişti.

Fransa'da sivil toplum örgütleri, yasaya temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin artırılmasını öngören yeni istihbarat yasası, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasının önünü açıyor.

Kaynak: AA / Güncel

François Hollande Anayasa Mahkemesi Manuel Valls Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title