Haberler

Frankenstein'ı 2,5 Ayda 10 Bin Sanatsever İzledi

Güncelleme:

HİLAL UŞTUK - İngiliz yazar Mary Shelley'nin, 1818'de yayımlanan romanından uyarlanan ve Türkiye'de ilk kez sahnelenen "Frankenstein", 2,5 ayda 10 bin kişi tarafından izlendi.

Zorlu PSM'de sanatseverlerle buluşan oyunun başrol oyuncusu Kerem Alışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çolpan İlhan, Sadri Alışık Tiyatrosunun bu yıl 20. yılını kutladığını belirterek, "Biz bu yıl, daha önceki senelerde başlattığımız sinematografik tiyatro kapsamında bir oyunla perde açmak istedik" dedi.

Alışık, oyunun daha önce Türkiye'de hiç sahnelenmediğine vurgu yaparak, "İngiltere'deki National Theatre'da üç, beş sezondur oynanan bir oyun. Çok evrensel bir temayı işlemesi, bugün yaşadığımız belki de ülkemizde ve dünyada yaşanan meselelere parmak basan bir mesajının olması itibariyle, sevgi, barış ve insanları kucaklamak üstüne felsefesi olan bu oyunu seçtik. Dolayısıyla bunun için girişimleri yaptık ve uzun süren zahmetli çabalardan sonra ülkemizde oynama şansını elde ettik" diye konuştu.

Hazırlıkların 3 ay sürdüğünü dile getiren Kerem Alışık, şunları kaydetti:

"Provaları, dekoru ve kostümüyle en son organizasyona kadar olan süre yaklaşık 3 ayı buldu. Aralık'ın 12'sinde perde açtık. Haftada bir ya da 2 gün oynamaya başladık. İzmir, Ankara, İstanbul, Edirne, Adana, Mersin, öyle yoğun bir programımız var. Bu sene herhalde 40'a yakın oyunu tamamlarız diye düşünüyorum. Bu şekilde büyük bir emek ve çabayla, oyuncu kadromuz, yaratıcı ekibimiz, yönetmen, dekor ve kostüm ekibiyle ve hepsinin ciddi, yoğun, özverili çalışmaları ile bugün bu beğeniyi ve ilgiyi yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Oyuncu Alışık, gösterilen ilgiye de değinerek, "Son derece büyük bir ilgi var. Yani kapalı gişe oynuyoruz. Yoğun bir beğeni ile oynanması, tabii bizim gibi, bu kadar çok zaman bu oyuna emek veren ekibi son derece mutlu ediyor. İnşallah böyle de devam eder. Bu sezonu da böyle de tamamlar diye temennimiz" ifadelerini kullandı.

"Makyaj, 2,5-3 saat sürüyor"

Frankenstein oyununda "yaratık" karakterini canlandıran Alışık, oyun öncesi yapılan hazırlık ve makyaja ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Adı üstünde, yaratık. Victor Frankenstein'ın inanç sistemlerini red edip bilimsel çalışma uğruna, kadavraları bir birine ekleyerek elektrik gücü, galvanizmin desteğiyle yarattığı, sözde insan oluşması, bu makyajın hünerine bağlı bir hadise. Dolayısıyla 2 buçuk, 3 saati aşan bir süre bunun hazırlığı, makyaj kısmı sürüyor. Oyundan sonra bir saat kadar da o makyajı çıkarmakla uğraşıyoruz. Orada da yoğun bir zaman var ama bu karakter, bu şekilde oluşturulabiliyor."

Alışık, tiyatro oyunculuğunun zahmetli ve meşakkatli ancak sevdiği iş olduğu için zor olmadığını ifade etti.

Tiyatroda seçilen her oyunun kendi içinde bir risk barındırdığına dikkati çeken oyuncu Alışık, "Biz, konunun evrenselliğinden yola çıktık. Görüntü olarak ne kadar korkunç, kimseye benzemeyen giysileri olsa da üstünde, 'sonuçta ona sevgi gösterirseniz, su verirseniz, emek verirseniz onu topluma kazandırabilirsiniz' bakış açısıyla yazılmış bir eser bu. Dolayısıyla toplum dışına itmemek, ona yabancılaşmamak ve onu yalnız hissettirmemek çabasında olduğumuzda, o da bize aynı sevgiyi, aynı karşılığı veriyor aslında" dedi.

"Siz, kendi gölgenizle hayata tutunmak zorundasınız"

Türkiye'nin ünlü isimlerinden Çolpan İlhan ve Sadri Alışık'ın oğlu olan Alışık, ailesinin kendi üzerindeki yansımalarına ilişkin şöyle konuştu:

"Yani anne, baba, dayı, üçü de son derece fenomen olmuş, Türk toplumuna mal olmuş, çok sevilmiş, sayılmış kişilikler, isimler. Onların oğlu olarak dünyaya gelmek tabii ki mutluluk ve onur verici bir durum. Onun mutluluğunu ve gururunu hepsini yaşadım ama o gölge kendi gölgeniz değil. Siz, kendi gölgenizle hayata tutunmak zorundasınız. Onun için de kendi kimliğinizi, kişiliğinizi yansıtmak, kendi çabanızla, yaptıklarınızla var olmak durumundasınız. Ben hep bunun peşine gittim. Ailemde de hep bu felsefe ile yetiştim. Böyle gördüm, böyle düşündüm, böyle yaşadım hayatımı. Dolayısıyla tabii ki sanatta doğmuş, sanatın içinde kalmış, sanatla yaşayan, sanatla yok olan bir ailenin ferdi olarak, ben de sanatta kalmaya, tutunmaya ve sanatın içinde yaşamaya çalıştım."

Kerem Alışık, kültür ve sanata yapılacak desteğin ve hizmetin sonu olmadığının altını çizerek, "Her gün yeni bir pencere açabiliriz, yeni bir boyut katabiliriz. Daha fazla salon, daha fazla kültürel ve sanatsal etkinlik, daha çok sergi, atölye, konservatuar, üniversite, okul ve bunları yapabileceğimiz daha çok mekana ihtiyaç var. Bu tabii ki bu mesleğe gönül veren herkesin içinden geçen ama açıkçası kültür sanat faaliyetleri anlamında, bizim o kadar da geride olduğumuzu düşünmüyorum" diye konuştu.

İstanbul'un yanı sıra İzmir ve Ankara turnelerinde de sahnelenen oyunda, başrolleri Alışık ile Cansel Elçin ve Deniz Uğur paylaşıyor.

Oyunda, Cansel Elçin "DR. Victor Frankenstein", Deniz Uğur "Elizabeth Lavenza", Yılmaz Gruda "De Caley", Kerem Alışık "Yaratık" rolünü canlandırıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sadri Alışık Çolpan İlhan Kerem Alışık Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title