Haberler

Formasyonda En Fazla Kontenjan Türk Diline

Bu yıl 20 bin olarak belirlenen pedagojik formasyon eğitimi programlarında en fazla kontenjan, 2 bin 590 ile Türk dili ve edebiyatı alanında oldu Türk dili ve edebiyatını, 2 bin 370 ile matema...

YILDIZ AKTAŞ - Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları için en fazla kontenjan, Türk dili ve edebiyatı, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi alanlarına ayrıldı.

YÖK'ün Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kılavuzuna göre, 80 üniversitede açılacak programların ögˆretmenlik alanlarına göre kontenjanı, Milli Egˆitim Bakanlıgˆının ögˆretmen ihtiyacı ve gelecegˆe ilis¸kin projeksiyonları da dikkate alınarak YÖK tarafından belirlendi.

Programlarla bu yıl 80 üniversitede 34 alanda 20 bin kişiye eğitim verilecek. Programlar için en fazla kontenjan 2 bin 590 ile Türk dili ve edebiyatı,  2 bin 370  ile  matematik, 2 bin 240 ile din kültürü ve ahlak bilgisi, bin 880 ile imam hatip lisesi meslek dersleri,  bin 860 İngilizce, bin 790 ile tarih alanlarına verildi.

Bu bölümleri, fizik bin 10, kimya/kimya teknolojileri ve coğrafya 900'er, biyoloji 890, felsefe 500, görsel sanatlar /resim, müzik, Almanca ve sağlık alanları 300'er kontenjanla takip etti.

Teknoloji ve tasarım ile Arapça'ya 260'ar, psikolojiye 200, sanat ve tasarımla denizciliğe 140'ar, elektrik-elektronik teknolojisi ve bilişim teknolojilerine 100'er, tarım teknolojileri ve Rusça'ya 90'ar, sanat tarihi ve Fransızca'ya 80'er kişilik kontenjan ayrıldı.

En az kontenjan ise 50 kişi ile gazetecilik ve 40'ar kontenjanla, raylı sistemler, adalet, biyomedikal cihaz teknolojileri, gemi yapımı, radyo-televizyon, halkla I·lis¸kiler ve organizasyon hizmetleri ve harita-tapu-kadastro alanlarında oldu.

-Son 3 yıl içinde ALES'e girenler başvurabilecek

Yerles¸tirme is¸lemleri için ÖSYM, 6 Aralık'a kadar internet sitesi üzerinden tercih alacak. Programlara, ?2010 ALES sonbahar dönemiyle 2011-2012-2013 yıllarında herhangi bir ALES'e katılan ve puanı hesaplananlar başvurabilecek. Adaylar en fazla 30 tercih yapılabilecek. Yerles¸tirme is¸leminde, yeterli puana sahip olunması kos¸uluyla tercih sırası önem kazanacağından, adayların tercihler yaparken en çok egˆitim görmek istedikleri programlarından bas¸lanmak üzere sıralama yapmaları yararlarına olacak. 6 Aralık'a kadar mezun olamayan adaylar ise tercih yapamayacak.

Mezun oldugˆu üniversite tarafından not ortalaması ÖSYM'ye bildirilmeyen adaylar ile yurt dıs¸ındaki bir üniversiteden (KKTC hariç) mezun olan adayların not ortalaması "50" olarak degˆerlendirilecek.

-Formasyon Yerleştirme Puanı

Yerles¸tirmede, kullanılacak "Formasyon Yerleştirme Puanı", ALES puanının yüzde 60'ı ile akademik not ortalamasının yüzde 40'ı alınarak hesaplanacak. Bu yerles¸tirme is¸lemlerinde ALES puanı ile akademik not ortalaması için herhangi bir alt sınır ise uygulanmayacak.

-Adaylar disiplin cezası olmadığına dair belge verecek

Kayıtlar yerles¸tirme sonuçları açıklandıktan sonra 5 is¸ günü içerisinde üniversiteler tarafından yapılacak. Kayıtta adaylardan, dilekçe, onaylı mezuniyet belgesi, transkript, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 fotoğraf, öğrenim ücretinin ilk taksitinin yatırıldığını gösteren belge ile öğrencinin mezun oldugˆu üniversiteden disiplin cezası almadığına dair belge istenecek. Programdan alınacak ücret 2 bin 54 lirayı geçemeyecek.

Programa bas¸layanlar ilk hafta içinde yüksekögˆretim kurumlarında pedagojik formasyon egˆitimi kapsamında daha önce alıp bas¸arılı oldukları derslerden muaf tutulmak için bas¸vuruda bulunabilecek. Ögˆrencilerden, muaf olunan dersin kredisine göre belirlenen ücret alınmayacak.

-En az 3 yıl öğretmenlik yapana muafiyet

Özel öğretim kurumlarında en az 3 yıl ögˆretmenlik yapanlar ile MEB bagˆlı okullarda 2 yarı yıl vekil/ücretli ögˆretmenlik yapmıs¸ olanlar, bunu sigorta belgelerine dayalı olarak belgelendirdikleri taktirde, "Ögˆretmenlik Uygulaması" derslerinden muaf tutulacak.

-Öğretmen adayları ağustosa yetiştirilecek

2013-2014 öğretim yılına mahsus olmak üzere iki dönem halinde akademik takvim adayların agˆustos ayı ögˆretmen atama bas¸vurularına yetis¸ecek s¸ekilde üniversitelerce düzenlenecek.

Merkezi yerles¸tirme is¸lemleri, her yıl eylül ayı içinde ÖSYM tarafından yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title