Haberler

Foça Kent Duvarları'nın 1. Etap Restorasyonu Tamamlandı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve 1. Etap Restorasyonu tamamlanan Foça Kent Duvarları’nın açılışı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katılacağı törenle yapılacak.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve 1. Etap Restorasyonu tamamlanan Foça Kent Duvarları'nın açılışı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katılacağı törenle yapılacak. 11 Ekim Cumartesi günü, Foça Athena Tapınağı Kazı Alanı'nda yapılacak olan açılış, saat 18.00'de başlayacak.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, hedeflerinin UNESCO Listesi'ne tam kabul olduğunu ifade ederek, "Bunu başaracağımızdan eminim. Foçamız, yerli ve yabancı birçok turistin her yıl gezip gördüğü mekanlar arasında.Buaçıdan biz de turizm hareketliliğimizi artırmak istiyoruz" dedi.

Tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen değerleri ortak bir geçmiş olarak benimsemek, tanıtmak ve gelecek nesillere bu mirası aktarmak için UNESCO 1972 yılında Paris'te toplanan 16. Genel Konferansında "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme"yi kabul etmiştir. Türkiye, bu sözleşmeyi 23 Mayıs 1982 tarihinde onaylandı. Dünya Mirası Listesi, UNESCO'ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenen ve bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı bir liste. Tüm insanlığın ortak geçmişini oluşturan değerlerin korunmasında uluslararası işbirliğini mümkün kılmayı amaçlayan UNESCO, kültürel ve doğal kriterleri ile özgün olan varlıkları değerlendiriyor.

2011 yılı sonu itibariyle Dünya genelinde Dünya Miras Listesine kayıtlı 936 kültürel ya da doğal varlık bulunmaktadır. Bunların 725 tanesi kültürel, 183 tanesi doğal,28 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır.

Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 11 alan ile yer alıyor ve 37 alanıyla da adaylığını devam ettiriyor. İstanbul Tarihi Alanları, Safranbolu Şehri, Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti,Edirne Selimiye Camii,Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi, Truva Arkeolojik Kenti, Hierapolis-Pamukkale, Göreme Milli Parkı-Kapadokya veson olarak da Bergama'nın tarihi mekanları listeye dahil edildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aziz Kocaoğlu Athena İzmir Foça Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title