Haberler

Foça CHP'li Balbay, "Cumhurbaşkanı 1 Ekim? de Lozan?la İlgili Sözlerini Düzeltmeli?

İzmir'in Foça İlçesi'nde düzenlenen organizasyonda, parti teşkilatlarının katılımıyla, CHP Dayanışma toplantısı düzenlendi.

İzmir'in Foça İlçesi'nde düzenlenen organizasyonda, parti teşkilatlarının katılımıyla, CHP Dayanışma toplantısı düzenlendi. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananların konuşulduğu toplantıdan sonra açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Barış Anlaşması'yla ilgili açıklamasını eleştirip; 1 Ekim'de yapacağı meclis açış konuşmasında bu sözlerini düzeltmeye çağırdı. CHP Foça İlçe Başkanlığı, dayanışma kurulu toplantısı gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıya; CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir milletvekilleri Özcan Purçu, Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu, Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, eski İl başkanları Ali Engin ve Bedri Serter, İl Yönetim kurulu üyeleri Selim Utku Gümrükçü, Salih Özçiftçi, Niyazi Arslan, geçmiş dönem milletvekili adayları Ülkümen Rodoplu ve Nurgül Uçar, Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Evsen, partinin Foça, Aliağa, Menemen, Bornova, Tire ilçe başkanları, Ankara'nın Çankaya eski Belediye Başkanı Bülent Tanık, CHP'li Foça belediye meclis üyeleri, muhtarlar, bazı STK temsilcileri ve partililer katıldı.

Toplantı, Reha Midilli Kültür Merkezi'nde saat 19.00'da başladı. Açılışta, merhum Tarık Akan için Fikret Dikmen'in yazdığı şiir, İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Gener tarafından salonun karartılmasının ardından müzik eşliğinde okundu, ayakta alkışlandı. CHP Foça İlçe Örgütü'nün Aralık 2015'ten günümüze faaliyetlerinin anlatıldığı slayt gösteriminden sonra İlçe Başkanı Günal Biçer'in konuşmasıyla süren toplantının kalan bölümleri basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Saat 23.00'te biten toplantı sonrası açıklama yapan Biçer, ülkenin çok kritik günlerden geçmesi nedeniyle toplantıyı ilk defa bütün üyelere ve protokole açık olarak yaptıklarını söyledi. Biçer, "Yaklaşık 12-13 arkadaşımız konuştu. 15 Temmuz'u değerlendirme olanağı bulduk. Darbe öncesi değerlendirildi. Darbe sonrası nasıl bir politika izlenmesi gereği üzerinde duruldu. Bu konularla ilgili keyifli bir toplantı oldu" dedi. Toplantı sonrası DHA'ya konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Barış Anlaşması'yla ilgili sözlerini değerlendirdi.

BALBAY: "LOZAN BİZİM TAPU SENEDİMİZDİR"

Bu sözlerinin gündem yaratmaya yönelik olduğunu ve ayıpladığını söyleyen Balbay, " Şu anda olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Tam bu toplantıyı yaptığımız sıralarda Cumhurbaşkanının muhtarlarla yaptığı toplantıdaki sözleri gündeme oturdu. Diyor ki 'Lozan yenilgidir'. Bunu demek için gerçekten akıl, izan sahibi olmamak gerekir. Bunu demek için insanın bütün tarih şuurunu kaybetmiş olması gerekir. Lozan değil de Damat Ferit'in imzaladığı Padişah Vahdettin'in onayladığı Sevr olsaydı, Rize Ermenistan toprağıydı. İstanbul uluslararası yabancı güçlerin kontrolü altındaydı. Boğazlar Uluslararası bir yönetim altındaydı. Her şeyden önce buna bir bakmak gerekir. Lozan bizim tapu senedimizdir. Türkiye Cumhuriyetinin temelidir. Bir Cumhurbaşkanı buna yönelik değil kendisi, herhangi başka birisi laf ettiğinde cevap vermesi gerekirken, kendisinin böyle bir değerlendirme yapmasını en hafif söylemle ayıplıyorum. Tabii ki gündemi de sadece Lozan'a kitlenmemek gerektiğini de düşünüyorum. Bu ülkede yaşayan bir insanın, bu ülkenin ekmeğini yemiş suyunu içmiş bir insanın, bu ülkenin tapu senedine böyle bir laf etmesi affedilir bir şey değildir. Ben Cumhurbaşkanını 1 Ekim'de yapacağı meclis konuşmasında bunu düzeltmeye davet ediyorum. Türk halkı adına davet ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, 1 Ekim'de mecliste konuşurken birazcık samimiyseniz, birazcık vicdanınız varsa bunu düzeltin" dedi.

Parti tüzüğü gereği danışma kurulu toplantılarının altı ayda bir yapıldığını, Foça'da parti genel sekreteri, milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin görüşlerini aktardığını, CHP'nin parti içi demokrasiyi olabildiğince yerleştirdiğini, diğer partilerde ise genel anlamda biat kültürünün hakim olduğunu savunan Balbay, ülke için tüm partilere, parti içi demokrasiyi önerdiğini sözlerine ekledi.

OHAL'İN UZATILMASINI DEĞERLENDİRDİ

OHAL'in 3 ay daha uzatılmasına yönelik MGK tavsiye kararını da eleştiren Balbay, "İzmirli Başbakan ilk OHAL kararı meclise getirildiğinde '3 ay bile sürmez' demişti. 'Biz bunu 3 aydan önce de halledebiliriz' demişti. Şimdi ne oldu. Uzayabilir. Cumhurbaşkanı diyor ki 12 aya çıkabilir. Bu hali normal hal haline getirmek istiyorlar. Buna biz izin vermeyeceğiz" dedi. Balbay, darbelere karşı demokrasinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Balbay İzmir Lozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title