Haberler

Merkez Bankası Faizi Yarım Puan İndirdi

Güncelleme:

Merkez Bankası beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.50 puan indirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.50 puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.

YENİ FAİZ ORANI

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 10.00'dan yüzde 9.50'ye indirildiği belirtildi.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

NİSAN'DA DA FAİZ İNDİRİLMİŞTİ

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a gerilemişti.

BÜYÜME POTANSİYELİ ARTABİLİR'

Kuruldan toplantı sonrası yapılan açıklamada şöyle denildi: "

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

'SADELEŞME YÖNÜNDE ÖLÇÜLÜ ADIM ATILDI'

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

'ÇEKİRDEK ENFLASYONDA İYİLEŞME SINIRLI'

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (12)

...:

lisans düzeyinde verilen iktisat dersleri tekrar incelenmeli abi. faiz indirimi kararı çıkıyo lan peşine dolarda iniyo. bu ülkedye ya çok sağlam kayıt dışı dolar girişi var yada çok sağlam borsa spekülatörleri var.

10
1
yanıtYanıtla
...;:

beğenmeyen arkadaş neyi beğenmedi onu anlamadım. sabah dolar 3. 00 idi şimdi 2. 95bir bildiğin varsa paylaş lütfen

yanıt2
yanıt0
şuursuz merkez:

Şu durumda faiz düşürmek döviz talebini arttırır, MB büyük hata yapıyor, dövizin artışı durdurulamazsa kriz patlar.

7
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

faizler düşecek mi yani banka faialeri 1in altına düşer mi

4
1
yanıtYanıtla
adını yazsana:

Düşer :)

yanıt1
yanıt0
Adınızı Yazın:

dolar aşagı indi diyenler bugun kaç milyon doları mb piyasaya sürdü???

4
0
yanıtYanıtla
ersan:

BİR AHMET GİDER BİN ALİ GELİR:)

1
1
yanıtYanıtla
cevapla:

o zaman niye flaş faiz kararı yazıyorsun?

1
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınyether:

yeter be artık tık haberciliği yapmayınnnnnnnnnnnnn

0
0
yanıtYanıtla
saf vatandaş:

neresi flaş beklendiği gibi. ne cok sevıyonuz abartmayı

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title