Haberler

2014 Fındık Alımı Başlıyor

Güncelleme:

2014 ürünü fındık alımına Doğu Karadeniz Bölgesinde 8 Ağustos, batı bölgelerinde de 20 Ağustos tarihlerinde başlayacak.

Fındık Tarım satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, 2014 ürünü fındık alımına Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 8 Ağustos, batı bölgelerinde de 20 Ağustos tarihlerinde başlayacaklarını söyledi.

Bayraktar, EFİT AŞ Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, birlik olarak geçtiğimiz sezon gibi bu yıl da fındık alımı için piyasaya gireceklerini belirtti.

Fındık alımlarında peşin ve emanet olmak üzere iki model üzerinden yapacaklarını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:

"8 Ağustos Cuma günü Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, 20 Ağustos Cuma günü de batı bölgesinde alımlara başlayacağız. Tüm kooperatiflerimizde alım sezonunu açacağız. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının ve pazara iniş döneminin erken olması nedeniyle alım sezonunu erken açacağız. FİSKOBİRLİK olarak bu yıl fındık alımlarımızda iki model uygulayacağız. Birincisi peşin alım. FİSKOBİRLİK geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fındık alımına peşin parayla yapacak. İsteyen üreticilerimizin ürününü harmandan bile gidip alacağız. Piyasa fiyatının 10 kuruş üzerinde bir fiyatla peşin olarak alım yapılacak. Ödemeleri aynı gün içerisinde yapacağız. İkinci alım şeklimiz ise emanet sistem. Bu alım döneminde uygulamasını yaptık ve gayette olumlu sonuç verdi. Tüm depolarımızı üreticilerimizin hizmetine emanet alım için açacağız. Üreticimiz istediği bir zamanda, istediği şartlar oluşursa piyasanın 10 kuruş üzerinden parasını alabilecek. İnşallah yeni alım dönemi üreticilerimiz ve FİSKOBİRLİK camiasına hayırlı olsun."

Türkiye'de son günlerde bazı kurumlarca farklı rekolte açıklamaları yapıldığını, FİSKOBİRLİK'in rekolte miktarının 430 bin ton olduğunu dile getiren Bayraktar, "Farklı açıklanan rakamlar kamuoyunda kafa karışıklıklarına neden oldu. 'Hangisi doğru?' söylemlerini beraberinde getirdi. FİSKOBİRLİK olarak 430 bin ton fındık rekoltesi açıkladık. Bizim bu yıla kadar rekoltede yanılma payımız yüzde 3,19'dür. Diğer kurumların yanılma payı daha da fazla. Bizim gerçek hedefimiz gerçek anlamda rekolte ortaya çıksın, sektörün tüm paydaşları ayağını ona göre denk alsın. Biz rekolte tahminimizi doğruya yakın vermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye'nin 2014 ürünü fındık sezonuna stoksuz girdiğini, bunun büyük sorunları beraberinde getireceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Türkiye ilk kez rekolte azlığında stoksuz yakalandı. Türkiye'nin en ciddi sorunu budur. Dünyadaki lider ülke durumumuzu sürdürmemiz anlamında mutlaka stok değerimiz olmalı. Bu yıl üretim az, biliyoruz ki stok da yok. Kim Türkiye fındık üretim ve ihracatının lider ülkesi. Stok yok, üretim az. Bu şu demektir. Fındık sanayisi fındık bulamayacak. İşlenecek fındık bulunamayacak. Fiyat kaç lira olursa olsun. Asıl sorun bence budur. Dünyada tekel olduğunuz bir üründe yani serbest piyasa adı altında bu ürünü piyasanın kaderine bırakma gibi bir lükse sahip değilsiniz. Dünyada aslında hiçbir ülke bunu yapmıyor."

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, 2014 ürünü fındık fiyatının 10 liranın altına düşmeyeceği yönünde beklentilerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Karadeniz Bölgesi Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title