Haberler

Fırat Kalkanı Harekatı, Meclis Gündeminde

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'ın, Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili "Meclis, bu ölümlerin gerçekleşmesine sebep olan tezkerenin sahibidir.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'ın, Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili "Meclis, bu ölümlerin gerçekleşmesine sebep olan tezkerenin sahibidir." sözlerine, "Bu toprakların bize vatan olarak kalması için gerektiğinde şehit vermeyi göze alamazsak, burada hür ve bağımsız yaşayamayız." karşılığını verdi.

Işık'ın, 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili TBMM Genel Kurulunu bilgilendirmesinin ardından gruplar adına konuşmalar yapıldı.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, savaşların, trajedilerin kazananı olmadığını söyledi.

İstiklal, birlik, vatan, beraberlik, beka sorununun ortadan kaldırılması için yapılan savaşların kaçınılmaz olduğunu belirten Aydın, "Balkan Harbi, Yemen seferi, Sarıkamış Harekatı, Çanakkale ve İstiklal Harbi böyle bir durumun ifadesidir, yani kaçınılmazdır." dedi.

Aydın, hiçbir ülkenin, evinin kapısı önünde riski göze alamayacağını vurgulayarak, Suriye'de yaşananlara Türkiye'nin sessiz, hareketsiz kalamayacağını bildirdi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bugünlerde bölgede olanları çok iyi okumak gerektiğine değinen Aydın, El Bab'da yaşanılanlar ile Kayseri'de yaşanılanlar arasında fark olmadığını söyledi.

Aydın, harekatın başarılı olması gerektiğini, hatta El Bab ile sınırlı kalmayıp, sağlı sollu Mare ve Membiç'in kontrol altına alınıp öyle devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Aydın, "Bunu yaparken diplomasiyi bırakmayıp, şıpsevdi aşıklar gibi bir gün dost, bir gün düşman, bir gün küs, bir gün barışık gibi değil, ilkeleri, beklentileri masaya net koyup, orada varlığını hissettiren ülkelerle derin diplomasi trafiğini sürdürmek gerekir." diye konuştu.

Terörün yurt dışındaki uzantılarının, zaman zaman canları yandıkça, emellerine ulaşamadıkça Türkiye'nin canını yakmaya çalıştığını ifade eden Aydın, "Su uyur düşman uyumaz prensibini niye unutuyoruz? Hattı müdafaa değil sathı müdafaa ile hareket etmeliyiz." dedi.

-"Haklarını helal etsinler"

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, amacı net olarak konulmamış, komutanlara bile tam tarif edilmemiş bir operasyonla karşı karşıya olduklarını savundu.

Meclisin, altına imza attığı tezkereyle askerleri oraya gönderdiğini ileri süren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis, bu ölümlerin gerçekleşmesine sebep olan tezkerenin sahibidir. Onları oraya gönderen Meclis iradesinin tamamının bu ölümlerden sorumlu olduğundan hareketle, ölümlerini engelleyemediğim için özür diliyorum. Tezkereye muhalefet eden parti olarak diğer partileri bu tezkerenin doğru olmadığına inandıramadığımız için, oraya güvenli göndermediğimiz için, her anı ölüm kokan süreçleri yaşattığımız için özür diliyorum ve haklarını helal etmesini diliyorum. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar 24 Ağustostan bugüne kadar orada TSK'nın bulunmasına dair birbirine zıt açıklamaları öne sürdüler. Türkiye, oyun kurucu değil yancı, figürandır. Bab'ı alsak ne olur, Bab bize mi kalacak? Düşse bile, rejim, Suriye ve Rusya hep birlikte, 'İşiniz bitti, çıkınız' diyecek. Onların yerine bizim gençlerimiz ölüyor, onların yerine biz temizliyoruz, savaşıyoruz ve hediye ediyoruz."

-"Bu ülke sadece topraklarının içinde mi savunulur?"

Milli Savunma Bakanı Işık, Yıldırım'a sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

"Meclis karar alıp, yurtdışına asker göndermeyecekse bu ülkeyi nasıl savunacağız?" diye soran Işık, "Bu ülke sadece topraklarının içinde mi savunulur? Bir ülke tehdidi nerede görürse, oraya asker göndermek durumundadır. TBMM'nin yaptığı da budur. Elbette hiçbir şehidimizin, kaybımızın olmasını istemeyiz. Ama bu toprakların bize vatan olarak kalması için gerektiğinde şehit vermeyi göze alamazsak da burada hür ve bağımsız yaşayamayız." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Suriye'deki PYD yapılanmasını "özgürlük yapılanması" olarak sunmanın beyhude bir çaba olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Bu bir terör organizasyonudur. Sadece bölgeden Türkiye'ye karşı bir tehdit değil, aynı zamanda bölgede yaşayan Kürtlere karşı da terör organizasyonudur. Kendi gibi düşünmeyen bütün örgütleri, oluşumları adeta silahla yok eden bir anlayışı, siz nasıl özgürlük anlayışı olarak adlandırabilirsiniz? Yahudi Kürdü, Sünni Kürdi, Şii Kürdü öldüren nasıl bir özgürlük anlayışı olur? Siz özgürlük için insan öldürmeyi acaba özgürlük anlayışının bir parçası olarak mı görüyorsunuz? İnsanın kıymetinden bahseden kişilerin, çocuk yaşta dağa çıkartılıp, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı terör örgütü üyesi olarak yetiştirilenler hakkında söyleyeceğiniz hiçbir şey yok mu? Terör örgütüne dönüp, 'Bu çocuklara yazık değil mi? ' diye, bir şey söylemeyi düşünmüyor musunuz?"

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Yıldırım Kamil Aydın Fikri Işık Suriye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title