Haberler

Fırat, Güneş Panellerinin Önemine İşaret Etti

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, çiftçilerin düşük ücretle sulama yapabilmesi için güneş enerji panellerinin çok önemli olduğunu vurgu yaptı.

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, çiftçilerin düşük ücretle sulama yapabilmesi için güneş enerji panellerinin çok önemli olduğunu vurgu yaptı.

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, çeşitli bakanlıkların desteğiyle 7 örnek proje kapsamında güneş panellerinin 7 milyon TL'ye ihale edildiğini belirtti.

Çiftçilerin sürekli ödeme yapmaktansa bir defaya mahsus ödeme yapmaları ve öbür boyu bu panellerden faydalanabileceğini kaydeden Fırat, "Sulama konusunda elektrik fiyatları yüksek olduğu için çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla sulama yaptıkları zaman zarar etmekteler. Sulama için kullanılan elektrik fiyatları yüksek olunca çiftçilerimiz tarlalarına eklemiş oldukları üründen kar elde etmemekte. Bu sebeple elektrik fiyatları oldukça yüksek olduğu için çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla sulu tarımı tercih etmemekteler. Şanlıurfa'da barajın suyuyla sulama yapıldığı için giderler pek te fazla değil.

Çevre illerdeki motopompaj fiyatları ile ilimizdeki fiyatlar aynı değil. Baraj suyu kendiliğinden cazip bir şekilde gittiği için elektrik tüketimi gibi bir durum söz konusu değil. Çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla ve motopompaj imkanlarıyla arazilerini suladıkları zaman elektrik faturaları kabarık geliyor. Samsat ilçemizde bulunan ve ilimizin tek motopompajı olan motopompaj 28 bin dönümü sulamak için yapılan bir projeydi. Bu motopompaj kapandığı için farklı alternatiflere başvuruldu. Bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Siyasilerimizin de bu konuya eğilmeleriyle çeşitli bakanlıkların desteğiyle 7 örnek proje kapsamında güneş panelleri 7 milyon TL'ye ihale edildi. Buradaki amaç çiftçilerin düşük ücrete arazilerini sulayabilmeleridir. Bu proje normal sulamada ortaya çıkan hesapları yüzde 60 oranından aşağıya çekecektir. Bu proje ilimizde hayata geçerse Türkiye'de farklı alanlarda da bu tür çalışmaların startı verilecektir. İlimizde örnek bir çalışma yapılmakta. Bu konuda ihaleler yapıldı. Bu projenin hayata geçmesi birkaç ayı bulacaktır. Bu proje hayata geçerse Türkiye'nin farklı yerlerinde de aynı şekilde bu proje hayata geçecektir. Türkiye'de elektrikle çalışan çok sayıda paneller var. Bu tür yatırımlar ilk etapta test edilmekte. Çiftçilerimiz sürekli olarak ödeme yapmaktansa bir defaya mahsus olarak ödeme yaptıkları vakit öbür boyu bu panellerden faydalanabileceklerdir. Sulu tarım Adıyaman'ın olmazsa olmazı olduğu için bu proje ilimiz açısından oldukça önemli bir projedir. ve bu proje çiftçilerimiz açısından müjde niteliğindedir" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fırat Güneş Adıyaman Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title