Haberler

Fındıkta 'Yeşil Kokarca' Uyarısı

Fındık meyvesinin en büyük zararlısı olarak bilinen ‘yeşil kokarcaya’ karşı üreticiler uyarıldı.

Fındık meyvesinin en büyük zararlısı olarak bilinen 'yeşil kokarcaya' karşı üreticiler uyarıldı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, fındığın önemli zararlılarından yeşil kokarcanın, olgun meyvelerde beslenmek suretiyle şekilsiz meyveler oluşturduğu belirtildi. Halk arasında 'pis kokulu böcek' olarak da bilinen kokarcanın, meyvelerin dökülmesine sebep olabildiği kaydedilen açıklamada, "Hemen hemen tüm bahçelerimizde gördüğümüz ama zararını bilmediğimizden önemsiz gördüğümüz bir zararlı olan fındık yeşil kokarcası erginleri ve gençleri fındık meyvelerinde zararlı olur" denildi.

Açıklamada, fındıkta yaşanan yeşil kokarcayla mücadele edilmesi gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Fındığın ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan ürün olması nedeniyle, meyvelerin iç doldurmaya başladığı Temmuz ayında fındık, yeşil kokarca tarafından emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer şekilsiz iç oluşumuna neden olur. Dış satımda karşımıza önemli bir sorun olarak çıkan lekeli iç fındıklar ürünün kalitesini düşürdüğü gibi, fiyatının da düşmesine neden olarak ihracatımızın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Ülkemizin hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce sabahın erkeninde veya akşamın serininde yapılacak sayımda 10 ocakta 1 veya daha fazla genç bulunması halinde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ancak gençlerin (nimflerin) çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir. Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir. Ayrıca temmuz ayı içinde yabancı ot mücadelesi, dalkırana karşı yapılan ilaçlamanın etki süresi dikkate alınarak ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Analiz için yaprak örneklerinin Temmuz ayının ikinci yarısında ve toprak örnekleri ise bu dönemden Aralık ayı sonuna kadar alınabilir." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ordu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title