Haberler

Fındıkta Umduğunu Bulamayan Çiftçi "Kivi"Den Umutlu

Aytekin Özdemir - Veysel Kara - Karadeniz'de fındığın yanında alternatif tarım ürünü olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan kivi, bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek.

Aytekin Özdemir - Veysel Kara - Karadeniz'de fındığın yanında alternatif tarım ürünü olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan kivi, bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek.

Yağlıdere Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivinin fındık tarımının yanında çok ciddi manada gelir getiren bir ürün olduğunu söyledi.

1997 yılında ticari amaçlı ilk dikimi gerçekleştirilen kivinin bölgede yaygınlaştığına işaret eden Çağlar, zaman içerisinde kivi üretiminin ticari amaçlı fındık tarımının yanında ek gelir olarak yapılmaya başladığını anımsattı.

Yağlıdere ilçesinde 2006 yılında kurdukları kivi üreticileri birliğinin çalışmaları neticesinde bugün 15 köyde 500 çiftçinin kivi tarımıyla uğraştığını belirten Çağlar, geçen yıl birliğin 150 ton kivi satışı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Çağlar, kivi tarımının fındığın yanında ciddi manada gelir getiren bir ürün olduğunu savunarak, "İlçemizde kivi bu sene dölleme dönemi iyi geçtiği için havaların da iyi gitmesiyle bu sene kivi hasadının bereketli olacağını bekliyoruz. Kivi kalitesinin daha iyi olduğunu gözlemledik. İlçemizde bu yıl 400 ton kivi rekoltesi bekliyoruz" dedi.

Üretilen kivilerin depolanması amacıyla ilçedeki 25 tonluk soğuk hava deposunun yetersiz olduğunu ileri süren Çağlar, sorunun kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirtti.

Fındığın Karadeniz bölgesinin başlıca gelir kaynağı olduğunu anımsatan Çağlar, şunları kaydetti:

"İlçemizde 67 bin dekar arazide 6 bin 500 çiftçiyle fındık tarımı yapıyoruz. Bugün ise kivi tarımını 500 çiftçimizle yapıyoruz. Fındık çok meyilli yamaç arazilerde fındık verebiliyor. Kivinin fındığa alternatif ürün olma şansı yok. Ama fındık tarımının yanında kivide ticari geliri olan üreticiye ek gelir olan üründür. Kivi hasadının kasım ayında yapılması kivi üreticimize kış öncesi dönemde çok ciddi katkı sağlamaktadır."

Yağlıdere ilçesine bağlı Kanlıca köyünde kivi üretimi yapan Ömer Kurt da kivi üretimine merak duyarak başladıklarını anlattı.

Daha sonraları fındığın yanında ek gelir olarak kivi üretiminin ticaretini yapmaya başladıklarını belirten Kurt, "Bahçemde bir dönüm alan üzerinde 48 tane kivi dikimi gerçekleştirdim. Bu 48 tane kividen 42 tanesinden ürün alıyorum. Bu sene yaklaşık olarak 3 tonun üzerinde organik kivi hasadı bekliyorum. İlerleyen zamanlarda kivi bahçemizin arazisini genişletmeyi düşünüyorum. Kivi meyvesi bizleri sevdi bizler de kiviyi benimsedik" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Orhan Topal - GİRESUN

Kaynak: AA / Yerel

Aytekin Özdemir Sezai Çağlar Veysel Kara Karadeniz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title