Haberler

Fındıkta Rekolte Tahminleri Kafa Karıştırıyor

Fındıkta 2014 yılı tahmini rekolte çalışmaları üreticilerin de, ihracatçıların da kafasını karıştırdı.

Fındıkta 2014 yılı tahmini rekolte çalışmaları üreticilerin de, ihracatçıların da kafasını karıştırdı. Fındıkta söz sahibi her kurumun açıkladığı rekolte tahmin rakamları birbirini tutmadı.

Fındıkta 2014 yılının ilk rekolte tahmini 371 bin ton olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden gelirken, İhracatçılar Birliği ise 613 bin ton olarak rekolte tahminin de bulundu. Fındıkta üreticilerin en büyük birliği Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 450 bin ton olarak rekolteyi öngörürken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise rekolte tahminini 412 bin ton olarak açıkladı.

Birbirinden farklı rekolte tahminleriyle ilgili açıklama yapan Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci "Tahmini rekolte açıklamalarında en fazla yanılgıya düşen Türkiye Ziraat Odaları olacaktır. Çünkü daha önceki açıklamalarında da bunun örneklerini gördük. Bu seneye gelecek olursa, 2004 yılında yaşanan afet kadar fındıkta bir doğal afet yaşanmamıştır. Kaldı ki dikim alanları genişlemiştir. Buna rağmen Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin açıkladığı rakamlar 2004 yılından daha düşüktür. Ziraat Odaları hangi gerekçeye göre bu rakamı açıklamıştır anlamakta güçlük çekiyoruz. Bilimsel veriler ortadadır. Burada en gerçekçi rakam olarak İhracatçılar Birliği'nin tahminlerini görüyoruz. Dolayısıyla bu da iç ve dış piyasa da fındık fiyatlarını olumsuz etkilemektedir" dedi.

Fındık rekolte tahminlerinde bir tutarsızlık olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin ise " Türkiye Ziraat Odaları 371 bin ton, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 412 bin ton, Fiskobirlik 450 bin ton, İhracatçılar Birliği 500 bin tonun üzerinde açıklamalarda bulunuyor. Bütün bu rakamların tutarsızlığı üreticileri piyasa da oluşacak fiyat konusunda endişelendirmektedir" diye konuştu.

Piyasa da spekülasyon oluşturmak amacıyla değil gerçek rekolteyi tahmin edebilmek amacıyla rekoltelerin açıklanması gerektiğini ifade eden Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Lütfü Bayraktar, kendi tahminlerini savundu. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar "Amacımız azı çok, çoğu az göstermek değildir. Amacımız oluşacak arz talep dengesini tahmin edebilmektir. Buna göre bizim tahminlerimiz 450 bin ton civarında bir rekolte beklentisidir. Ancak daha önce ifade ettiğimiz gibi asıl sorun rekoltelerin değişik rakamlar olması değildir. Asıl sorun dünyada tekel olduğu bir üründe Türkiye'nin stoksuz yakalanmasıdır" şeklinde konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Demirci Giresun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title